• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: Na vizual asi jo, kdyz cheme lh, ale na jezdecky umeni jednoznacne Stvanci.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NYEMI: Pořád to nejlepší co se dá v okolí sehnat. :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: Bohuzel jsem to videla na zivo :( Prijde mi smutny, ze s tema konma delaji, pres zimu cvici, uz par let, ale nazivo pak ti kone odmitaji najet na disciplinu, boji se tech cilu a tak. Vsichni tam jezdili pres hubu. Nejlip na tom sedel asi jen Tibenskej.
    Ale jako nad kulisama nejde nepohonit!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    LIENEN: tyý vogo , codo mount z wowka, jezdí na bok!
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NYEMI: Tumáš :-P

NYEMI
    NYEMI --- ---
    A CO TAKHLE NEJAKY VOBRAZKY KONI, CO!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: ja mela za to ze se bavime o tom, jak moc komunikativni ktery pohlavi je, Lienen od zacatku mluvi o chovani ve stade
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Mne to taky tak prislo. Ale moje snahy o vyjadreni k tematu nikdo v potaz nebere, takze mne to zas tak netrapi!
    Hmm, musela bych scrollovat, kde jsme se o tom zacali bavit, ale myslim, ze to vzeslo jen z toho, ze kdyz delam s konem, tak je takovej hravej.
    PES
    PES --- ---
    LIENEN: A já měl za to, že se tu mluví o chování spojené s interakcí s člověkem...
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    PES: Není, od začátku mluvím o chování ve stádě.
    PES
    PES --- ---
    LIENEN: Akorát tady se snad bavíme o "nepřirozeném faktoru" jménem ČLOVĚK a "nepřirozených činnostech" (člověkem způsobených/žádaných) , takže srovnávat to s "běžným vývojem ve stádě" je trochu úkrok mimo...
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    PES: Ty změny chování se projevují i ve stádě, v kontaktu s koňmi. K tomu vážně není potřeba člověka a jeho působení.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Je to tak, Solinka se treba pri cviceni dostavala do "bujny" nalady, protoze jsem ji odmenovala za nadseni. Takze mela takovy ty hrebci pohyby, a hopsani. Strasne se mi to libilo a mela jsem z toho radost... No, ted to mam bez prace, vlastne uplne naopak - nesnazim se tu premiru energie vyvolavat, ale spis usmernit na soustredeni. Ale Normen je prekvapive soustredenej. Na to, ze je tak mladej, dokaze behem okamziku prejit z modu "tryskam po louce a vyhazuju" na "cozepak to mam udelat? nozicku podat a stat na miste?".
    PES
    PES --- ---
    LIENEN: IMHO když se "nechají ladem", tak mají kobyly mnohem větší tendenci "zapšknout"... Ale pokud se s nimi komunikuje (a to nejen stylem "chci výkon"), tak se ten zmíněný "vliv hormonů" projeví mnohem méně...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: No, co mi rikali, maji valachy hlavne proto, ze s tim neni problem. Nema to zensky naladicky a neni to agresivni.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    LIENEN: V mladém věku jsou hravá všechna mláďata samozřejmě. Ale valachům to zůstává, kobyly jakoby se přeprogramovaly na "vážnější" úkoly. Taky jsou ovlivněné hormony. Ne náhodou má valná většina skupin co někde vystupují, většina akademiků, spousta sportovců a dalších lidí, kteří jsou "závislí na výkonu" valachy/hřebce a ne kobyly.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    PES: No já se snažím působení člověka z téhle debaty pokud možno vynechávat a rovnou jsem psala, že je to zevšeobecnění. Na základě svého pozorování těch asi 60 koní co nám za posledních 10 let prošli stájí se ale odvažuji tvrdit, že když porovnám stádo valachů a kobyl ve středním věku, budou se ta stáda chovat jinak.
    PES
    PES --- ---
    LIENEN: Poznal jsem i jiné podobně "manageované" a ty by definici "mladá, neježděná, znuděná" splňovaly perfektně... Ale ono je to hodně i o tom, jak se k těm koním člověk chová - kdybych se k nim choval přezíravě či netečně stejně jako k těm "mladým, neježděným, znuděným", byli by nejspíš neteční i ti koně. Já se k nim (v mezích a limitech možností) chovám tak, že s nimi komunikuji a tak se snaží komunikovat i oni se mnou :-)
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    PES: Mladá, neježděná, znuděná.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jojo :D teď mi vzpílala stájná holčina, že šla koně zahánět domů a moje slepice zavrtěla na valachy zadkem a všechny je odvedla :D holka to vzdala a nechala je venku :D Ona umí když je říjná úplný zázraky, ne ovšem pod sedlem
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    No, hrebecek je zatim pekny cislo, ale je to super. Uz jsem si na to zvykla, a zda se, ze i on. Dneska se stavila veterinarka na odcerveni a pochvalila, ze je sikovnej a vychovanej a ze vypada mnohem lip, nez kdyz jsem ho kupovala. Tak se tu tetelim blahem. A taky rikala, ze bude dobrej na drezuru, kdyz jsem ji tu predvadela, jak uz "jezdime". Ze ma hodne obratny nozicky a hezky se nese. Jaaaaaj!
    Je nacase zacit delat zaklady ohybani! Coz ja sama jeste neumim presne, takze mne prvni ceka nastudovani, jakze to je. Ach, te prace, co nas ceka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam