• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: v "akci Z" jsme třeba už udělali zastřešené úvaziště. Bohužel do věcí, jako retenční zdi, se nemůžou pouštět amatéři...

Já jsem ráda, že ty návrhy, co si nechali vypracovat (firmou z Texasu, kteří jsou zvyklí na roviny a neomezený prostor - tady pro zemětřesné hory - no comment) neprošly kvůli penězům... jsou tam totální kraviny, jako třeba přestěhovat jízdárnu (proč???), nebo mít paddocky na hraně toho ujíždějícího svahu, nad potokem (tj. budou mrzutosti z toho, jestli koně serou do potoka nebo ne - i když jsou paddocky předpisově dvě stě stop od vody).
    Systém, že stáje zůstanou tak jsou (ověřeno devadesáti lety provozu) a "jen" se udělají nezbytnosti jako rozšíření silnice, aby projeli hasiči, zespádování dolní jízdárny a bydlení pro "domovníka" je imho mnohem rozumnější (a levnější).
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jste v Kalifornii, zkus jim zprostředkovat zkušenosti a možnosti úspor při stavbách v "Akci Z" ;-))) Tam u Vás by se to mohlo chytnout na "úrodné půdě" (alespoň ten koncept a ideologické podhoubí tam také máte ;-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jdu se ožrat... tříhodinová veřejná schůze, ale rada MidPen (vlastník pozemku, na kterém jsou stáje) odhlasovala, že přeci jen stáje nezruší (před dvěma lety naplánovali přestavbu, a teď byli ZASKOČENÍ tím, že cena je dvojnásobná oproti původním odhadům - takže přišli zase s variantou, že by teda bylo nejlevnější stáje zrušit).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tak tohle jsou pseudodivocí osli a koně, prostě co se potlouká tady po Americe zdivočelý... koně jsem viděla právě taky v takhle menších skupinách, dvacet určitě ne.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Muze byt. Akorat tech koni by bylo tak dvacet ve stade. Ono zalezi i na druhu osla. Jsou druhy ktere tvori male skupinky jako tahle a pak jsou striktne soliterni druhy...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tak to mě nenapadlo, divoký osly jsme potkali a bylo to stádečko podobně jako u koní - cca čtyři pět dospělých (předpokládám tedy, že jeden hřebec a nějaké samice), plus jedno dvě hříbata.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Cimz chci rict, ze narozdil od kone samotnej osel muze bejt i v pohode. Jasne jiny je pokud je zvyklej zit ve skupine nejakejch zvirat a ta skupina mu zmizi. To je pak trochu prekvapeni a nemusi byt brano s radosti...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Omyl omyl. Oslove obecne jsou narozdil od koni teritorialni zvirata, ktera ve stadech prilis neziji. Max par jedincu pohromade jako hrebec a k nemu par samicek. Proto je to jejich hejkani taky tak strasne pronikavy. Zvirata zijou vetsinou docela daleko od sebe, tak kdyz se chtej potkat aby plodili, nebo oznamit, ze tady uz nejakej osel zije a dalsi bude sezran, tak hejkaj. Taky proto je s nima tak tezka prace oproti konim. Tim ze bycaji casto soliterni, nenuti je nic zapadnout do nejakeho socialniho systemu a respektovat nejake ostatni jedince se kterymi by nedejboze meli nejak kooperovat. Proste takovy bylozravy kocky s kopytama :D
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: aaaw to nekdy vyfot :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: tak ani zvířata nemusí úplně sednout.... ale koza by možná byla lepší než ovce.... nicméně pokud má místo, tak by asi další osel byl lepší...

Z veselejšího soudku - do stájí přibyl starej QH, na vožení dětiček atd... a s kým se nejvíc kamarádí? S minikoněm... Mini byl vždycky s minioslíkama, a přišlo mi to funkční, ale teď s tím QH je to fakt úplně jiná liga...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    MIST: hele to zni super :) tenhle mel ovce, ale nefungovalo to. Ono uprimne mozna ta kozenka by k nemu stacila. Cokoliv chytrejsiho. Ale jako chlap ma opravdu velke pozemky, jeden osel navíc by ho nezabil
    MIST
    MIST --- ---
    SHAMPOO: to je smutny....ja taky netusila, jak moc potrebuji stado.

Vloni jsem mela 5 konu a dva osly a kdyz si kvuli vode (nedostatek) kone odvezli, tak zustali jen osli a ti chodili po parcele jak bez duse. A to byli dva! Statkar dal na sousedni pozemek kravy s ti nasi oslici se drzeli vzdy pri nich, lizali se navzajem s kravama pres plot.
    Ted mame zpatky muly a dva kone a spokojenost velika, maji kamarady.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: hlavne on tak...hyka? Asi ze jo. Vidi kone a je uplne silenej. Zadny jiny zvire mu nic nerika. Bohuzel sudoponice nerada osliky, byla na nej pekne hnusna no..
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: no ono lidi nějak vůbec nechápou, že tohle jsou zvířata, která potřebují stádo, že....

Mám dvě kozenky a musím říct, že značně pookřály, když jim do výběhu přibyly dvě slepice a kohout. Jako je to náročnější na logistiku se žrádlem (aby se kozy nedostaly do slepičího), ale celkově mi přijde, že jsou spokojenější... je tam víc o tři páry očí a tři zobáky, co by spustily poplach...
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: jj, vsech 6
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jo oni lidi vubec neberou v potaz, ze ani osel nechce byt sam no
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: máte ještě osly a muly? A koně?
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: spis ".....íííááááá..."
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: chudák osel.... doufám, že se to nějak vyřeší... uááááá....
    PES
    PES --- ---
    Už aby zapršelo... stačilo jen před příjezdem hasičů bránit ten vetší remízek vedle výběhu, aby tam nevletěl požár od rozžhavených brzd vlaku :-/ To by pak mohlo také fouknout a rozjet se to skoro jako u Plzně :-/

Požár ve velkém na západě Čech: Kolem Plzně hoří lesy – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/krimi/503028-kolem-plzne-hori-lesy.html
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    VAMPY: Oukej, tak obec, protože já fakt nevím co s tím jinak. Nenapadlo mě v ten moment jiné řešení a nepřijde mi v pořádku nechat courat osla u silnice a na silnici a do sousední vesnice...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam