• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak pořád držím palce....
    PES
    PES --- ---
    Aktualizace stavu - zdá se (dle zpráv z Kliniky), že tu "zátku" ze střeva koníček dostal, ale zatím ještě není vyhráno, ale je to o něco lepší zpráva než co byly prognózy včera...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tyjo, to je zaslouzilej chlupac. Urcite ho budeme dlouho pamatovat! Teda, at uz odejde, nebo ne.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: 26 a půl...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    A kolik mu vlastne je? 24 bo tak?
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: no, jediné plus bude, že pokud to bude konečná, tak to bude právě na té Veterině a nebude u toho někde zbytečně trpět při čekání na smrt...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jo, já jsem s tím smířený již mnoho let, že ten kůň má věk a rok od roku už mladší nebude...
    ...konec konců nebyl by to první kůň, o kterého jsem se staral jako by byl můj vlastní, se kterým jsem se rozloučil (i když prakticky všichni se jen stěhovali někam dál pryč a neumřeli, ale jednou muselo/musí dojít i na tohle).
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Hele, už teď je v tom pres 30k. Operace by jen náklady vystřelila nad 100k s nejistým výsledkem (dle lidí z Kliniky).
    Blbý je, že nějak neexistuje způsob, jak tu obstipaci / zátku v tom střevě neinvazivně (tedy bez kuchání v anestézii) rozehnat či jí nějak pomoci se posunout směrem ven.
    Sice mne to jako technika s jen lehkou veterinární znalostí (přece jen u těch několik let vypomáhaní jako "hrubá síla+podrž to" té známé co byla čerstvě MVDr. se nakouká ledasco) štve, že není třeba možnost zepředu sondou do žaludku poslat hodně tekutiny a zezadu zároveň trochu vypomoci tomu střevu nějakou tou vazelínou, napumpovat, trochu tím roztáhnout a udělat kluzké, aby se ta "zátka" pohnula) :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak držím palce.... na druhou stranu... Nedouše jsem ořvala, ale navicular se moc léčit nedá, a držet koně 25+, zvyklého celoživotně na prostor a pastevko, několik měsíců v boxu a medikovat ho s tím, že možná se to zlepší...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jako zase dustojnej odchod je taky fajn, obzvlast, kdyz uz ma na to leta. ALe zase kdyz jsi s nim chodil ty ven, tak byl vitalni. Tak se uvidi, kolik bude chtit majitel investovat...
    Drzim palce, at to dopadne nejlip pro kone!
    PES
    PES --- ---
    PES: Tak nějaká zátka ve střevě, prognózy nic moc, tak snad to nebude jeho poslední foto z boxu na klinice :-(

PES
    PES --- ---
    Nezlepšilo se to přes noc, koníček jede na Veterinu a pak se uvidí, jestli to nebude bohužel konečná :-( Jedu se tam za ním a majitelem podívat.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To bylo nejspíš myšleno tak, že v boxe byl, aby mohl dostat ty kapačky...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Fascinujici myslenka, ze kolika se leci zavrenim do boxu >.>
    PES
    PES --- ---
    Neradostná zpráva, koníčkovi se prý dnes odpoledne nějak přitížilo, snad to bude "jen" nějaká lehká kolika, kterou se podaří zapudit...
    ...tak je dnes v boxe a dostal nějaké kapačky.

A to jsem ho dopoledne viděl, měl ho u stáje, vyčistil ho a nejevil sebemenší známky problémů. Nic ho nebolelo a samo ani nic nikde nesežral (také nebylo nikde co sežrat).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tady los běžící sněhem.... (cca metr sněhu, mrkněte, že lidem je to po zadek...) neuvěřitelné zvíře
    https://twitter.com/historyinmemes/status/1605745956388904961
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: I došlo na "tradiční" ledové krystalky z vařící vody dříve než dopadne na zem, jak je v médiích při takových mrazech oblíbeným pouťovým trikem...
    VIDEO: I vařící voda se hned mění v krystaly. Na severu Ameriky zabíjel mráz - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-pocasi-snehova-boure-mraz-snih-spojene-staty-mrazy-rekord.A221224_131800_zahranicni_dtt
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ...a posíláme písničku ;-)
    🐺 Severní vítr je krutý - Jaroslav Uhlíř [HD]
    https://www.youtube.com/watch?v=UXwpUKQ7bmo
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Musel jsem si ten výraz najít na Wikipedii ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: my si nestěžujem :-))) aspoň nám sem nelezou soyboys...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jo, i u nás ve zprávách se zmiňovali, že "tam někde v Americe" jsou kruté mrazy a vůbec...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam