CAROLIAN: No tvl, "pustit" koně blízko domova na zpáteční cestě - to je snad jedno z prvních, které se učí (nebo by mělo učit) při vyjížďkách, že tohle se nedělá...
P.S.: Mne si takto kdysi na první vyjížďce zkusil otestovat jeden valach ČT (původem velmi povedená kombinace Przedswit a Furioso) velmi dobře přiježděný a "vycepovaný" majitelkou (toho času těhotnou, tak jsem ho dostal aby nestál a nespadl z kondice, protože jsem byl s koněm celkem kamarád)...
...a nedostal jsem příslušné instrukce (upozornění), že koníček je filuta. První test byl na cestě od stáje, kdy doslova pár metrů od konce ohrad se zastavil na cestě uprostřed velké louže (neměl s chozením vodou sebemenší problém) a byl to test, zda se ho podaří rozejít dopředu anebo nechat otočit s návratem domů. První test dopadl dobře (bez okopávání či jakéhokoliv násilí - to byl test, dle majitelky kopanec či plácnutí po prdeli by znamenalo poměrně tvrdý návrat do stáje - s jezdcem či bez něj).
Druhý test byl pak v polovině vyjížďky, když koníček poznal, že bylo dosaženo největší vzdálenosti od stáje (a poznal to neomylně, i když to bylo jen odbočení na rozcestí ve tvaru Y, takže ani ne obrat po stopách zpět), to z obratu zkusil naskočit do trysku (uměl to moc dobře z westernu, takže roll-back z fleku) a že poletí až domů (to prý dělal zamlada). Naštěstí i tento test dopadl dobře, správným řešením bylo stočit na malý kruh (de-facto ohnout na místě), což koníček znal a měl jako "nouzovou brzdu".
Nutno dodat, že od toho prvního testu už nikdy koníček nezkusil žádný podraz a dal se jezdit i prakticky na zahozených westernových otěžích (fantasticky reagoval na lehký předklon, záklon či náklon - prostě jakoby joystick v sedle :-)), dokonce ani když se lekl (vyjeli terénní cyklisté či běžkaři zpoza zatáčky zepředu či za zadkem), to sebou jen trochu škubl...
Prostě fantastické zvíře, i když jezdce si napoprvé otestoval - kdo ví co by se stalo, kdyby ty testy dopadly špatně (no asi bych se na něm prostě už nesvezl)...