• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    LIENEN: hej ona je moje holka strašně hodná, ale nějak jak zestárla nechá si všechno líbit a kladrubský potvory teda rubou všechno :( jsem z toho nešťastná, stájovku nesmím sundat, tak má pěkně vypálené pruhy a další krvavej kousanec na zadku. Slíbila jsem jí pohodu a má tohle no. Mrknu se, díky moc :)
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    SHAMPOO: Trněný újezd, Mořina (Karštejnsko). Pastevko se zázemím (přístřešky, písková jízdárna, kruhovka, boxy, vytápěná sedlovna atd.) Hodila by se nám kobyla do holčičího stáda. :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    No tak se mi blíží stěhování kobylky, přiznám se, že se netěším, bohužel je opět ve stádě s kladrubáky a máme pěkný mučeníčko. Kdyby napadla někoho stáj mníšecko, řevnicko a tak kolem, dejte mi vědět.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jo a dneska jsem za Mirka Dušína, jeli jsme kolem ohrady s kozama tady u nás a koukáme, že jedno kůzle je venku, u silnice... takže jsem zastavila, děti hlídaly, aby kůzle nevletělo do silnice (naštěstí se drželo u plotu, kde mělo mámu a sourozence) a zkusila zaťukat na nejbližší barák. A povedlo se, majitelka si uprchlíka odvedla zpět do ohrady... uf...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn... tady bohužel Vobluďák nedostane ani to, co by dostat mohl... no ale to je prostě už tak...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no upřímně - kdyby Ned neměl přes léto kam jezdit, tak taky nemám podmínky... jako fakt se snažím, aby se denně dostal ven, obvykle tak 2-3 hodiny celkem, ale víme, jak to chodí, ježdění je z toho času sotva třetina, zbytek se "fláká" někde na pastvě, nebo čistím a ošetřuju atd.... A protože mám děti v domácí škole, tak "nemůžu" chodit do práce a tak mám "spoustu času" - kdybych měla normální džob, tak koně nestíhám vůbec...
    No a léto je krizovka, jak mají haranti prázdniny, tak buď půjdu na tři čtyři hodiny za koněm (15+ minut jedna cesta) a haranti budou sedět u počítačů (což by občas nevadilo, ale jako prázdninový program nic moc), nebo nepůjdu za koněm - a nebo budu nutit puberťáky, aby chodili se mnou a oni tam budou prudit (protože tři lidi s jedním koněm zase taková zábava není, že)....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No to určitě... Vobluďák by moc potřeboval kondiční pohyb, zpevnit břicho, trochu posílit záda...
    Jenže jaksi k tomu nejsou příznivé podmínky na jisté straně :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: každopádně lepší kondice.... až na ty nohy, ale s tím se asi nic moc dělat nedá (leda ho fakt poslat na rok do důchodu, nechat ho bosky za pečlivého sledování a ošetřování a doufat, že to doroste nějak správněji)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Přibližně Vobluďákův věk...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak mi odjel koníšek... jsem měla tentokrát čas pokecat s majitelem (když ho přivezl, tak ho vysadil, zatímco já jsem byla na horách). Tak se přiznal, že kůň je asi starší, než jsme si mysleli (mysleli jsme si devatenáct, ale teď říkal, že mu to nevychází - že ho dostal jako šestiletýho a má ho cca sedmnáct let).
    A pak mi říkal, že kůň nebude chtít s ním jet a že na něj bude pokládat uši a skutečně - Ned se ho stranil a při odvozu řehtal a volal.... (no ale vím, že až tam přijedu, tak si zase Ned nebude všímat mě a bude si tam poskakovat s kámošema :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no vidíš, už můžete filmovat Heartland (tam ta scénka, jak frajer přijede na motorce a radí holce, že kůň se bojí nastupovat do přívěsu, načež nastartuje mašinu a zase odjede - a "lekavý" kůň tam stojí.... to mě prostě fascinuje - ty filmařské představy o koních)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To oni umí moc dobře - vypadat ňuňu - nejvíce pokud z toho kouká něco dobrého anebo zábavného...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: když on je tak ňuňu.....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: "Moula" si Tě dobře vychoval a ochočil :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a to bych přísahla, že Nedouš je takovej dobrotivej moula, co by na sobě nechal dříví štípat.... no, tak zjevně ne :-)) Ale mám menší výčitky, že ho posílám "do práce" - protože on si tam zase užije ty výlety do lesa a koňokámoše - a třeba se bude na podzim těšit zase na flákárnu u nás...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To znám... kdysi mi tohle předváděl skvěle vycepovaný westernově ježděný valach ČT (skvělá kombinace linie Furioso a Przedswit nebo jak se to píše) - od brány směrem k jízdárně jak kdyby z něj vyprchával život... po zabočení na cestu směrem do terénu živý a svižně jdoucí kůň... (vyzkoušeno asi 3x za sebou - čekali jsme na společníky na vyjížďku a tak jsem koníčka "strašil", že se půjdeme chvíli rozhýbat na jízdánu :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    nejspíš poslední den s Nedouškem, má si pro něj zítra majitel přijet.... a protože nemám čas, tak jsem si říkala, že si jen projedeme něco na jízdárně... po deseti minutách jsem usoudila, že kůň je nejspíš v posledním tažení - plouhal za sebou nohy, zakopával o kavalety, nebyl schopen udělat úkroky a celkově se odmítal hýbat... tak jsem ho vzala k bráně - a najednou uměl udělat velmi složitou figuru, abych dosáhla na otvírání, uměl hýbnout zadkem, aby se dala brána otevřít a ven vykročil zčerstva (ale se stopkou uprostřed brány, jak to vždycky děláme), tak jsem ho otočila směrem k lesu a najednou se nesl jak s princem z pohádky... prostě mého koně JÍZDÁRNA NEBAVÍ....
    PES
    PES --- ---
    Dnes jsem šel do firmy "zadem" (tj. polní cestou ze zastávky typu Vesnice-rozcestí) a u toho objevil asi 500 za firmou na kraji vesnice za božími muky dva koně, vypadali, že průchod člověka okolo je pro ně "událost" a přišli se podívat k plotu.
    Ve vesnici jsou tedy ještě koně v bývalém JZD, kde mají i jízdárnu a koně tam i zapřahají do káry na pole apod., ale tihle vypadali docela smutně, skoro v divočině (taková zahrádka, prdítko, poloremízek asi 300 za posledním domem, elektřina nikde, "automatická" voda s otazníkem)...

PES
    PES --- ---
    NYEMI: A zjistil u toho, jak je taková hadice fajn vynález?

P.S.: Někteří koně, které znám anebo jsem znal, tak ještě uměli z té hadice se i napít a několik z nich mělo ohromnou zábavu, když jim proud vody stříkal na zuby a masíroval pysky a dásně... To při sprchování dělali rovnou xichty a zvedali pysky, že si chtějí také hrát s hadicí a proudem vody...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam