• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    na druhou stranu je pravda, že kozlíkům se lidi méně věnujou - že i když je kozel mazel, tak si člověk dvakrát rozmyslí ho nějak hladit a drbat kvůli smradu :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: hele, good luck, jako vážně.... fakt nevím, jak to koně mají.

Jenom mě osobně zaskočilo, že u těch kozlíků se to mění relativně pozdě, když jsou už dlouho plně vzrostlí a dospělí... (komplikuje mi to přísun ženichů pro moje kozenky - protože vždycky někoho najdu a pak mi řeknou, že kozla museli vykastrovat)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja v to taky strasne moc doufam. Jeste pred rokem jsem si nebyla jista, jestli tomu vubec dam sanci, je to pro mne taky novinka. Ale ted mu jsou ctyri, sleduju ho, jak se vyviji, hlavne mentalne a mam ted hodne viry, ze dobre postavenej vztach fakt prebije i hormony. Stavim to na zaklade toho, ze v nedeli jsme byli u pastviny se stadem kobyl. Kdyz ho videly, vsechny se rozijily. Stejne jsme se zvladli past pres cestu. Pri odchodu mel sice zatmeni, ale nebyl v nem agresivni, jen strasne hrebcacky rval. A porad jsem ho zvladla na ohlavce zase odvest. Brzo tam pujdeme zase, protoze zkusenost s nim ukazala, ze veci staci parkrat zopakovat a on pochopi system a poslechne.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    u nás ve stájích plánují překážkovou dráhu (bohužel teda v den, kdy má dcera velké voltižové závody, takže tam být nemůžeme) - už tam mají nastavené některé propriety, takže dneska jsem Neda vodila po plachtě... dal to na třetí pokus... první poskakoval, druhej si na plachtu nastoupil a když tam chvíli stál, tak jsem mu dovolila vycouvat a na třetí to přešel poměrně v pohodě... teda všechno na vodítku, budeme to muset zítra zkusit ze sedla...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no já nemám žádnou zkušenost s koněma, ale třeba u kozlů to obvykle probíhá tak, že kůzle je roztomilý, mladej kozlík taky, ale tak v těch třech čtyřech letech začne být neúnosnej (agresivní, nezvladatelnej), takže lidi kastrujou (nebo holt strčí do mrazáku) a pořizují zase mladého kozlíka na sezónu, dvě, maximálně tři.... Že to nemusí být o zášti, ale o tom, že to zvíře se s věkem mění a může se to dostat do stádia, kdy ta kastrace je řešení.

Trochu druhově mimo, ale mladý kohout byl rok v pohodě, snášel se ze všema, i když už nebyl žádné kuřátko - ale v nějakém momentě málem zabil starého kohouta (proto mám teď starého kohouta a starší slípky + tu mladou zrasenou v chlívku u kozenek)....

Tím chtěl básník říct, že teoretická dospělost, ve smyslu "zvíře má dospělou velikost, je plodné" není zdaleka dospělostí hormonální / psychickou a že ta "povaha", nebo jak to nazvat, se ještě může změnit.

Normanovi samozřejmě přeju šťastnej hřebčí život a doufám, že už se nezmění a nenechá se převálcovat hormonama... jenom že by bylo dobré počítat i s touhle variantou....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jeste jedna hrebci z vyjizdky ze vcera, a jedna hrebcospousteci ze dneska.
    A hrebec je tak strasne mumiskovskej. Uplne silene snazivej. Je divokej, ale proste se tak strasne snazi, ze to jsem snad jeste nevidela (ani u cloveka, nebo jinyho zvirete). Obcas mi zacnou nejaky vodbornice rikat, jak ho musim vykastrovat a ja si tak rikam, co jim hrebci museli v zivote provyst, ze k nim chovaji takovou zast. Anebo jestli jim to nekdo namluvil, nebo si to nekde precetly. Ale je zajimavy, ze mi to neradil ani jeden chlap, ani vod koni :))

VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: a ne fakt Misa a:D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: to byla Plestilova ne? :)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    VAMPY: ona se normálně na svém profilu vzteká, že přece neudělala nic blbě a hádá se s majitelkou jak čert. A říká tomu omluva :/ hej ale dobrý, to jí ještě provedem slepici. Nebo zajdu k ní domů tady vedle a vezmu si její auto a nabořím jí ho ne, šak pohoda, sem se optala náhodnýho kolemjdoucího.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SHAMPOO: Ja bych to rozmazala v blesku. Daj to za to prachy a Michalka se chyti za nos. Pokud si pamatuju za dob jejiho mladi a krasy hrala v jakemsi serialu o nejake kobyle Stazce a vsude se vytahovala porad jak jezdi a je konacka a kdesicosi, tak to je hovno konacka kdyz krmi cizi kone. I kdyby tam nebyly ty cedule, tak kdyby byla poradnej konak nic nehladi a nekrmi bez dovoleni :)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: no jako hej. Stajna se s ni hadala, ale madam tvrdi na svem profilu, ze nic neudelala nazdar a z toho denniku me poslali slusne nekam.. Kaslu na to. Priste lidi serezu bicem
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    naštěstí kozy nemám na ráně, jsou to malé stáje, na soukromém pozemku, mimo trasy, takže tam chodí lidi fakt jen cíleně - jako že tam mají dětskou oslavu, nebo tábor nebo tak něco.... letos mám domluvený s vedením tábora, že provedu školení o kozách, a na oslavy se tam obvykle objevuju (když můžu)... takže to dost hlídám, ale i tak se prostě stane...
    Kůň je v poněkud více veřejném prostoru, ale zase je tam těch koní 70 a on je až na konci, tak k němu krmiči nemají tolik šancí prorazit - obvykle je někdo stihne odchytit... a zase - stáje jsou "slepá ulička", tj. nejsou tam náhodní kolemjdoucí...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: no tak hlavně, že je Michalka šťastná?

Já to nemám s koněma, ale s kozama... začne to tím "kozy sežerou všechno" a už je sprateček krmí brambůrkama a zkouší, jestli sežerou pytlík a podobně.... Tuhle jim někdo naházel z pixly slepičí krmení.... a protože hňup je bully a odhání kozy od všeho, tak se přežral sám a byl sám nemocnej (brutální průjem, naštěstí bez následků)....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    No já se lidi asi pos*ru. Zrovna jsem dokoukla reportáž o přešťastné Michalce Kuklové(herečka), co má znovu chlapa a hádejte čí koně bez dovolení nejen natáčí, ale hlavně krmí, i přes cedule a zákazy.
    Fakt jako, co to je tuto, to nikdo nečte? neví že se to sakra nedělá?!
    A ještě se hádá s majitelkou stáje, že tam cedule nejsou, no fakt jako. Pak se divím, že má kobyla věčně průjem.
    No štípněte mě, ale musela jsem si zanadávat.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: Ned je taky velmi dominantní, ale pokud ten druhej kůň je submisivní, tak spolu vycházejí dobře. On je dominantní natolik, že pak nemá potřebu ty druhý šikanovat.

Problém je, když narazí... Loni jsem pak musela natáhnout ohradník mezi Neda a Ace... Ace je mladej plňas, 170 v kohoutku, poněkud magor... Ned je malej (150) a vysloveně ho prudil - jako strkal Acovi hlavu co nejdál do výběhu, takže Ace si bránil svůj prostor, takže Ned byl furt pohryzanej (Ace taky, ale normálně) - Ned měl hryzance na hlavě, skončilo to rozseknutým očním víčkem, takže pak dostali ohradník, aby se mu tam Ned nemohl roztahovat...

S většinou koní vychází v klidu, věci si vyřeší "na dálku", vlastně jen postojem, bez fyzického kontaktu... A většinou to stačí.... před rokem či dvěma nakopnul Stormyho, ale Stormy nereagoval na Nedovo sdělení, že toto je jeho tráva a ať odprejskne - a Stormyho nakopnul zcela přesně do zadku a šli od sebe... bylo to bleskově vyřízené....

Já si myslím, že oni fakt nestojí o nějaké dlouhé konfrontace, že si to vyříkají rychle a stručně a pak už je pokoj...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Bohajeho, vsude mekky, ja a hrebec.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak ten druhej je fakt submisivni. A uz tam jsou spolu dlouho, myslim, ze jsou oba radi za kontakt. A jako verim, ze kdyby tam takhle byli treba celej den a bez dohledu, tak zacnou divocet, jen, co se nazerou.
    Jinak v nedeli jsme sly navstivit stado kobyl. Vsechny se rozrijily, kdyz myho fesaka videly a bylo to poucny. Nicmene jsme se asi 15-20 min vedle nich zvladli past v klidu. Odchod byl narocnej, ale vsechno se podarilo. Zejtra tam jdeme zase.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: to je super, že má kámoše.... a že si to nepotřebují moc vyříkávat - zjevně se dohodli, jak to bude a neřeší...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Normen dostal kamarada. Po dvou tejdnech v oddelenejch vybezi ch jsme je vypustili na volno, a chovali se jak nejvetsi gentlemani!

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam