• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: ano, máte mi gratulovat.... a je to koza...

    Totiž to byla / je / ještě bude anabáze.... v roce 2020 jsme se stěhovali, později jsme si přivezli naše dvě kozenky - už teda březí... ale při stěhování jsem ztratila papíry na kozy. Během covidu se ADGA totálně zahrabala a neodpovídali na telefony ani emaily, takže se mi nepodařilo z nich vylámat kopie. Na jaře 2021 se narodila kůzlata, která ač měla papírové matky i otce, tak neměla papíry. Další rok ADGA zaváděla "nový systém" - se stejným výsledkem jako covid - absolutně se s nimi nedalo nijak komunikovat nebo něco vyřídit. Loni v létě jsem konečně po konzultacích našla cestu, jak se postupně dobrat k papírům původních koz (musela jsem si udělat novou registraci, přes úplně jinou organizaci jsem dokázala najít databázi s čísly původních koz a pak teda sloučit mou původní registraci s původními kozami a novou registrací). Pak jsem musela najít majitelku kozla z roku 2020 - která mezitím prodala kozla i celý ranč, a tudíž už neměla na kozla papíry, ale nakonec byla schopná a ochotná mi podepsat papír o připuštění (proč jsem měla naskenované papíry jejího kozla, ale ne papíry vlastních koz, to nechápu dodnes - asi Němec). Takže jsem na podzim zaregistrovala konečně kozy narozené v roce 2021. Do toho chovné kozy musí mít tetování v uších - což jsem se pokusila spáchat na jedné z koz - s výsledkem dvě zelené chovatelky, zelený chlívek a koza vypadající jako Fantomas. Taky odvézt kozu k vetovi na krevní testy. No a pak stačilo najít chovatelku s kozlíky a kozu připustit (sladit kozí říji, s mou prací - 3-4x týdne odpoledne od 16:00 a prací chovatelky - 5x týdně do 15:30 a tím, že jsou doma haranti z univerzity - aby mi někdo pomohl kozu naložit a vyložit). Naštěstí koza byla v říji v neděli (čímž odpadlo slaďování zaměstnání dvou osob, i to, abych měla dostatečný počet dobrovolníku na kozí rodeo). Naštěstí byla chovatelka rozumná a když bylo jasné, že je naše kozena totálně vystresovaná a vyděšená, tak si jí tam nechala na půl dne.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: podle toho kdo je tu ta koza ;-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: mame ti gratulovat? a to mas v brise ty nebo nejake zvire?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    v levém horním rohu je vidět páteř
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES
    PES --- ---
    Jo, z tohohle bych měl také obavy, ale naštěstí žádná ledová plocha v okolí Vobluďáka, kam by se mohl dostat, není...
    Kůň uklouzl na zamrzlé louži u pole na Pardubicku, na nohy ho stavěli desítky minut - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-kun-uklouzl-na-zamrzle-louzi-u-pole-na-pardubicku-na-nohy-ho-staveli-desitky-minut-40457026
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: na jaře určitě, to z něj budou padat "až na zem" ;-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Ten ty chlupy bude mit za chvili az na zem :)
    PES
    PES --- ---
    Zdá se, že zatím mrazy dobré, voda zjevně nezamrzá, jídlo koníček z kyblíku také sní dřív než by zmrzlo.
    A na sluníčku se chvíli bez deky pěkně vyhříval (ta tmavá barva je výhodou)...

    PES
    PES --- ---
    A něco málo "Ezo" z iDnes plátku ;-)
    Když jsem byla na dně, dal mému životu nový směr kůň. Umí mi číst myšlenky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/kun-terapie-smutek-energie-farma-spiritualita.A231230_190955_hobby-mazlicci_bkch
    PES
    PES --- ---
    PES: ještě že jsem jel včera, dnes hnusně, půl dne prší... doufám, že i koníček je zalezlý pod střechou v přístřešku (když jsem mu ho včera pečlivě vyčistil, stejně jako i kobylám co mají druhou půlku přístřešku - ale nic moc, hromádky z mého předchozího čištění na Nový rok tam stále byly, takže jsem je jen zvětšil :-( snad je někdo také někdy vyveze...)
    PES
    PES --- ---
    Btw. Géniové řemeslníci na ranči, je potřeba vyčerpat bordelem ucpanou dešťovou jímku a pánové mají krátkou hadici, takže zaplaví okolí té jímky, kde jim to za chvíli začne téct sklonem terénu zpět k tomu otvoru ke čerpají. Navíc, s ohledem na počasí příštích dní tam udělají na trávě nádherné jezero, které zamrzne v ošklivě nebezpečnou ledovou plochu. Jsem zvědav kolik koní se tam pak zrakví, pokud na tom spadnou...
    ...samo, že když jim to začlo obloukem téct zpět do jímky a zaneřádili velký kus trávy za stáji a doteklo to až zpět k budovám, tak toho nechali (anebo byli přinuceni nechat) a jeli shánět prodloužení hadice :-( Snad ten bordel steče popř. i vsákne dřív, než to na konci víkendu zamrzne.

    PES
    PES --- ---
    Tři králové prošli Brnem se dvěma velbloudy, lidé přispívají do sbírky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/brno/zpravy/pruvod-tri-kralove-brno-trikralova-sbirka-charita.A240104_180748_brno-zpravy_krut
    PES
    PES --- ---
    Pěšky, na koních i s velbloudy. Začala tříkrálová sbírka - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pesky-na-konich-i-s-velbloudy-zacala-trikralova-sbirka-40456341

    U nás včera šli s velbloudy...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: no "nudí" - samo, že je "nevybouřenej", ale naštěstí si dával na té jízdárně fakt bacha, aby mne netrefil, protože jsem pak chtěl, aby také běhal (ve volnosti) se mnou, tedy vedle mne.
    Ale pak, jak se trochu vybouřil, tak byl zase "plyšák" (a venku samo nejevil sebemenší známky tendencí k jakémukoliv "dovádění"), prostě si jen chtěl párkrát hodit hrbem a trochu popoběhnout na dobrém podkladu vnitřní jízdárny (navíc bez deky).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak nudí se, no....
    PES
    PES --- ---
    Utrhl jsem čas a zajel se podívat za ořem (když o víkendu bude nejspíš tak, že by to nemělo smysl) a vzal jsem ho na chvíli i na vnitřní jízdárnu, kde koníček předvedl jak by se uměl rozparádit. Naklusal, nacválal a i zadkem si několikrát hodil ;-)

    PES
    PES --- ---
    PES: Takže jsem mu alespoň uklidil v přístřešku (skoro nic tam neměl) a seškrábl bláto z rohože u napáječky a šel jsem...

    PES
    PES --- ---
    Koníček přežil silvestrovské bujaré odpalování (letos to nebylo v areálu firmy hned za plotem, ale pálili z plácku u domů za řekou, i tak to bylo do 200m daleko), takže se asi zrovna moc nevyspal, navíc nezvykle ve stáji, takže sice měl trochu radost, že mne vidí, ale ještě větší radost měl z toho, že se jen trochu nažral a šel se dospat na sušší místo ve výběhu (do přístřešku nezalezl, protože tam by ho neustále rušila přes pažení ta všetečná šedá kobyla)...

    PES
    PES --- ---
    A jedno výstižné PFko od Kemela ;-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam