• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: já nevím, to byla jen taková teorie :-)) U nás ve stájích máme koně ve skupinách 2-5, u Nedova majitele je to zase 30-40 - a tam se rozhodně skupinky tvoří, není to kompaktní stádo.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo to urcite

CAROLIAN: 16 koni je normalni pocet, jiste, utvori se tam skupinky, ale neni to prilis mnoho.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ještě mě napadlo, že šestnáct koní může být příliš mnoho na to, aby přijali nového koně... Z mého pozorování koně tvoří skupinky tak tří čtyř kámošů a stádo šestnácti koní nejspíš není rozdělené tak, že je tam kůň č.1, 2, 3.... 16... ale spíš že tam jsou podskupinky, kde mají svou hierarchii a můžou se i částečně prolínat a může to být i poněkud chaotické (že kůň č. 3 z jedné skupinky se bude chovat nadřazeně ke koni č. 1 z jiné skupinky)... ale pokud to stádo je takhle spolu dlouho, tak je klidně možné, že nová kobča tam prostě nenašla spřízněnou duši - a že třeba zkoušela různé skupinky - ale místo aby setrvala s jednou skupinkou a vnutila se tam, tak když se netvářili přívětivě, šla k jiné skupince a tak pořád dokola... až jí vlastně nakonec zavrhlo celé stádo... Přitom třeba kdyby byla napřed se skupinkou dvou tří koní, tak by se zapojila a později by se zapojila i do většího stáda...

Když do osmé třídy nastoupí nový žák, tak taky asi moc nezapadne - protože tam už jsou ustálená nějaká dlouhodobá přátelství (a nepřátelství) a skupinky a nemá se koho chytit....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: akorát by bylo dobrý, kdyby k tomu měla nějakou kámošku.... že zase "potrestat" jí tím, že je úplně oddělená, taky není dobrý... ale snad teda alespoň na stádo vidí, má ho přes plot?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SUFFOCATE: no aspon se dozere...
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    ANABEL_LEE:
    PES: to nikdo dělat nebude, nejsem naivni. Myslim, ze se to proste nebude resit, kobyla se oddelila a tim je po problemu. Ale treba jim krivdim...
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: No, po zkušenostech jsem skeptik k tomu, že se někdo obětuje a bude sledovat (a to pokud možno tak, aby neovlivnil běžný stav)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: nebo obetovat dva dny dovolene a pozorovat...

CAROLIAN: nevypada ze by s ni nekdo pracoval
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SUFFOCATE: ta je hlavne dost spadla ze svalu, tlusta taky neni no :)
    PES
    PES --- ---
    Na tohle se hodí (kdo si to může dovolit) kamerový záznam chování ve výběhu...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Ja osobne bych se na to stado podivala jak to maj. Tohle neni normalni chovani. Ze stada se odjakziva vyhanela pouze omladina, a to jeste tim stylem, ze odesli sami do jinyho kolemjdouciho stada (nebo utvorili vlastni stado a odtrhli se). Tohle zavani nejakym asocialnim sikanatorem, kterej by se mel oddelit. Protoze to vypada, ze kdyz uz bylo utyrany jedno zvire, ted druhy, tak brzy bude i treti atd atd. Ta vyhnana zvirata jsou slaba protoze jsou v tom stade uz nejakou dobu tyrana, jsou ve stresu,nedostatek zradla a odpocinku vede ke stradani, slabnutim a nemoce jsou pak dusledek tohodle procesu a ne duvod k vyhaneni. Kone v prirode vyrustaji v socialne bohatem prostredi,ze ktereho se uci i vzorce socialniho chovani a hierarchii atd. Proste pravidla hry. Jenze kone v zajeti leckdy vyrustaji, ci dlouho ziji o samote, maximalne s matkou, maji malo socialnich interakci, netusi jak to ve svete chodi a casto zastydnout na urovni hribete, kterym ze strany dospelych jedincu (kor matky) dost prochazi. Je to jak s detma. Jsou to rozmazleny spratci kteri nemaji mantinely, nebo socialne frustrovani jedinci, ktery svou bezradnost ve spolecnosti resi agresi (proto taky by kun NIKDY nemel byt chovany sam, ale i par byva obcas malo...). Tohle zvire by se v tom stade melo najit a vyradit.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    CAROLIAN: vypadají podobně, to máš pravdu. :)
    Moc se s ní bohužel nepracuje. Jednou, dvakrát týdně na vyjížďku a jinak ji občas beru do kruhovky, ale spíš tak aby se protáhla, než že by měla šanci budovat svalstvo. Ona by vůbec potřebovala, aby s ní někdo něco dělal. Nejen aby fyzicky sílila, ale aby se i něco naučila a celkově aby lépe spolupracovala (a chtěla spolupracovat).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: když se podíváš na tu horní fotku - má prověšený "tlustý" břicho a přitom z ní lezou žebra a leze jí pánev... už to není na té fotce tak patrné, ale myslím, že princip je vidět - kůň vypadá, jako kdyby z něj měly každou chvíli vypadnout trojčata.... prostě kůň, který žere a nehýbe se (Cupcake měla asi abces - má odrostlou díru v pravém předním kopytě), takže je možné, že se ani moc hýbat nemohla
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    možná na ně leze jaro obecně, nám včera hřebčil pětadvacetiletej polochromej submisivní valášek.... jako když blbne dominantní Ned, tak to ještě chápu, ale co vjelo do Cowboye, to jsem nevěřila :-))
    Tak možná si kobyly vyřizují nějaká práva na množení se?
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: co presne znamena sennej pupek?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak ještě mě napadlo, jestli kobyly nejsou v říji..... mám to teda jen od koz, ale když mám v říji alfu, tak ty ostatní vyhání (zvlᚍ pokud je kolem hňupík, to si ho drží pro sebe - jaksi nepochopila, že s ním toho moc nepořídí :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tady lepší pohled na pupek

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: no a pracuje s ní někdo? Cupcake měla děsnej sennej pupek a lepší se to.... ono hodně toho není o tom, jestli je kůň tlustej, ale jestli má svaly....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: vypadá podobně, jako ta naše CUpcake :-)

tady moc nejsou vidět ty žebra a ta kostnatá pánev, ale vypadala podobně, včetně trochu zvláštně olysalé / nepravidelné srsti....
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    CAROLIAN: Ona není zas nějaká šílená vychrtlina, přes ty zimní chlupy to někdy není ani moc vidět, ale žebra jí prostě lezou, nejsou cítit jen na dotek, ale jsou i vidět. Celou zimu se denně přikrmuje (mash, ječmen, vitamíny, musli), zuby má dělené na podzim.

Fakt nevím.. jen mě mrzí, že pokud půjde o dům dál, nebude to pro ni asi nic moc příjemného. Nejsem si jistá, že častější změna majitele se koním nějak líbí. Trochu mám obavy, aby to nedopadlo tak, že se problém nevyřeší, půjde dál, tam se to taky nevyřeší, a bude jenom putovat z ruky do ruky. Psala jsem, že je ve stádě téměř dva roky - to jsem si spletla s druhým koněm téže majitelky. Je ve stádě od srpna. Teď je teda oddělená, noc box a přes den samostatný výběh.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    QH mi taky přijde, že nejsou moc chlupatí.... jako nejsou taková holátka jako plňasové, ale oproti tomu, jaký zimní svetr mají islanďáci a shetland a podobní, tak Ned teda moc chlupatej není.... navíc byl nejchlupatější v lednu, kdy byly vedra (přes den klidně dvacet) a teď mi vylínal a je kosa....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam