• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHEVALIER: a ještě s trochu jiným významem... kde já jsem to jenom...? :-)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    hm.. tady až Девятнадцатая версия

https://модные-слова.рф/3234-svoloch-chto-znachit.html
    MIST
    MIST --- ---
    CHEVALIER: to je zajimavy, ja myslela, ze svoloc je jen nadavka
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    PES: Jeden ( jedna? ) svoloč je délka lana. Tím lanem se obtočila skupina nevolníků. Když bylo lano volné, přidali se nevolníci, buďto více lidí hubených, nebo méně lidí tlustých. Nevolníci se prostě přidělovali "po svoločích". Bohužel jsem teď nenašel relevantní zdroj. Všude se píše jen o původu slova.
    PES
    PES --- ---
    CHEVALIER: Jako jednotka výkonu?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    PES: ti burlaci... no vidím to tak na 1 až 1.25 svoloče... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a co si o zimě myslí Mick Jagger???

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a jak poznáme, že je u nás jaro??? Vyjedou sněžné pluhy :-))

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: díky... já mám jednu spešl slepici, je Ameraucana, to jsou kříženci s jihoamerickejma slepicema a jsou zvláštní... dospívají později, snáší o trochu méně, jsou víc "kvokací", mají nevýrazný hřebínek, snáší "modrá" vejce.... tak jsem zvědavá, jak to bude s ní... fakt je "jiná"
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SLEPICEEEE HUIIUUIII!
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Jinak vetsinou slepice preperuji na prelomu podzima a zimy.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Taky budou pelichat a taky se tak snaska bude s pribyvajicimi lety zhorsovat. Maji to tak vsechna plemena krome tech uplne divokych, ktere nesou jenom urcite obdobi v roce pred tim, nez na ta vejce zasednou. Coz mi pripomina, ze krome pelichani slepice jeste nenesou kdyz zacnou tzv kvokat a budou chtit zasednout na vejce a vychovat mlade. Obvykle si takova slepice nekam nasnasi vejce (klidne i jedno, nebo pokladek, micek atd...), pak na ne zasedne a sedi a sedi... dokud nevysedi kurata a nebo pukavce. To pak ji clovek musi z toho hnizda vyhazovat, dokud ji to neprejde (a nebo ji nechat ta vejce vysedet, pripadne pod ni naskladat oplodnena-nasadova vejce a ona vyvede kurata, krutata, housata, kachnata... cokoliv pod ni clovek nasklada a pak se o ne hezky stara).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: hluboka podestylka opravdu funguje a hreje, jen nevim jak moc u tech slepic, prece jen maji sussi exkrementy... ale urcite bych jim dala hodne slamy a pristylala a na jare vykydnout
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: jinak sláma má tu výhodu (oproti hoblinám atd.), že nenasává vodu - slámou to všechno proteče dolů, a vršek zůstává docela suchý, případně se dá přihodit další vrstva, která nenasákne sračky z té spodní... to je princip vysoké podestýlky, že přes zimu jen přidáváš slámu, a on nakonec ten spodek hřeje (jak se to tam rozkládá) a vršek je suchý.... to je teda teorie, já na to nikdy neměla koule to zkusit, takže jak kretén furt čistím a podestýlám suchý a kompostuju jak o život :-))
    Takže vyzkoušeno nemám, ale jako zateplení by toto mohlo taky fungovat.... Nejdůležitější je sucho a závětří - tj. aby tam nepršelo / nesněžilo a nefoukalo... se zbytkem si imho zvěř poradí...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: kromě parazitů jde i to, že ty blbky budou izolace oklobávat...

Nevím, nakolik je to dostupné / praktické v ČR - já mám v chlívku kolem zdi dané takové žížaly naplněné slámou, aby tam nefoukalo těmi kouty / spoji.... tak možná bych třeba na zimu dala slepicím rohože nebo něco alá ta žížala - a na jaře vyhodila na kompost.

(ne, kůzlata tam být neměla, je to sekce jejich tetičky, ano - jedno kůzle do kýblu spadlo :-))

SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Děkuji za informace, mě zatím všichni radili zateplit. Mě se do toho nechce nejen proto, že jsem líná, ale taky si říkám, že by se v tom mohli držet paraziti a tak. U nás míváme dost vlhko a letos běžně minus dvacet. (podhůří Jeseníků)
    PES
    PES --- ---
    Přišlo mi, tak předávám pro pokochání (aneb než měly lodě motory a když nebyli "Бурлаки_на_Волге" :-) )

Canal boat horses - Bingley Five Rise
    https://www.youtube.com/watch?v=HyMLyML0DjI

versus

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: a jestli teda můžu mít ještě jednu otázku... mají to takhle všechna plemena, nebo to jsou speciálně tyhle "nosnice"?
    Moje slepičky jsou teď cca sedmi - osmiměsíční... Nesou tak 5 -6 vajec týdně (moc to nesleduju, ale jsou dny, kdy prostě některé vejce chybí) - bude se to taky zhoršovat? A kdy budou přepeřovat - v tom cca roce (v jejich případě srpen / září), nebo to nechají na zimu?
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: V jedenacti mesicich, protoze nesou prvni rok
    Nejvic (1-2 vejce denne). Pak uz nesou min 1x 2-4 dny cca a do toho 3 mesice pelichaji (preperuji) a to nenesou vubec... no a velkochovum se to ekonomicky nevyplati cekat tri mesice a pak mit min vajec...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    se zateplenim je problem taky ten, ze kdyz je tam moc zatepleno je neprodysno a tim padem se tamsrazi voda a pak na tom rostou plisne..takze lepsi suchy nezatepleny neprofoukavy, dat jim tam nake mensi krabice se slamou a ony to daji..hodne zradla a casto davat vodu aby nezmrzla
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: polystyrén jedna moje slepice cíleně žere - jako že vylítne metr vysoko (nad zábrany, které tam mám, aby klovala do polystyrénu. Izolační pěna - to samý. Jediný, co neproklobnou (zatím) jsou takové plastové desky - vypadá to jako papundekl, ale je to z bílého plastu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam