• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: tak to pak uz vubec nechapu, ze se chodite pul dne divat na kone, jak ma bolesti v oblasti bricha, u kone celkem problematicky jev, nemuze mocit, a toho veta teda nezavolate.. ale jak rikam.. nerozumim :)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Kupodivu majitel nouzí netrpí a platí...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: a bude pak majitel ho ochoten zaplatit? hovorili jste o tom? mluvim z vlastni zkusenosti, kdy jsem lecila ustajeneho kone se streptokokovou nakazou, dusil se a padaly z nej zhnisane hleny a holcina pak odmitla vetce zaplatit lecbu.. slo asi o 18000.. to vis par lahvicek cefalosporinu.... nakonec to dopadlo tak, ze pravnik napsal hezky dopis a slecna to nakonec poslala ale ty nervy kolem toho
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Doufám, že v takovém případě rančérovic toho veta zavolají (anebo já)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no ten vas majitel to nezveda nikdy mam ten pocit, co budete delat az se tam kun bude valet v bolestech kolice a budete muset zasahnout hned? neda ses nim nejak domluvit? nebo ho tam proste nechaj chcipnout v krecich kdyz se nedovolaji? ja tomu nerozumim.. btw i ustajovatel ma povinnost zavolat pomoc veterinarniho lekare pokud zvire trpi, jinak je to vlastne taky proti zakonu na ochranu zvirat proti tyrani...
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Zkoušel a nic - tedy kromě trochu otrávené reakce proč jako do něj dloubu a že se tedy posune a proč jako nechci, by se posunul, když do něj dloubu...

Pak už se nekroutil, stál celkem v klidu ve stínu a jen si normálně střídavě odlehčoval zadní. Zašel se i napít.

Já dělal co se dalo (=co ze své pozice můžu), rančérovic informoval, dokonce i natočil koně. Reakce byla akorát "zavoláme majitele, hmmm, on to nezvedá" a tak nějak to bylo asi všechno (kromě toho, že jsem pak pár hodin seděl v přístřešku a sledoval koně zatímco se mi tam vnucovali další ze stáda k pozornosti)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: zkousoeli jste protukat ledviny.. jako sorry, ale mate zavolat normalne doktora, kdyz se kun takhle krouti, protukanim ledvin zjistite prd.. snad ho to preslo, ale kdyby se to vracelo tak to reste
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak daleko jsem tedy v postupu k MVDr. z oboru koní nedošel ;-) Znám sice spoustu tip a triků díky studující veterinářce, které jsem se několik let (no několik hodně) staral o kobylku, aby ze svých 1,5 let nerostla jako dříví v lese zatímco majitelka studovala až se z ní kouřilo. Nějakou dobu jsem s ní občas jezdil jako "pomocný podržto asistent" (podrž koně, podrž sono s obrazovkou, podrž irigo při výplachu kobyl před inseminací apod.)...

Zkoušel jsme prohmatat a proťukat oblast ledvin (to, pokud by to byly ledviny, by při bolestivosti poslalo koně celkem spolehlivě k zemi resp. kecnul by nejspíš na zem jako pes na povel Sedni! a ono naštěstí nic).
    Počasím by to být nemělo, je teď relativně celkem teplo a i když je venku, tak momentálně není "průvan" pro nachlazení. A jelikož nedělá nic namáhavého, tak ani nachlazení po zpocení není pravděpodobná...

Bohužel, teď by se hodila kamera(y) pokrývající výběh jak sůl, aby se dalo dohledat zda, jak a kolikrát močil a pil. A kdyby se zase u toho natahoval a kroutil, tak veterináře - jenže já už dnes musím zase úderničit pro klienty (třídenní prodloužený víkend skončil), rančérovic ho sledovat non-stop samozřejmě nebudou, zavřít do boxu, kde by se dalo vidět zda udělal loužičku, to by asi skončilo zbytečně vystresovaným koněm a asi i rozkopaným boxem (je moc dlouho zvyklý na 24/7 a stádo) a majitele se o víkendu pro jistotu dovolat ani nepodařilo (nebral telefon rančérům - tj. dalo by se předpokládat, že pokud majiteli koně volá někdo z ranče, tak to asi je důležité a v dnešní době mobilní není snad místo v civilizovaném světě, kde by se nedalo dovolat).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: můžou mít močové kameny? Ptám se proto, že třeba u koz (teda kozlů a hňupů, samice jsou v pohodě pže mají krátkou, přímou močovou trubici) je to problém - močová trubice vede "dvakrát do zatáčky" a když se to ucpe, tak je to hodně velký malér.
    PES
    PES --- ---
    Zatím to vypadá, že po ránu měl koníček jen trochu problém se vymočit. Rančérovic to viděli na videozáznamu (ať žijí mobily), ale majitele se nedovolali. Nicméně jsem ho ještě skoro 3 hodiny hlídal a sledoval, že se šel napít a posléze se i vymočil a udělal hromádku. Ale vyděsil mne docela dost...
    PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    Dnes po ránu mne koníček docela vyděsil. Najednou se začal natahovat jak koza, hrabat přední, točit se na místě a hledat místo na lehnutí, pak i lehl a zase hned vstal...
    ... prostě prakticky ukázkové příznaky, že koníčka bolí břicho a má nějaký problém.

Tak jsem informoval rančéry a koně dovláčel (doslova, neb se neustálel zastavoval a chtěl se natahovat popř. nejspíš i zkusit lehnout) na kruhovku, aby to zkusil protřepat v kousu...
    ...a teď ho sleduji ve výběhu, zda bude ještě něco takového předvádět a hlavně zda udělá hromádku.

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Skrz uši za nosem :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a máme tady kvíz.... kterým směrem je ranč?

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    veselá historka, jsem byla po devíti měsících na koni.... mám ruplé koleno, takže jsem nasedala ze schůdků, projeli jsme se mírně po louce... kůň opticky hodně podobný Nedovi, podobně širokej, i podobně chodil... když jsem pak z něj slejzala, tak jsem se málem přerazila - má v kohoutku snad o patnáct čísel víc než Ned, takže jsem fakt nečekala, že je zem tak daleko :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    CHEVALIER: v podstatě neexistuje.... pomáhá mít koně ustájeného někde, kde se často vyklízí, kde není tolik koní... osobně bych řekla, že pomáhá koně osprchovat a nechat vyválet v prachu, zbaví se tím potu a nebude mouchám tolik "vonět" (bude smrdět prachem, neutrálně).

Teď jsme měli ve stájích stařičkého nemocného koně, v jeho koutě bylo neuvěřitelných much - takže asi se to zhoršuje i se zdravotním stavem zvířete.
    PES
    PES --- ---
    CHEVALIER: Jistě, že existuje... většinou pekelně drahé a funkční jen omezeně...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    PES: existuje na koně nějaký repelent?
    PES
    PES --- ---
    Konečně uloveno... hovado vlevo a v pravo ta protivná bodavá "jakoby moucha" (koně z nich docela šílí, když se jim nepodaří jich zbavit)

PES
    PES --- ---
    Sice foceno ze stínu do světla, ale přesto momentka z malé vycházky s pasením... skoro jsem cestou podél řeky nestíhal mydlit na koni hmyz (ty jakoby mouchy a už jsou i velká hovada)...
    PES
    PES --- ---
    Dnes již Vobluďák věděl, že hadice je fajn a že po vyždímání následuje píseček a je to skvělé...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam