• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ano.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak zrovna vidm kvs, jak někam jede kvůil tomu, že jim napsala nějaká baba, která ani nežije v ČR :-))... ale hlavně je otázka, co by se tím dosáhlo... aby to neodsrali zase ty koně...

Co mi hlava nebere, je, že to tak nechají ti majitelé koní... je spousta možností, jak dosáhnout zlepšení podmínek pro mého koně - počínaje odstěhováním koně jinam, přes brigádu, zorganizování nějaké hromadné akce (u nás třeba jsme se poskládali na náklaďák štěrku), připlacení extra stájníkovi (třeba za extra vyklízení / přikrmování / medikování), nebo třeba dohoda, že když investuju do paddocku, tak se mi sníží ustájko (pže pravda, vylepšený paddock si s koněma pak neodvezu a zůstane to stáji), nebo že stáj poskytne materiál na vylepšení a já si to udělám sama atd...
    Mě tady přijde takový ten postoj "já platím ustájko, tak už nehnu prstem" a od ustajovatelů "však jim seno dáme, tak co byste ještě chtěli".
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Myslim, ze tam muzem kazdej zvlast posilat kvs... To je nejvic, co se da.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PUPEK: kdyby trochu..... ale zrovna tohle je z místa, které můžeme jen pozorovat a jinak máme na to hospodaření tam asi stejný vliv, jako na páření veverek v Krkonoších... :-(
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    já teda soudim jen z fotek, ale nepřipadá vám to trochu jako týrání zvířat, mít je celoročně takhle na blátě?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: tak nemusi to byt je cushing, muze to byt jen pomaly metabolicky rozvrat, nebo cokoliv jineho... ale tak pes to asi nevyresi, jen ze tlusty kun teda vypada jinak :)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: cushing byl samozřejmě laická střelba od boku - je dobře, že se řeší ty živiny / minerály atd., protože je zvláštní, že takhle fyzicky schází, když je na "pastevku" (ehm, tankodromu) - přeci jen by člověk čekal, že trochu pohybu má... cushing mě napadl proto, že to je taky metabolická porucha...
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Vobluďák byl překvapivě i u toho selenu na těch rozborech právě v toleranci (i když níže než průměr), nejvíce kritické to měla shirka (tam se divili, že tak nízko ještě nejevila problémy)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: nj to je holt dlouha doba.. ale tak snad se konik da jeste trochu dokupy
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Stopovky se dělaly podrobně předloni a pro kontrolu loni, zda se podařilo vyřešit problém se selenem (na to je oblast opravdu chudá a pár koní to mělo kriticky nízko), ale ten se už doplňuje...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: tak on neni ani tak podvyziveny energeticky, jako bych rekla ze mu chybi naka mikrozivina typu med nebo tak... a ty zuby u starych koni klidne chtej i co pul roku zkontrolovat, mozna uz je na to zas cas..
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Dle vet. na konci léta je prý na svůj věk v pohodě. Podvyživený byl loni (resp. předloni) na podzim, když nemohl moc žrát kvůli těm zubům... a pak začal dostávat i příkrm (jeho oblíbený kyblíček!) a nejprve první úprava zubů a posléze vytrhnutí dvou... Cushing nevím, ale to se loni celkem u těch starších testovalo a našel se jen jeden (u jiného)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: souhlasila bych s Anabel - fakt přijde podvyživený - ten visící pupek (na jiných fotkách) je fakt "divný"... cushinga nebo něco takovýho zkoumali?
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Hubnout začal před minulou zimou, co jsem dělal kolem toho poplach, až mu tedy udělali zuby (a dva vytrhli, ale teď může zase dobře žrát a kousat i ukusovat také - takže nepotřebuje "kašičku" jako potřebovali někteří jiní staří)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: pupek se mu houpe, protoze nema ty svaly, na tech fotkach cos tu daval neni ani tak tlusty kun, jako spis podvyziveny kun... vypada hur nez minule roky
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: No ze svalů pochopitelně spadlý je, minerály má v rámci jeho extra krmení... Samo, že jako atlet (jak vlastně vypadal před těmi cca 6+ lety) už nebude, ale přece jen kondičně by trochu vypadat mohl... (a ten "průřez" - statická foto, v tomhle případě výřez snímku z videa, to tak neukáže, ale jako video se ten pupek houpe ze strany na stranu :-/)...

Musím se s majitelem domluvit, že bych ho od jara bral na několik km procházky a ne jen to co máme v rozsahu teď (alespoň si i já snad trochu zlepším kondici a vizáž, když půjdu či poběžím s ním)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no hele tlustej oni ani tak neni, spis dlouhodobe opadlej ze svalu a mozna i nejak podvyzivenej (nejake mineraly dostava?) , ale vhledem k tomu, ze uz mu je pres dvacet tak uz na nem zadne velke svaly neudelas... nicmene tady zepredu ma zcela normalni prurez
    PES
    PES --- ---
    Ach jo, chtělo by to pohyb, pohyb a pohyb...
    ...v profilu vypadá fakt jako březí kobyla :-/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Strasne se mi libi ten zaver, jak si vyjasnujou pozice, uz na nejaky machroviny serou a futrujou tu travu :D Proste spravnej chladas!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Prave si rozsiruju obzory. Mam pocit ze kdysi jsem na to nadavala, ale co toho hrebce mam, verim tomu, ze tohle ma smysl.

Noriker Hengstauftrieb 2019 - Kirchberg in Tirol/Aschau
    http://www.youtube.com/watch?v=BbGgfjsgwyI
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam