• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ten holstyn je nunu!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: jinak mame doma i kravskej chomout tak treba se do nej nejaka oblece :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ja mam booknutou nejakou americkou stranku Draft animals a tam taky hodne tahaj s volkama a byla tam jedna strasne nunu krizenka Highland x Jersey na prodej co tahala vozejcek, ale bohuzel v Michiganu nebo tak :D

GIO: no hlavne nemame tolik ohrad aby mohlo byt vsechno porad zvlast
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: kravy jsou super, da se s nima blbnout jak s konma a jeste z nich mas nejaky dalsi uzitek... doporucuju na facebooku stranku "university of ox" panove se toho neboji a tahaj s volama v lese drevo (coz se vzhledem k nasi legislative dost divim). jeden je holstyn;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ano, jerseyka je hlavne mala :) chce to vymazlit si nejake telatko jalovicku ;)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    GIO: tak ja myslela ze anabel pise o souziti koni a jinych zvirat, ne ze je bude mit kazdeho v jiny ohrade. to je pak jedno jestli ma zvire rohy, zuby, drapy...
    GIO
    GIO --- ---
    VAMPY: vzdycky se to da castecne i oddelovat ohranidekm, prinejhorsim...u tech koz to moc nefunguje, pravda, ty si prochazi jak se jim zlibi, ale kone/kravy by to mohly aspon trochu dodrzovat, ty zony.)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: ad kravy s jinymi druhy zvirat... v holandsku dokumentovani rozparani kone kravama s telaty (pratur vs exmoor pony), jinak zadny problem. v cechach utoky koni na novorozena zalehla telata:D (exmoor pony vs pratur) tak si vyber... jinak zazila jsem, ze krava rozslapala kuzle ( CESTR vs ceska hneda) a s rohama se vubec v ty chvili neohanela. koza na miste mrtva. asi zalezi jak si ty plemena sednou. osobne bych vybirala vice proslechteny, jasny smer uzitkovosti...treba jersey
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: ano, jako zdravotnice mam, ale ja bych se jen divala za plutkem, jak to delas ty a pripadne te osetrila :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: já vím, že víš.... si tady nad tím tak mudruju, protože je to otázka, kterou periodicky řeším... když se narodí kůzlata, tak jestli všem kauterizovat rohy nebo ne - prodávám je pak až časem, takže je to taková sázka do loterie... ale zatím teda lidi vysloveně chtěli kozy bez rohů, takže rohatá kůzlata by se mi asi prodávala hůř...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jj vim o tom :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: máš kurz první pomoci? Tak přijet můžeš.... se zaháněním je problém spíš v tom, aby mě kozy neušlapaly - stačí zachrastit kyblíčkem se zrním / granulema a už se řítí.....
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: to zni, ze by to mohl byt zazitek :D....prijedu se podivat na prvni zahaneni.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no s tou kauterizací je problém v tom, že se to musí udělat tak brzy, tj. musí to udělat ten původní majitel.... tj. chce to mít vyhlídnuté a domluvené.... v podstatě kupovat kůzle / tele ještě než se narodí...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: kauterizaci znam, u nas jsou i bezrohy plemena a kravy se taky kauterizujou, takze pujdeme touto cestou,
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: tak kráva imho je něco jinýho, hlavně s tou velikostí pro ní nebude tak jednoduché nabrat koně zespoda, plus krávy jsou imho pomalejší než kozy....
    MOžná by se to dalo i s kozou vyzkoumat - mezi Nigerijkama jsou geneticky jedinci, kteří jsou bezrozí... nebo se dají ty rohy vypálit - vypálí se kolečko kolem rohu, až na lebku, brutus, ale tím se vypálí cévy, které by přiváděly živiny k rohům, takže rohy nevyrostou. Musí se to ale udělat co nejdřív, v rozmezí 4-10 dnů po narození.
    Přirozené to není, mám s tím problém v tom, že rohy jsou jediná část těla, která není chlupatá a kterou se koza může ochlazovat. Nicméně kastrace taky není přirozený stav, ale prostě zlepšuje použitelnost toho zvířete.

My máme ve stájích jednu kozu rohatou (asi sánská, ale hnědá - "sable"), je nádherná, nicméně tráví celé dny, týdny a měsíce zavřená v paddocku, protože se jí všichni bojí. Je to začarovaný kruh - tím, že má tak málo prostoru, tak si ho zuřivě chrání, protože si ho chrání, tak se jí všichni bojí a protože se jí všichni bojí, tak se nedostane ven... A jeden z důvodů je, že prostě vypustit jí mezi koně a jezdce není rozumný nápad... Chci se domluvit s majitelkou, že bych kozy občas všechny vypustila já, ráno po dojení, kdy tam nebývá provoz.... ale upřímně - taky se jí bojím, tak se budu muset nějak na to vyzbrojit
    PES
    PES --- ---
    Safra, začíná opravdu rapidně přituhovat (jen zapadne Slunce za kopec, tak všechny loužičky ztuhnou)... Podařilo se mi dnes s cestou na haciendu spojit i návštěvu stáje, takže přístřešek a těsné okolí se podařilo zbyvit blatíčka, kaluží a srajdy, takže když to teď zatuhne - a do rána má být podle předpovědi až hodně pod -10°C - tak budou stát na rovném a čistém...

Vobluďák byl ze včerejšího sněho-břečko padajícího marastu ještě oválený v tekutém blatíčku, takže se to opravdu moc skvěle čistilo. Už aby zatuhlo úplně, aby se daly udržet čisté i ty nohy...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: no jako nic rohateho uz doma nechci, mame teda tu starou rohatou kozu, ale ta po konich netrka. takze jestli bude jiny prezvykavec (muz furt chce kravu) tak jedine bezrohy, sice to neni prirozene, ale health and safety rulez ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: joo doufam ze to Nyemi obrazove zpracuje, to bude epopej!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: bohužel, koně dokážou nabrat zespodu.....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: úplně to vidím v živých barvách, jak skáčeš nahá z okna a bojuješ s liškou :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem tak rada, ze se mi tu zvirata navzajem nemordujou, to bych se z toho zblaznila.
    Jen teda skoda, ze se nesnazej si vic pomahat, minulej tejden mi vlitla liska do kurniku a vytahla za hlavu Tynu, jednu ze slepic... No, inervenovala jsem naha skokem z okna v kuchyni, lisku nakopala (teda, kdybych se strefila) a slepici zachranila. V nedeli byla na operaci, potrhanej krk a utrzena pulka hrebinku, ktera uz zacala nekrotizovat... Nicmene Tyna dostala opiaty, narkozu a operaci a pak jsem ji pichala atb, a ted uz i sama zere a nemusim ji krmit pipetkou, takze super!
    Mimochodem, pichat ptakovi injekce je zcela novy zazitek!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: Andula je kobyla :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam