• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jsi připravená na 'krizové situace'? Je zpěv by asi nepomohl... ;-)

Muž v USA zabil holýma rukama pumu, která jej napadla. Šelmu uškrtil | Zajímavosti | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...ama-pumu-ktera-jej-napadla-selmu-uskrtil.A190206_090737_ln-zajimavosti_ele
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jéžiš to je nádhera hele, fakt krásný
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To je alespoň změna proti buď fádně vyschlé (oaks) krajině anebo totálně rozbahněným (mud) pastím ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak tady vjezd do stájí

pohled na kruhovku

ze sněhu máme všichni druhé vánoce - u majitelky stájí, kam jsem šla pro teplou vodu pro kozy, jsem se setkala s několika dalšíma lidma, dostala vajíčka se slaninou, kafe, a odborně dohlížela na stavbu sněhuláka

moje kozy, nigerijské, byly ze sněhu poměrně kyselé

oproti tomu koza sánská (původem z Alp) se zdála nadšená a pořád sníh žrala
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to muselo vypadat fakt dobře, všichni koně "mrtví" :-).... Ned se dneska taky nastavoval na sluníčko, asi mu byla zima, přes vydatný kožich....
    PES
    PES --- ---
    U nás (J.Morava) sněhová nadílka z (před)minulého pondělí stihla o víkendu za brutální oblevy (až +10°C) roztát a co náhodou neroztálo, to spláchlo nedělní pršení... Následující pondělí si sněhového přívalu užili naopak v Čechách (tedy od Vysočiny na opačnou stranu, než o týden dříve), ale posléze trošku poprášilo i tady u nás, aby nám to nebylo líto... a pak se vyčasilo, takže úterní ráno bylo opět mrazivé (ve městě -6°C a u Vobluďáka -10°C), ale teď nad ránem na středu to u nás (J.Morava) trochu zatáhlo, což omezilo noční vymrznutí na "fádní" -4°C ve městě resp. -5°C u Vobluďáka (jak koukám na nedalekou meteostanici, ale začalo u ranče trochu pofukovat a tím oteplovat dříve a rychleji než u nás ve městě, takže už tam mají "jen" -2°C)...

Sníh během minulého týdne byl fajn, koně čistí, neb se neměli kde umazat. A když ve středu bylo jasno a opřelo se po ránu do výběhů Slunce, tak to prý vypadalo jakoby celý ranč postihla nějaká katastrofa, než si téměř všichni koně našli místečko na sněhu, kde sebou plácli a dali si šlofíčka na sluníčku...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: jsi mě předběhla.....

Já bych pro ostatní dodala, že jsme na 37. rovnoběžce, tj. na úrovni Alžírska a tohle je cca 300? metrů nad mořem?
    Jako v Sierře ve dvou a půl tisících sníh samozřejmě je běžně, ale tady u nás je to fakt vyjímka.... mi nasněžilo na kozy :-))
    MIST
    MIST --- ---
    Tak neco od nas, Kalifornie hlasi snih. A kun byl dneska drzej, pozadala jsem ho, ze ho vyfotim se snehulakem a on u toho pyskoval a delal ksichty.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: no tak já nejsem ve skupině "modří vědí" - vy se tu asi znáte osobně a máte přehled, kde kdo žije... já to prostě nevím, takže jsem jen uváděla varianty, kdy "naložit babu na koně" je lepší řešení....

Když mi ležela dcera v příkopu a stěžovala si, že jí bolí hlava a krk a že nemůže hýbat nohou, tak jsem taky zavrhla variantu, že jí naložím do auta a odvezu do nemocnice a počkali jsme na záchranku, která jí převezla s límcem... ale to jsem měla člověka, který čekal na příjezdovce a navigoval záchranku po stájích...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    CAROLIAN: u nas ten signal povetsinou je (a obzvlast ve zminenem miste, ktere je na okraji hlavniho mesta).. takze stejne povazuju dany chovani za dost rizikovy :(
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Myšleno jako 'vysílač nečekaně v divočině' - a ono, ejhle, ona je tam základna, bez které by tam vysílací stanici nikdo ekokomicky nepostavil ;-)

To jsem tady (na Vysočině) našel také - na tehdejší dobu super signál sítě 3G 'na plnej knedlík' doslova jen pro pasáčky krav a pár koní (na kraji nejbližší vesničky ten 3G 'umřel' hned za druhou chalupou od kraje)... Všude jinde okolo jen původní 2G síť a tak tu klasickou 'jednu čárku'.
    Tehdy mi to nedalo a pátral jsem proč a nakonec důvod prozaický - na tom místě na kopci měl operátor uzel rádiových spojů k okolním vysílačům a zároveň uplink do nadřazeného uzlu, takže tam musel mít 'chytřejší' řídící jednotku a s tou tam standardizovaně prskli rovnou moderní lokální buňku - tehdy jsem tam u ohrady na louce měl lepší mobilní signál i síť pro telefonování a data, než doma ve velkoměstě.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: mno, tak na vojenské základně bych vysílač i docela čekala.... co člověk nečeká, je základna takhle v horách... ale děti to milujou, sbírají patrony a tak.... blbý je, když se takhle vydám s dětma do divočiny, postavíme si stan na svém oblíbeném místě - a večer se nám tam vyrojí cca 120 vojáků...

A aby to bylo teda i o zvířátkách - tohle je středisko pro boj v horách - takže se tam učí lecos, včetně třeba ježdění na koních a nakládání mul....
    PES
    PES --- ---
    Nu a zase nechame misto zviratkum, nez se NYEMI rozcili, ze ji to tu plevelime technikou ;-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ...a pak jsou extremy/vyjimky jako pise CAROLIAN - vysilac tam, kde by ho normalne nikdo necekal ;-)
    PES
    PES --- ---
    MIST: Ony ty stanice zase tak moc (relativne) nevykryji - na vysvetlovani slozite, takze TL;DR styl zkratky - stanice a mobily jsou jistym zpusobem omezeny nejen silou signalu, jeho slabnutim se vzdalenosti a (relativne) spatnou odrazitelnosti ci ohebnosti u prekazek, ale take je tam technologicky limit CASU putovani toho signalu (a z fyziky a konecne rychlosti sireni el.mag. signalu obdobne jako limitni rychlosti svetla to znamena omezeni dosahu i kdyby sila signalu jeste stacila).
    Tudiz prakticky MAXIMALNI limit dosahu od stanice se pohybuje podle frekvence od cca 49km (450MHz, stare site) a s rostoucimi frekvencemi rapidne klesa (27/950 - 14/1800 - 12km/2100MHz).
    A modernejsi site vyuzivaji spise vyssi frekvence (da se do nich nacpat vyssi kapacita prenosu) a k tomu - protoze tech frekvenci pouzivanych operatory je stale omezene mnozstvi a oni je musi pouzivat opakovane, tak nemohou palit vykon jak mikrovlnna trouba, ale musi s tim zachazet setrneji, takze se vykon umele omezuje, delaji se ruzne triky se smerovanim a tvarovanim vysilani pomoci anten (pro zvidave heslo MIMO ve spojeni s antenami a vysilanim a mobily), stejne jako i 'jednodussi' triky a-la mirne sklopeni anten stanice smerem k zemi (i kdyz dnes jsou uz stanice inteligentni a umi si ridit naklon anten dle potreby).
    Kazdopadne - a to pro huste zalidneni, jako je ve Valley, plati o zvlaste - bunky jsou zamerne male (v extremnim pripade i jen desitky az nizsi jednotky stovek metru), aby se mohly co nejcasteji opakovat a celkove zvladly kapacitne obslouzit vsechny klienty (neb kazda stanice zvlada limitovany pocet ucastniku/datoveho provozu).

Tudiz u Vas to je kombinace vseho dohromady - frekvence s malym dosahem, omezeny vykon nedosahujici z mesta ke kopcum a jeste k tomu anteny sklonene k ulicim a nikoliv natocene do kopcu...

IMHO u Vas by bylo asi jednodussi dostat k Vam do kopcu (pokud je prima viditelnost) slusne rychly Internet (radove i v nizsich stovkach Mbps rychlosti) pomoci smeroveho datoveho pojitka (neco jako je Ubiquiti AirMax s dosahem i pres 25km ci jeho bratricky), nez se dobrat ke slusnemu signalu telefonu (byt tato analogie trochu pokulhava, kdyz srovnava Internet dovedeny smerovym spojem na jedno misto - napr. na dum - s pokrytim plosnym signalem mobilniho telefonu)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: osly máte imho v "závětří" - prostě je tam ten jeden kopec navíc...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no ono je to takové srandovní.... mám signál u koz i u koně, ale když s koněm zajedu do rezervace, mezi kopce, tak ne. A třeba na pack station mají signál mizerný, ale o dvě hodiny dál, coby na koni dojel, v území s oficiálním statutem "divočina" signál je :-)) (což způsobuje mariňácká základna, na kterou pack station ukrytá v údolí, nevidí, ač je od ní pár mil, zatímco z kopců okolní divočiny to dosáhne :-))
    MIST
    MIST --- ---
    PES: ja tomu nerozumim, ale my jsme 10km od toho obrovskeho "mesta". Carolian ma kozy v lesich, takze tam bych signal necekala, ale nase kopce jsou hole, nic signalu nebrani. Doufam, ze se zlepseni dockame brzy, kdyz minule osli vzali roha a mizeli v dali......to zoufalstvi bez signalu znova zazit nechci.
    PES
    PES --- ---
    MIST: [Technologicky off-topic] U vas (obecne) je pokryti signalem oproti evropskym pomerum takove hodne specificke (aneb kdo by plosne a kvalitne pokryval oblasti s ridkou hustotou uzivatelu, zvlaste pri te 'horske geografii' a plosnych rozmerech, kterou tam mate a ktere Evropanum tak trochu unikaji z predstavivosti - vzdyt u Vas je to rekneme od Gilroy nebo co je tam jeste jizne v prakticky souvisle zastavbe az na sever do SF skoro jedno velke mesto v udoli omezene po stranach jen temi horami - tady pro nas je to dost neuchopitelna predstava, jakoby se pres pul republiky podel dalnice D1 polozilo jedno souvisle mesto od Brna az do Prahy, ktere by se od osy dalnice rozkladalo ruzne 5 az 20 km na obe strany...)...
    Stejne jako jsou pro vetsinu z nas tady neuchopitelne skutecne rozmery Sierry anebo Rocky...

Casem se to nejspis u Vas s pokrytim vylepsi (az dojde na rozsireni 5G siti na nizsich frekvencich 700MHz pasma), ale stale zbude dost problemu typu kam situovat v 'divocine' stanici tak, aby toho pokryla co nejvice a zaroven mela napajeni a take potrebne spojeni s dalsimi stanicemi site (nadrazenymi i podrizenymi)...
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: tak, tak.....bych mohla vypravet o zivote bez signalu a to jsme kousek od mesta :(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: aplikaci záchranka nemáme.... upřímně, jsou místa, kde není ani ten signál, takže telefonem můžeš tak maximálně odhánět komáry :-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Ale zase na druhou stranu jeste ze tak s ni byla a neco s ni udelala. Ja si uplne nedokazu predstavit jak se zachranuje sama (kdyz ani s tim mobilem to u ni neni dvakrat slavny a vlastne ani nevim jestli si ho s sebou bere).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SHAMPOO: Jojo pustili ji domu hned ten den, nastesti to nebylo nijak zly. Ted samozrejme lateri ze ji vic nez hlava zacinaj bolet ty narazeniny...no padej v sedmdesati letech z kone
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam