• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tak dneska mám zažítek kozí, z podobného soudku. U nás je jeden chlívek s mýma kozama (a jejich kůzlatama) a druhý chlívek s původníma stájovejma kozama. Mezi původníma je hňup Brownie - není zrovna teda moje oblíbená koza, přijde mi "blbej" - vyžírá odpadkový koše, tuhle cupoval pytle s cementem a tak... prostě blb, no...

Ale dneska si na něj začal vyskakovat kozlík Casper (necelých osm týdnů) a Brownie si s ním vysloveně hrál. Brownie bude mít dobrých padesát kilo, Casper možná tak osm... Takže Casper celej zježenej, poskakoval po zadních, občas Brownieho trknul... a Brownie, když po něm sám vyjel, tak vždycky pečlivě zastavil centimetr před tím, než by kůzle napálil... párkrát ho odtlačil - ale jako že postupně přidával, nepovalil ho na zem, neodhodil, párkrát se přetlačovali hlavama a i když by ho Brownie dokázal jednodušše odsunout, tak jen držel a nechal mlaďocha supět.... A zajímavý bylo, že asi po dvaceti minutách Brownie Caspera prostě zahnal, a ten odběhnul - takže zjevně OBA chápali, kdy je to hra a kdy už má Casper "odprejsknout"... až se proberu fotkama, tak dám.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY:
    KVÍZ: Jak znáte koně, pratury a zubry, divoké kopytníky od Milovic? - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...pytnici-milovice-divoci-kone-praturi-zubri.A200526_130110_hobby-mazlicci_mce
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: to je skvělé - třeba někdo přijde na to, že se hřebci nemusí držet extra někde zavření...

ale vlastně mě to nepřekvapuje... kdysi se u nás na chalupě vyskytlo sousedovic kotě - a náš starý, nerudný kastrovaný kocour se kotěte ujal - hrál si s ním - ale třeba mu taky nosil přizabité myši a učil ho lovit. Vysloveně lekce - přinesl myš, pustil jí kotěti a pak seděl a pozoroval.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Skocim vam sem do debaty o slepicich a pocasi nejakym tim pocinem z moji alma mater a jejich neocekavane otcovske roli hrebcu :) je to sympaticke ze to neni jenom o sukanicku, ale ze se take podili na vychove svych potomku a to zrejme velmi vyznamne https://www.ceska-krajina.cz/...edci-publikovali-prekvapive-vysledky-o-chovani-hrebcu-divokych-koni/
    PES
    PES --- ---
    Zapršelo, ale celkem i vsakovalo, takže z těch skoro 25mm srážek není moc bláta. Tráva povyskočila, takže Vobluďák se, po vyčištění od bláta (samo, že se musel vyválet) a vyčištění napůl strženého strupu na zadní, pilně pustil do spásání té nově narostlé dobroty...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no to já vím, ale uznej, že sis naběhnul tou formulací "na TV obrazovce" :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To bylo ve smyslu zda by dnešní útlocitná generace zvládla reklamu, která by skončila takovou pečínkou...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: na TV obrazovce nic neupečeš... to musíš strčit do trouby, neasi!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: :D Ten je tak rozkosnej! A teda nevypada zrovna zanedbane :))
    PES
    PES --- ---
    Jedna (šťastná) příhoda z pondělí...
    https://video.aktualne.cz/...red-vlakem-na-trutnovsku-houkani-ja/r~25594bc0991d11ea9c800cc47ab5f122/
    resp.
    Kůň odmítal uhnout lokálce u Adršpachu, strojvůdce musel jet krokem za ním - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...lovehradecky-chovatel-trat-adrspach-lokalka.A200518_153040_hradec-zpravy_tuu
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Co myslíš, šlo by to upéct v reklamě a na TV obrazovce?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já myslela, že si ho tam rovnou upečou.... a oni si ho berou domů... jasní mileniálové :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: když jsem se přestěhovala z auta do chatky na kopci, bylo to lepší :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Pro inspiraci...
    Jsi zvědavý? Ochutnej Colu od Birellu.
    http://www.youtube.com/watch?v=IVvT7aDFw_E
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To je jako bydlet u hlavní vlakové trati či vedle letiště, za půl roku hlídání koz bys bez toho kokrhání naopak nespala :-)))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to jo to voni ti kreteni kokrhaji porad, i v noci :) ale tak ono je stejne z hygienickeho hlediska lepsi mit kurnik dale od obydli :)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: ani nemusíš mít poruchu spánku.... já jsem v pět kontrolovala kozy, s tím, že v sedm přijde služba - tj. mohla jsem pak od pěti třeba do osmi spát (kontrolovala jsem v jedenáct před usnutím, v půl druhý a v pět, takže to ráno bych mohla spát DÉLE, než 2,5 hodiny) - a kvůli tomu DEBILOVI jsem nemohla :-)
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: sobce!....jasne ti tu pisou, ze je to libozvucny zvuk :DDD (hadam, ze zdejsi osazenstvo je mladsi rocnik, nemaji jeste starecke poruchy spanku, kdy se clovek mezi 2-4 ranni snazi usnout a kdyz uz se mu konecne klizi vika, tak bestie zacne rvat :DDDD, jenden vzorek je u sousedu, naprosto staci)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: poté, co jsem strávila tři týdny cca pět metrů od kurníku, tak se přikláním ke kohoutovi na víně :-)) ten KRETÉN kokrhal od pěti od rána v desetivteřinových intervalech až do osmi....
    PES
    PES --- ---
    Holomek si zvykl (rozmazlil se), že ho beru prakticky každý den odpoledne/podvečer projít se (už po kopanci nekulhá, hurá) a napást a že mu pak ještě dávám kýbl s krmením - dnes jsem se potřeboval vrátit dřív, abych ještě před deštěm stihl něco na zahradě, no a to bylo divení a "smlouvání" (že jsme "zapomenuli" jít do stáje pro kyblíček), když se měl vrátit do výběhu a počkat na regulérní krmení službou asi o 30 minut později...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: JA bych rada souhlasila, ale nemuzu. Moje slepice maji svuj ordunk, a beda, jak se jim kohout snazi neco vysvetlit. Hodne rychle ho srovnaj. Tak se zatim spokojil aspon s tim, ze za nima beha, hleda jim zradlo a toka. A teda... ja mam kokrhani strasne rada, ten zvukl je vylozene libozvucnej. Obcas se prervavaj s kohoutm na druhy strane udoli...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MIST: no tak to je trochu sobecka otazka ne :))) v auditku kde jde o zivotni pohodu zvirat :))) ony ty slepice jsou lepsi v hejne s kohoutem, neklovou se tolik spolu a on na ne dava pozor, hleda jim potravu a varuje pred dravci
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... teda uznávám, že zrovna na té fotce se slepicí jedna koza krmí kůzle, ale to je tak maximum aktivit, které vyvíjejí :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam