• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: ja nevim jestli sis vsimnul, ale za totacce uz dvacet let neni ;)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: no za totáče toho na Vánoce moc jiného udělat nešlo, dárky se sháněly (jako ve významu "fakt sháněly") už od ledna :-/ a stejně byly většinou spíš praktické... takže to cukroví byl bonus (navíc tehdy rodiče s pevnou pracovní dobou od-do a pak "s čistou hlavou" pryč, to bylo na pečení odpoledne od těch cca 16-17h docela čas).
    Ale teď mne mrzí, že otec (vystudovaný ing. chemik, ale z rodiny s bývalou vesnickou pekárnou) mne nikdy nic nenaučil, i když to uměl, ale nedělal - alespoň tu velkou pletenou vánočku bych fakt chtěl umět jako on (tu dělával).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: DPD mi letos vozi balicky tip top, dvakrat jsem ted posilala balik, do dvou dnu tam byl.. postu nebrat ofc
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: to verim ze to bylo dobry, pro me jen takove mnozstvi cukrarske prace predstava z jine planety :)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: No letos to bude slabší, není spolehlivý kurýr :-(
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Tak baví... samo, že mít koně u baráku, tak kromě práce pro klienty bych nestihl z cukroví skoro nic (možná tak rychlé věci jako linecké, perníčky a tak.)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ja jsem v minulejch letech dostala od Pesa vzdycky vanocni balicek a bylo moc dobry :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: teda 19... jako... ja jsem radsi u koni nez u plotny no :))))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: 15 druhu, to mi prijde fakt sahly :) 31 ani nemluvim... no ale kdyz te to bavi :)))
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Ale tak rozdá se to... (ségra, její tři děti a děti těch dětí, na pár - asi 15 - "vzorkových balíčků" se vždy celý rok těší i někteří nejbližší známí a mí opravdu dobří zákazníci)...

Já to jíst prakticky nemůžu (kdo by to pak těžce dostával ze špeků, že? ;-)), ale snažím se postupně přebrat rodinou tradici (jako zvládám dobře asi 1/3 toho co peče mamka, takže letmo odhadnuto se letos dostaneme tak těsně k 19 druhům... ale kde jsou doby minulé, tuhle jsem vzadu v kuchařce našel zažloutlý list odfajfkovaného seznamu pečení z půlky 80.let, kde těch druhů bylo 31 a navrch ještě perníková chaloupka velikosti menšího hradu se zdobením cukrovou polevou - to si pamatuji, jak jsem tvořil "rampouchy" a na střechu maloval tašky/došky (?) a doprostřed každého ještě lepil půlku vlašského ořechu ;-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: prosimte, a kdo u vas ty kvanta cukrovi pak ji?
    PES
    PES --- ---
    Tak dnes jen kornoutky (už chybělo jen naplnit)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    MIST: Aha! No, tak to je smutek prevelky :(
    MIST
    MIST --- ---
    NYEMI: tenhle nic, ma obe oci v poradku, asi spatne vyfoceny.....mame jednoho kone, tomu asi v noci vyslehla vetev oko a uplne o nej prisel. To nevypada hezky, hlavne on si furt sundava masku. Nastesti ted nejsou mouchy, tak je to ok. Drzi se stranou od ostatnich, je nejisty, ale je to zlaticko a dostava vzdycky drbani navic :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    MIST: Co to ma s tim ocickem? :(
    PES
    PES --- ---
    MIST: Hehehe, to bych pak byl doslova "na roztrhání" :-)
    MIST
    MIST --- ---
    PES: nechces priletet k nam napect taky? Orechove rohlicky jsou ma slabost a radsi je nepecu, snedla bych je vsechny naraz. A vlastne nepecu uz skoro vubec nic, nejak se nemuzu dostat do vanocni nalady.

Byla jsem zkontrolovat nase obludy, ten nejvetsi moula.....ehm mula.... se vubec nechtel rozloucit, malem se nam natlacil do auta taky :D

PES
    PES --- ---
    ...a po přeházení nějaké tuny bláta zpět v podvečer dodělat další druh cukroví - tentokráte ořechové rohlíčky (a pak večer ještě překládat - prostě jak se říká, práce jak na kostele)...

a když po vyčištění šel Vobluďák se mnou za stáj na trávu, tak (způsobně) naznačoval, že další bod je přece písek a vyválení se, ale ten doslova smutek a zoufalství, když uviděl mokrou jízdárnu, na které se fakt vyválet nedalo (a to jsem to s ním prošel celé, aby viděl, že není ani kousek, kde by si nelehl do loužičky). Nicméně ta radost, když jsem mu řekl ať jsem se mnou na spodní kruhovku, která je naštěstí lehce skloněná a tak z ní voda otéká na nejnižším místě stružkou směrem do sousedního pole, kde bylo dostatečně suché místo na vyválení se dosytosti :-)

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: S funkcí ruku v ruce také povinné "galeje" :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a nám taky, protože by neměli čas vymýšlet píč nesmysly
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: na druhou stranu, leckterého soudruha bych na pár dní poslala házet hovna lopatou... myslím, že by jim to zatraceně prospělo!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam