• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    PES: po písku

PES
    PES --- ---
    Spokojený Vobluďák - po vysprchování (nejdříve "smlouval", že ho nemám hadicí stříkat, aby po chvilce pak "smlouval", že naopak stříkat ještě více!) a vyždímání nejlepší "labůžo" nechat vyválet v písku na Sluncem vyhřáté venkovní jízdárně...
    PES
    PES --- ---
    "Malucha" (tedy jsou jí bezmála už 3 roky :-)) se sekačky nebojí... a v pauze, když se sekačka na chvíli vypne, tak ji jde znovu a znovu zkoumat a olíznout rozdrcené zbytky trávy na horním krytu struny... prostě nebojácná všetečka vlezlina. A při sekání čeká jen kousíček opodál (odvést stranou ani odehnat se nedá, za pár vteřin je zpět)... To třeba Vobluďák i andalušanka či neMlaďoška si drží poctivý odstup (nevylezli z přístřešku, který byl prý bezpečně daleko od všeho toho sekání plevele pod ohradníky)...

A když už se dosekalo, tak hurá se jít mazlit (také velmi oblíbená činnost), ani na fotku pořádně nepostála a hurá strčit nos až do objektivu... Ještě že je stále relativně "kapesní"...

A jedna "umělecká" :-)
    PES
    PES --- ---
    I dnes byla většina "chcíplá" (Vobluďák prošvihl možnost nechat se osprchovat hadicí - tak příště), tak jsem doprovodil majitele andalušanky a shirky na procházku , kdy andalušanka vezla "své dítě" (ano, de-facto andalušanka patří malé dceři majitelů - rodičů) a shirka, aby se necítila bezprizorná a odstrčená, tak šla také (původně měla na hřbetě mít druhé dítě majitelů, ale synek si to na poslední chvíli rozmyslel a koníčka si udělal z nadšeného tatínka)...

...tady po návratu zpět a stejně toho pasení bylo málo
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: No hele blby je to, ze produkty splnujici pozadavky dobreho welfare nemuzou byt levne. Cenou nelze konkurovat konvencnim velkochovum. Tady se musi prevychovat zakaznik a spotrebitel. Jenze ono to neni jen o tom jakou krabici mlika/vajec si koupis v obchode, vetsinovi odberatele jsou treba pekarny a vyrobny jinych ruznych potravin (omacky, mrazene a chlazene hotovky, sladkosti atd atd...) a tihle potrebuji co nejlevnejsi surovinu, aby pak ve vysledku mohli vyprodukovat naprikla cookies za par “kacek”. A ono zakaznici moc daleko nevidi, protoze kdyz se mrknes lidem do kosiku, tak tam sice maji vejce z volneho chovu a biomliko, ale pak majolka, pizza, nejaky ty susenky...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: no tak jasně.... když dojím, tak plus mínus na mlíku z koz dostanu ustájko a krmení. Ale už ne veterináře, připouštěcí poplatek, moje cesty a mojí práci (i kdybych chtěla z toho minimální mzdu, tak bych potřebovala 2-3x tolik mlíka). Letos mě teda veterináří hodili těžce do mínusu, s karaténou, dezercí mé dvorní veterinářky na Zéland a podobně... ale i bez toho to prostě na cenu z velkochovu nedotáhnu... (jinak moje mlíko je nesmradlavé, sladké, čerstvé atd., o tom žádná - kozí mlíko z obchodu je humus, ale finančně to výhodné není).
    A to kozy jsou relativně nenáročné a můžou být leckde, podobně třeba slepice, ale holt kravské mlíko asi bude ještě dlouho z velkochovů....
    Nicméně - na prasárny ve velkochovech by se mělo upozorňovat... časem se to snad bude zlepšovat...
    PES
    PES --- ---
    Tak po 14 dnech konečně... ale v dnešním dusnu, koně i lidi z toho "chcíplí", takže měli náladu jen na mazlení a drbání... a Vobluďák se akorát snažil "uzurpovat si" co nejvíce toho čištění, neb ho všude svědilo - obzvláště na krku a hrudníku...
    ...pak jen koukali v přístřešku :-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Ohledne velkochovu, to je otazka poptavky. Dokud se spolecnost neobejde bez levnyho mlika, ktery konzumuje temer ve vsem, budeme tu mit velkochovy, ktery budou prasacky. Ale ono to je podobne i s konma... hrebciny taky nebejvaji slunickovym konskym rajem, protoze musi hlavne produkovat.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Dík Vampy. Mě už se to nechtělo vysvetlovat. navíc je na videu vidět, že všechny provazy jsou úplně volný a vázaný tak, že když se za ně zatáhne, proklouznou...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: No tak vsude kde mas vetsi koncentraci zvirat, tak musis mit nejakej zpusob jak byt efektivni, jinak by ta zvirata nemela osetrovany kopyta. Treba v Kladrubech, tam to resi tak, ze proste prijede deset kovaru a makaj. Navzajem se hecujou kdo ten den zvladne ostrouhat a nakovat vic zvirat. Ale treba kdyz poprve strouhaji hribata, tak to neni moc hezka podivana a to na to zadnou fixacni klec nemaji...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tak do velkochovu, budiž.... ale stejně je to taková.... nevím... připomíná to mučící nástroj a k tomu ti dělníci... (ale ono asi co je na velkochovu humánního, že)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: aha... tak já kozy tak nějak šudlám průběžně - jednou dvakrát za rok "ukecám" zrovna vyskytujícího se veta / kováře, aby to udělali pořádně... ale to jsou moje kozenky a prostě když vidím, že je to přerostlé, tak to fiknu, třeba jen jednu nohu....
    Brownie není můj, jenomže majitelka teď odmítá do hňupa investovat, a on už třetí týden kulhá... tak jsem chtěla mrknout alespoň na ty nohy, jestli tam není něco zjevnýho (vzhledem k tomu, že ten vůl všude vleze, tak není vyloučený, že třeba má někde zapíchlej střep nebo něco) - ale nic jsem nenašla... tak nevím... bude muset na něj mrknout vet... nevíme, jak je starej, je obézní, leta strávil na velmi omezeném prostoru (až já jsem ho začala před třemi lety brát na pastvu a procházky - to trochu zhubnul, ale nepodařilo se mi přesvědčit majitelku, že by neměl dostávat vojtěšku)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Na druhou stranu, pokud neni nejakej problem na leceni, s touhle hydraulickou kleci mas vsechny 4 nohy ostrouhany za tri minuty i s prichodem a odchodem, coz se da prezit
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Mne uprimne prijde vic stresujici to, ze na to nejsou ta zvirata vubec zvykla. Paznehty se delaji tak 2x rocne a nebo pokud je nejakej bolestivej pruser. Drtiva vetsina krav ma paznehtare spojenyho s bolesti, protoze dermatitis digitalis a podobny libustky. Pak uz ti je nejaka klec u zadele, protoze mas oci navrch uz jen z toho ze ti na ty nohy nekdo vubec saha :(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: chudák kráva.... mě to prostě pořád přijde děsně stresující... zvlášť u těhle zvířat, když jim odebereš tu nohu.... :-( A moje kozenky to teda mají zlaté, protože se při stříhání cpou - a jsou zvyklé.... ale když jsem před pár dny potřebovala omrknout nohy kulhajícímu hňupovi, tak ten, chudák, stál v dojícím stojanu a třásl se, ani žrádlo ho nemotivovalo k tomu, aby se uklidnil, když jsem mu zvedala nohy a osahávala paznehty a stříhala přerosty a dolovala šutry.... A to je ten hňup, co všechno sežere (mmch zatím se nezdá, že by mu ten igelitový pytlík nějak uškodil) a obvykle se dá žrádlem motivovat ke spoustě věcí...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tak to mě nenapadlo... je ale pravda, že můj kovář jezdil jednou za týden k nám do stájí, dělal v průměru tak osm koní, říkal, že deset je maximum. A že po dni, kdy dělá těch deset koní má den, kdy neková.... v osmatřiceti (po dvaceti letech kovařiny) zvažoval změnu povolání - pokud vím, tak ještě kove, ale málo a vozí s sebou různé učedníky a podobně. Že má někoho, kdo sundá staré podkovy, očistí kopyto - a pak udělá finální zarovnání a zakulacení - on fakt jen kove / upravuje bosáky
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Proste zvire chvilku levituje :D https://youtu.be/pyvXA6TmvH4
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Vetsinou se tohle udelatko pouziva u tezkych taznych plemen a teda ani ne tak proto aby sevou necukali, ale hlavne proto aby ten kovar/asistent nemusel ty nohy drzet, protoze by mu u tretiho kone odpadly zada. Ono v zoo tech ziraf mas pet treba a jeste ne vsem delas nohy ve stejnej den, zatimco tech chladasu koves treba dvacet. A to je o zada. Takze pokud clovek ma takovy pracovni nasazeni vydrzet kazdej den, musi mit na to nejaky udelatko. Treba kravy maji taky paznehtarskou klec a to i v pripade ze umi podat nohy (vetsinou teda ale neumi), protoze tempo paznehtare je vrazedne treba 50-70 zvirat/ den. Pamatuju si, jak jsem smikala paznehty ve dvojici jen 50 ovcim a druhej den jsem se sotva hnula...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Kdyz to jako zvladne podelana zoo s nedomestikovanejma zirafama, nechapu, co je tak tezkyho na tom to naucit blbyho kone. Mluvim jako nekdo, jehoz hrebec mel z kovaru hysterak.
    Ne, jako vazne, to ti prijde fakt v poradku? Nebo jen trollis? Nebo wtf?

Giraffe Hoof Training
    http://www.youtube.com/watch?v=jIJDhtnKYsU
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: To ses posrala? Nebo to myslis vazne?!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Jinak Nedovi by se asi "šibenice" nelíbila, považoval by to za urážku. Veškeré vyvazování atd. nesnášel. Nejlepší vet byl starej Chuck, kterej přišel, mezi řečí si podržel koně za ohlávku, a než dořekl větu, tak měl kůň veškeré očkování a odčervení v sobě a šel pryč... moje teorie je, že ty zdlouhavé přípravy a vopruzy koně akorát vystresují, že rychlost a obratnost ošetřovatele, jsou zásadní - že než se zvíře vzpamatuje, tak je po všem a jde zase na seno....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam