• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Decissions, decissions!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak ono je to imho vždycky o nějakých kompromisech... mohla bych mít Neda ve stádu a vidět ho jednou za týden, nebo je v paddocku a vidím ho denně. Měla jsem na výběr dva paddocky, jeden poměrně veliký, ale pod hřebenem kopečku, tj. kůň kdykoliv zaprší, tak po spěnky v lepivé směsce bahna a hnoje (protože do tankodromu se nedá vjet s kolečkem ani malotraktorem) a nebo výběh cca 100 metrů čtverečních, který je alespoň z poloviny suchý a kde má sousední koně jen za ohradou (ne za elektrickým ohradníkem), tj. můžou se aspoň trochu oždibávat (a kousat, ehm...).
    Chtěla bych mít bosého koně, ale do hor bosky nemůže - takže taky nechávám kovat, protože než bych ho převedla na boso, tak by šel zpět do hor.... (letos jsem ho nechala bosky asi měsíc a dopadlo to tak, že jak zapršelo, tak se mu rozmočily nohy natolik, že nebyl schopen pořádně chodit a do toho mi kovář lehnul s chřipkou a trvalo mi tři dny, než jsem sehnala někoho jiného.
    Otázka je, proč si koně vůbec beru, jestli by mu nebylo líp ve stádě v horách. Jenomže starší kůň (18) ve dvou tisících metrech, ve sněhu, s pravidelně zamrzající vodou, ve stádě s pár nabušenými mlaďochy - nebo v subtropické zimě (představte si pobřeží Itálie - tak ten Janov), byť v paddocku, ale s přísunem sena, které má jen sám pro sebe (nemusí se s nikým dělit nebo strkat) s tím, že se denně dostane v průměru na dvě hodiny ven (z toho 30-40 minut ježdění - zbytek popásání, čištění, občas nějaká práce ze země nebo tak).

A je koni lépe ve výběhu se stádem (s tím, že výběh je málokdy skutečně velký tak, aby simuloval divočinu), kde se den za dnem nudí a nabírá senný pupek (viz. výběh je málokdy skutečně velký tak, aby simuloval divočinu a potřebu fakt chodit za žrádlem a vodou a nabízel dostatečné množství a rozmanitost stravy a minerálů a pohybu), nebo když je ustájený a "má práci", náplň? Koně jsou domestikovaní tak dlouho, že mi přijde, že fakt potřebují tu "práci". (tím absolutně nepopírám to, že by hříbata měla zůstávat s matkou a stádem a naučit se napřed "být kůň" než začnou nějaký trénink)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A druhy prispevek protoze tentokrat se mi to nezda, ze VAMPY plete nesouvisejici veci, coz je v tomhle druhym pripade sambon.
    Muj kratky elaborat o sambonech a podobnejch picovinach bych shrnula tady to tohodle:
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jako polemizovat o tom, co je k cemu byt hrebec, samotny, zaboxovany, valach, atakdale tu muzem donekonecna, nakonec se shodnem vsichni, protoze vime, co jsou to kone, ze kun by nemel byt sam, ze by nemel bejt zavrenej v boxe a ze at uz je to valach, nebo kobylohrebec, mel by mit stado.
    A pak tyhle vize o idealu vezmem a kazdej je nejak naohejbame podle toho, co jsme schopny svymu zvireti dat. A protoze zijeme ve tvrdym kapitalismu, tak se to od toho odviji. Pokud budu mit neomezene moznosti, poridim si prostory pro stado kobyl, stado valachu s hrebci, dopreju jim dobryho, hodnyho stajnika a kvalitni zradlo.
    Vetsina z nas zvoli udrzitelnou cestu ustajenyho kone, protoze tak nejak mame tuseni kolik prace to stoji a stejne musime nekdy pracovat, a kone bereme jako zabavu - takze i nas cas vyrazenej na nej je dost oddelenej a urcite ho neni tolik, kolik by si ti lide predstavovali, ze s konem chteji travit.
    A pak jsou lidi, co si z nejakyho duvodu kone vezmou k sobe, opet v ramci moznosti, ktery mu muzou nabidnout. A ty moznosti jsou dany mnoha faktorama (prevazne penezma), ale i kompromisama mezi prostorem/praci,/penezi a casem atd..
    Nastesti asi neznam cloveka, kterej by mel aktivni touhu jim vlastneny zvyre tyrat. Diskuze se vetsinou odviji kolem nazoru na wellfare, treninkove metody, zelkovej pristup ke zviratum, potazmo i lidem.

Vzhledem k tomu, ze se tady VAMPY asi o neco snazi, tak bych se te rada zeptala - mas nejaky problem s tim, jak chovam svyho kone? Narazis recma na osamely zvire na myho konkretniho kone?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: druha vec je, ze kdyz je to hrebec plemenik, je vetsinou dosti drahy a lidem se nechce vystavovat ho zvysenemu riziku.

jeste by me zajimalo, jak je to treba u Vanu, tam chodi kone na cely den ven do stada a mezi dostihakama je i hodne hrebcu, asi maj nejake panske stado tipuju
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: ano, pro me je to treba dost padny duvod pro kastraci
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    ANABEL_LEE: pokud uz nutne musi byt hrebec..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: jo kdyz ten hrebec neni uplny kripl tak se imho da najit par valachu do particky...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SHAMPOO: Hele ale to ze na sebe hrebci cumi nekde v mastali a travi zivot i samote prece neznamena ze to je tak dobre a tem zviratum je takhle dobre... visco lidi u nas ve staji co pouzivaji pruvlecky vyvazovaky a chambony tvrdi, ze to je pro aktivizaci zade a prospesne pro zdravi toho kone. Nehlede na to, ze spousta lidi ma valachy, kobyly samotny...
    Nehlede na to ze v prirode i ti hrebci ziji bud ve stade s klisnami a hribaty, nebo v ryze samcich skupinach. Takze hrebec neni soliterni zvire spokojeny pouze sam se sebou. A znam i urcite mnozstvi hrebcu zijicich ve spolecbosti
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    VAMPY: hele a kolik tak jako znáš hřebců, co lítaj ve stádě . naposled když jsem takovýho potkala měla do roka celá vesnice stejně vypadající hříbata a nikdo nebyl zrovna moc happy, že prasák utekl :D Ale jako jsem ve stáji kde hřebci jsou a sice na sebe čumí v maštali, ale to je tak všechno. Hold drsnej život plemeníka.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Priznam se, ze za jizdarnu s normalnim povrchem bych dala zlaty tele :/ Chtela bych zacit gymnastiku, nejaky uvody do cviceni a hodne vycvik ve volnosti, kterej mam rada, ale to si na silnici lajsnout opravdu nemuzu.
    Jako alespon se na ty cviky ted kun tesi, protoze chodi rad mimo ohradu.
    Vetsinou bejvam zla na lidi, kteri fnukaji, ze s konem nemuzou tohle a tamhleto, protoze nemaji tadlecto a onohle... nicmene nedostatek cvicebniho prostoru ted fakt pocituju :(
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Vycviiiik! Kun moc nechape tlak na hlave a vubec pokyny, takze nez ho narvu do plny parady delame to po malejch kruckach. Vtipny je, ze tyhle maly casti moc neprocvicujeme, staci mu to jednou, dvakrat, aby pochopil, co je pointa a pak uz to nijak neresi a vicemene na to reaguje.
    Normalne drzim oprate kazdou v jedny ruce, koncovy ocka mam prehozeny pres malicek pravy ruky (nikdy ne omotany!). To cerny voditko mam hlavne proto, ze nevede skrz tu "pruvlecku" na "obrisaku", takze kdyz kun zacne panikarit a tocit se, nebo cokoliv resit, muzu mu prispechat na pomoc na normalnim voditku, na ktery je zvyklej, vyresila jsem to tak, ze to ocko na konci drzim prstama na levy ruce. No proste prehrsel spagatu! ALe protoze jsem potrebovala drzet mobil, tak jsem to prehodila do jedny ruky a mam to v hrsti :))

normelni vycvik - jakoze oprate
    http://www.youtube.com/watch?v=HBLK0M57plA
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: To urcite jo, svet jde nastesti dopredu. Kdyby tak ty zvirata mohla mluvit, ze...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: No ja si myslim ze zakony mysli na zvirata dost. Ze to lidi nedodrzujou je vec druha. I na to jsou tu ale mechanismy... Kun na chambonu bohuzel neni mimo vyhlasky. To ale neni ani kun, ktery je drzen o samote bez spolecnosti jinych koni. Porad je co zlepsovat, ale porad jsme na tom lip nez pred par lety
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Fakt by se mi libilo vybehnout na nekoho, kdo ma kone vyvazanyho na sambonu a splasene ho honi prez prekazky a ty spagaty roztrhat, s tim, ze ohrzuje zdravi zvirete :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Jo, to je zase pravda.Jjen mi prijde ze tech zakonu pro zvirata neni zrovna hodne, nebo mozna se jen dost neprosazujou. Jako, kdokoliv si muze poridit temer jakykoliv zvire a utyrat ho. Pripadne utratit. Rozhodne legislativa neresi zvirata nejak o prekot, jako lidsky problemecky. Nesmi se to, ale kdo to zkontroluje, ze, kdyz to zvire nemuze rict "hej, doma do mne kope, a bije mne tyci".
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Dle zakona uz zvire vec neni,ale je to zvire... na zaklade toho treba muzes vysvobodit prehratyho psa z auta a to auto u toho rozbit a uz nebudes souzena za kradez a poskozeni cizi veci.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SUFFOCATE: Bohuzel, zvire je jen vec. Pokud budem slunickovi, tak nekteri lide pripusti, ze jsou to zive bytosti, nicmene se statusem veci, takze normalni otroci. V dusledku toho se tak s nima zachazi, takze ucelem inzerce nebejva nalezeni idealniho mista pro zvire (vychazejici treba z informaci poskytnutejch v inzeratu), ale normalni obchod. Takze zamlcet/alterovat co nejvic faktoru, co ovlivni cenu. A je vymalovano :(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: tak o tom, jak číst inzerci o koních vyšla řada více či méně veselých článků.... a někdy možná vůbec neví.... ženská u nás si pořídila plňase.... měli ho v nějakém centru pro autisty a zbavovali se ho, že kůň jezdí bezuzdově a podobně. U nás ve stájích ho zkusili jako výukového koně, s uzdou děsně blbnul, tak se ho ujala tahle ženská - a když mu dělali zuby, tak přišli na to, že kůň má vzadu přeříznutý jazyk.... takže najednou se ví, proč nemůže a neměl by mít žádné uždění....

(jinak ludra jedna, kousnul mi Nedouše do ramene tak, že jsem včera nejezdila - bylo to čerstvý a mírně oteklý a nechtěla jsem na to dávat sedlo)
    PES
    PES --- ---
    SUFFOCATE: To je výsledek racionálního uvažování s ohledem na ekonomiku - nevyhovuje? Pryč s tím, než se to prožere skrz peněženku...
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Ono nejde tak úplně o tu kobylu, i když samozřejmě taky. Spíš mě zaráží, jak se lidé ke zvířatům chovají, že se objeví nějaký problém a hned s ním pryč. Ale třeba i to, co o nich v inzerci píší. Úplně vidím, jak chci prodat svého psa a napíšu něco takového: výborný hlídač (tzn. řve od rána do večera na všechno a všechny), dobře krmitelný (sežere naprosto VŠECHNO, tedy i to, co nesmí a strašně po tom tloustne), vhodný ke starším lidem (nesnáší děti), žádné pubertální projevy (protože už je mu asi 12 a místo puberty se u něj projevuje už spíš demence).

Ale končím s povzdechy, asi to všichni známe, že tak to prostě je.. tak tady máte aspoň nějakou fotku. :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam