• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: tak to budou uplne v pohode :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: díky, to jsem nevěděla, že kozy mají taky vnitřní vytápění..... tak to se mi ulevilo...

Mají 24/7 přístup k senu, ráno dostávají granule / zrní při dojení.... obrostly pěkně kašmírem, takže snad i tu izolaci mají....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: uplne v pohode, pokud budou mit co zrat a suche zavetri, jsou na tom jeste lip nez kone, jelikoz maji bachor, ktery hreje jeste vic nez konske slepe strevo, je to uplna mikrobialni elektrarna
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    kozí dotaz... jak moc jsou kozy citlivé na zimu? Když mají přístřešek, kam neprší a nefouká, ale není ze všech stran uzavřený? Zvládnou párkrát noční přízemní mrazík? (přes den je teplo)
    V přístřešku mají koňské gumové podložky a slámu
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... ale vidím, že tohoto úhlu to vůbec nevyzní... jednak mini vypadá větší, protože je v předu a navíc je s ním holka, která má sotva 150cm
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES:
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: jj, holky u nás taky trénují hodně nasucho, mají ve stodole tři barely, žíněnky, tyče, zrcadla.... plus mají v jedné staré šopě ještě jeden barel na dny, kdy je fakt hnusně... z dvouhodinového tréninku mají koně tak 40 minut... ale i tak je to pro toho koně imho fuška a nemůže to dělat každý den - je to hodně jednostranný záběr.... plus uživit tyhle potvory obrovský.....

Takže ten oddíl se dostává do logistických problémů - buď budeš mít teda jednoho koně a jednu úroveň - a když ti odejde jeden dva lidi z týmu, tak se to rozpadne - a nebo budeš mít větší oddíl, ale pak potřebuješ těch pět deset koní.....

Ty stáje, kde voltižuje Lisa mají cca 120 koní... z toho cca 30-50 jsou stájoví (tj. na tréninky a vyjížďky) a zbytek je ustájení pro soukromníky. Takže se tam těch deset obrů jakž takž "vsákne"...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: co vim tak u nas v oddilech to bylo tak, ze decka chodily na suchou pripravu, tedy gymnastiku v telocvicne nekam ke gymnastum a hodne se trenovalo na barelu, na koni az kdyz to bylo na barelu vychytane. Ale ano, spolehlivy velky hodny votlizni kun s dobrym pravidelnym cvalem a ochotou nechat na sebe metat kozelce, to je poklad.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Něco jako "The biggest meets the smallest"?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já jsem zmeškala fotku, kde se seznamoval voltižový kůň (mrcha obrovská) a mini.... Vermeer (ten voltižák) pak pořád miniho sledoval a chtěl jít s ním (mini byl s "našema" stájema, Vermeer je z voltižových)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    takže třeba ten náš oddíl, něco mezi 20 - 30 členy má k dispozici asi deset koní...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: náš oddíl je asi jeden z nejúspěšnějších (10 mistrovských titulů) a funguje imho jen díky tomu, že jsou v něm zaháčkované velké soukromé stáje (děti a vnuci majitelů dělají voltiž) - funguje to tak, že stáje využívají ty koně na traily a svoje tréninky a pronajímají je oddílu (kůň nemůže dělat jen voltiž, běhat dokolečka s vyvázanou hlavou fakt asi nic moc - a je to jedna z věcí, která mi na tom vadí - ale takhle to ti koně dělají třeba 2x týdně, se svým týmem a po zbytek mají jiný program).
    Plus je to drahý jako prase (musíš mít obrovského koně, kterého ale nemůžeš využívat naplno na voltiž, to bys ho zničila; úplně nejobyčejnější surcingle začíná na 400 dolarech), plus je to závazek - když chceš mít tým, tak ti musí ty lidi vydržet v podstatě celý rok - plus je to imho o držku s pojištěním, pže se samozřejmě jezdí bez helem a páteřáků a podobných... plus musíš mít trenéra, který nejen zvládá koně, ale taky gymnastiku... a který vydrží bandu hihňajících se holčiček....

Ale imho fakt dobrý na seznámení s koněm - pochopení rytmu, toho, jak se kůň pohybuje - a určitá obratnost v sedle či na koni obecně neškodí - já teda s dětma obvykle nacvičuju to, aby se v sedle uměly otočit o 360 stupňů, aby zvládly jet v sedle stranou nebo pozpátku, prostě aby se neupínaly na třmeny a jednu polohu...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to je skvely, voltiz je dobra, ale u nas to tady moc lidi nedelaj, nejsou treneri... me se to dycky libilo ale bohuzel se mi to vyhnulo, ale je to desne cool
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: mno.... parkování v centru je zakázené už od předchozího večera, místňáci musí parkovat na městských parkovištích. Pak se v pět ráno uzavře trasa průvodu, v devět se uzavřou přístupovky a pár okolních ulic (aby se měl průvod kde řadit). Otevřeno komplet je kolem třetí odpoledne (do cca půl druhý je průvod, pak se musí všechno zase nějak dostat z města ven - kromě několika tisíc účastníků průvodu, alegorických vozů, koní, koz, školních kapel a skautských oddílů - jsou to i tisíce lidí, co se přijdou na průvod podívat - jako v těch devět ráno už jsou podél trasy naskládané židličky a deky...

Jde to v tomhle městě udělat proto, že skrz něj vede ta dálnice, takže i městský provoz se dá odklonit na dálnici - a nebo přes uličky ve městě... Třeba městečko, kde má dcera voltiž, je sevřené v kaňonu a je tam defacto jediná ulice - zbytek jsou různé slepé odbočky - takže ti na nějaké průvodu můžou zapomenout...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: voltižuje.... od loňského úrazu se bojí jezdit na koni, ale nebojí se na něm stát.... takže ač je to pro nás poněkud mimo a nepochopitelné, tak dcera voltižuje... v průvodu holky nesměly "opustit koně" a jely single, takže žádné triky, to směly dělat jen na zemi (takové to nadhazování se a nošení a tak)... ale fakt to bylo jako když do města přijede cirkus :-))
    PES
    PES --- ---
    Ejhle, ještě se nahrál jeden obrázek špatně... Místo "Shirka a miniponík" je tam "Shirka a andalušanka" :-/
    Takže ještě jedna foto
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jak voltizuje :)))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: 2 hodiny zavřené město ve Vašem provozu, to musí být dopravní chuťovka :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Jamiemu (ten bílej kůň) ruply nervy až na konci průvodu, když jsme museli přejít most přes dálnici - která dělá strašnej bordel... byl hrozně roztomilej, protože bylo vidět, že se nechce plašit, ale že to prostě nedává... takový to "pomoc, já se plaším a nemůžu to zastavit" :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak já mám jen mobilovky.....

U nás průvod čítá cca 240 skupin, trvá přes dvě hodiny, město je zavřené půl dne, auta musí objíždět.... dcera je ta v zelených gatích...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam