• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jojo, protoze kontrola je samozrejme mozna jen s poradnym kusem zeleza v hube :D A nejlip jeste tunou martingalu, vyvazovaku, obnosaku...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jenomže od nás do Michganu je to jako z Prahy do Moskvy.... to se prostě nedá srovnávat... :-)

NYEMI: tak k čemu jinýmu by byli kamarádi, než aby si z tebe dělali srandu :-))
    Ale už jsem absolvovala lekci o tom, že bezuzdovka je nebezpečná a že tak velkýho koně bych měla mít víc pod kontrolou (Ned je QH, s krátkejma nožičkama, zase tak děsně "velkej" není).
    A dneska jsme vyplašili srnky u potoka, střelily to Nedovi pod nosem - a jo, poskočil, ale on se prostě neplaší (nejen, že jsem neměla uzdu, ale neměla jsem ani sedlo a zvládli jsme to (a to jsem na tom mizerně s fyzičkou, po operaci atd. pořád ještě sotva lezu)
    PES
    PES --- ---
    No nevím, CAROLIAN a vlastně ani my si zase až tak na tu zimu stěžovat nemůžeme... Mohlo by být mnohem hůře...
    USA a Kanadu zasáhly extrémní mrazy, budou pokračovat i v novém roce | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...vat-i-v-novem-roce-1f8-/zpravy-svet.aspx?c=A171229_203357_ln_zahranici_ele
    - na západě Michiganu v noci napadlo 15 centimetrů sněhu
    - silné sněžení se během pátku očekává na severozápadě, zatímco u pacifického pobřeží má silně pršet
    - v Kanadě klesla teplota až na minus 46 stupňů, lyžařská střediska omezují provoz
    - v Ottawě, kde v pátek v poledne naměřili minus 19 stupňů Celsia, úřady zrušily venkovní část programu plánovaného k oslavám konce roku

Ještě by se mohl zopakovat efekt "suchých Niagara Falls" jako kdysi posledního března 1848... (pochopitelně nepočítaje v to umělé pozastavení v roce 1969)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jen se mi smejte! Pffft!

Ale pes ma vicemene pravdu. Sem tam vyjedeme ven v rezii kone - to si pak muze delat co chce, chodime, kam chce ona a ja jsem jen asistence. Vetsinou mne radsi nese na zadech, protoze pak nemusi chodit pomalu (jediny pravidlo je, ze se nesmime odloucit).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ale to je v poho, u nás obvykle sněží právě až po vánocích - a vypadá to, že příští týden by to mohlo přijít...... tak to abych objednala kováře, už vidím, jak se Nedoušovi rozjedou zadní kopyta (na přední je nakovanej, zadní jsme zatím nechali, ale jak mu to nasákne vodu, tak je v pr****)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No jo, ten Oregon se nakonec změnil jen v déšť (a bojí se místních záplav a zatečení do metra)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: bych se nedivila, kdyby Sol byla více socializovaná než Nyemi :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Já si při tom čtení představil, že "na procházku" vede Sol (a NYEMI má cestou do města jen jako "alibi" a propustku mezi lidi, aby se ji nikdo nesnažil chytit a odvést někam do ohrady :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: Oregon snad ne..... pokud vím, tak tady na západě sníh není nikde...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Letos se Vám to zatím vyhnulo a kalamitky jsou jen více na sever (Oregon, Pensylvanie, New York)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: Ned teda není zdaleka takový pejsek jako Sol, ale taky je to šok... jsem si přes léto zvykla na dceřinýho poncla, který je všemi mastmi mazaný - a teď najednou Ned, kterého můžu pustit navolno, můžu mu měnit ohlávky jen tak (bez toho, že bych musela jednu zapnout na krku, abych měla něco, za co koně držím) a tak... Zvykne si na to člověk rychle - pak jen nezapomenout, že zdaleka ne všichni koně jsou takhle zodpovědní.... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: u nás občas nasněží v Santa Cruz Mountains - jak jsou ty vršky k tisíci metrů, tak občas ano... ale letos je furt teplo, koně se potí jak prase (i Nedouš se mi zapotil - po čtyřicetiminutové procházce krokem). Nicméně poušť - takže ráno člověk najde zamrzlou vodu a v poledne se svlíká do trička, protože je dvacet...
    V Sierře sníh je (letos málo, ale loni 16 metrů) - jeden z důvodů, proč Ned jezdí na zimu sem - je starší pán, staré kosti, klouby, v Sierře by mu "byla zima". Plus potřebuje dohled nad kopyty (má strašně "ploché nohy"), slušnou stravu a mírný pravidelný pohyb...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Bude, budeee! I letos musim vytahnout chomoutek a sanky :)

Jak jsem ted o tom snehu mluvila, dostala jsem chut si zacvalat po zasnezene plani. Tak jsem nasadila ohlavku a vskocila na kun, ze teda jako rychle na ten snih, nez zejtra roztaje. A kun za vratkama neomylne odbocil na asfaltku a ze prej na les prdi, ze jdem do Karlstejna. Takze prosim pekne moje romanticke predstavy se rozplynuly, kun chtel chodit po spacirstrasse, obirat deti, cuchat snih, olizovat sul a lizt do hospod, kde ho za to krmili mrkvi. Taky prozkoumala vsechny otevreny stanky se smukama, co tam byly. Dokonce mela takovou naladu, ze si pred lidma i klekla na ty tvrdy asfaltce, kdyz ji daji mrkev, s detma si hrala (sacovala je, nebo honila kusy snehu, co deti kopaly po silnici, to bylo hodne dobry).
    Taky dobra momentka se psem, kterej byl na volno (Sol taky). Pes se k ni rozebehl a Sol dala usi nazad, hlavu dolu cumakem k psovi a ze pujde proti nemu. Ja jsem se sice loudala za ni, ale jak jsem rozkazala "stuj", koniskek hned stal, i kdyz se porad tvaril jako vrah. Pak jsem vyhrala jeste na rozkaz "ke mne", to se kun i otocil a ty ctyri metry ke mne dosel. Co bylo vtipny, ze majitele toho psa davali vicemene stejny povely, nicmene s mnohem slabsim vysledkem :)) A lidi kolem se smali, ze kun posloucha lip nez pes.
    Nakonec se dockala i koni, protoze dneska jezdil jeden povoz, tak se na ty chudaky vynadivala nacez se od nich otocila a ze jako dobry, odskrtnuto a jdem domu. Tak jsem si zacvalala aspon po asfaltce, kdyz jsme zase honily auta (ona strasne rada chodi za autama, kdyz ji predjedou, pripadne cyklistama, nebo cimkoliv, co je rychlejsi), takze se zaradila a nacvalala a jely jsme za autem, ve svym jizdnim pruhu, auta naproti ruzne z nejakyho duvodu sjizdela do prikopu a tak. Mam tu na to dobrej setting, protoze je tu pesi zona, takze auta jezdej opatrne, a kdyz uz je to normalni silnice, tak jezdej porad opatrne, protoze je to vlastne slepa silnice.
    Prisaham, tohodle kone fakt bavi civilizace. Je tak strasne zvedava, vsude vleze, vsechno (vsechny) tema pyskama obere. A kdyz uz se boji, tak se za mne schovava (ale uz se to nedeje tak casto). A muzu si dovolit nechat ji spacirovat jak se ji zlibi, protoze je na ni spoleh a to i v neprijemnejch situacich, kdy se deje necekany. Mela bych si to uvedomovat castejs, jak je uzasna, protoze uz mam pocit, ze je to samozrejmost.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo, snih je dobrej na hniloby, na kopyta vubec, jsou krasne vlhky a i na slachy, ale to by taky nakej musel byt
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Oi, tady je jeste krasne bilo! Jak jsem v oudoli, mame tu chladno. Sol se to strasne libi, kdyz jsme se byly projet, mela strasnou radost (coz se pozna tak, ze rada lita, nejlepe uplne vsude) a pak se jeste nechala predvadet pred nejakejm arodinkama na prochazce, to jsme sklidily potlesk :))
    Ono to sice roztaje, ale pak zase nasnezi, to se nebojim. Vloni taky prisel snih a bylo to nadherny. Navic je to dobry na kopytka, vloni nam na snehu zmizely posledni zbytky hniloby. Ma ty nozicky krasne cisty a jak ma ty kopytka teply, tak ji to neklouze (dokud to nezledovati teda).
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Já doufám, že zítra po ránu to bude trochu přituhlé... Na Silvestra to vypadá marně, už v sobotu večer déšť (možná namrzající) a v neděli přes den právě k těm +10°C (tj. opět bláto, bláto a ... bláto)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: jo no u nas ted bude dva dny mrznout a v nedeli 10 stupnu takze neboj i na nas dojde
    PES
    PES --- ---
    No s tím sněhem mluv sama za sebe, u nás to vypadá (hned za městem) takto (po těch kopečcích na obzoru jsem svého času jezdíval, je tam na hřebeni pěkná klusovka i cvalovka, upravená cesta, a na bočních svazích jsou převážně po vrstevnici i "kondiční trasy")
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja se ted v tom svete sajdpulu pohybuju nejak casto, skace to na mne odevsad :) Nastesti uz i u nas zacinaji bezudidla prorazet i do sportu, kdyz nepocitam nosylamajici haka.
    Tak gratuluju, budu ti ho tise zavidet, nez se zmuzu na vlastni! Apropos, pada tam v tech vasich koncinach nekdy snih? Tady u nas (jakoze i v nizinnach) konecne napadl, a je to nadhera!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tam jedou dvouminutový limity, tj. můžeš být na řadě velmi rychle..... ale ptala jsem se trenérky a ta si myslím, že kravská babice nemá přímo nařízení na uzdu - ale že má (pochopitelně) právo vykázat nezvedeného koně (je to její pozemek, její krávy, její jízdárna).... což by mělo být v cajku... si msylím, že Ned bude "zvedený", krávy ho baví a je už dost starej na to, aby šetřil energií a nedělal kraviny o přestávkách...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam