• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Konečně zase jednou zkontrolovat oře...
    ... naštěstí se mu vede celkem dobře. Náladu má "podzimní", ale celkem fajn.

PES
    PES --- ---
    PES: a ještě jedna lépe barevná.
    Koníček mi dnes rozhodně naznačil, že když už jsem konečně přišel (bohužel musel jsem bojovat nějakou dobu s virózou), tak že se o něj mám tedy více postarat a že určitě chce kromě pořádného vyčištění také na procházku a rozhodně že se nechce brzy vracet do výběhu ke zbylým dvěma koňodůchodcům a vůbec, že když tam jsem, tak on si to pořádně užije a chce nějakou zábavu ;-)
    Tak jsem mu mimo jiné musel najít kousek suchého písku na vyválení se a pak s ním ještě obejít okolí a nechat ho prozkoumat kde teď ještě roste jak moc dobrá tráva ;-)))

PES
    PES --- ---
    Podzim je tu...

PES
    PES --- ---
    TRAUMA: njn, starší kůň už přesrsťuje hůře... pokud si (matně) vzpomínám, tak někdy v květnu (na konci?) jsem z něj drhnul ještě dost zimních zbytků... no a máme září/říjen a už zase chlupatí (i když ono se to řídí spíw zkracováním dne)...
    ...doufám, že nachlupatí dostatečně, aby to (samo se zimní dekou/pláštěnkou do nepohody) přes zimu zvládl.
    TRAUMA
    TRAUMA --- ---
    PES: ty jo, dyť se toho z minulé zimy teprve sotva zbavil :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: nevím, nějak nejsou lidi.... potřebovala bych na to větší pozemek a tak - a se stářím se začínám rozpadat, už to nevidím na nějaký "nový začátek"... :-/
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: a nestihneš to ještě v tomhle životě? ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    v dalším životě budu mít muly
    Mountain Mules Are Bringing Hope to Appalachia – Garden & Gun
    https://gardenandgun.com/articles/mountain-mules-are-bringing-hope-to-appalachia/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jeden příběh z naší zahrádky
    The Adventures Of Chester, A Runaway Packhorse… | Cowboy State Daily
    https://cowboystatedaily.com/2024/09/29/the-adventures-of-chester-a-runaway-packhorse-in-the-wilds-of-wyoming/
    PES
    PES --- ---
    KONEČNĚ!!!

A už se začíná pomalu měnit v "huňatého medvěda"...

PES
    PES --- ---
    VAMPY: ale tak byl to relativně laciný film a komedie/parodie doznívající éra spaghetti-western , kde určitě nějaký extra "continuity" dozor neexistoval...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Tohle je ale tak velkej rozdil, ze by si snad vsiml i laik :). To mohli zkusit trochu vychytat
    PES
    PES --- ---
    Klasika - když jsem mohl za koníčkem, tak začalo docela dost pršet, ale když za koníčkem nemůžu, tak se udělá nádherně :-/ (tak snad alespoň zítra)
    PES
    PES --- ---
    To se tak člověk náhodou dívá na (prastarý) film s dvojicí Spencer&Hill DVOJNÍCI (Double Trouble (1984)) a když se tam vyskytne scénka s koňmi (oba zmínění jednou kočárem, baví se, za nimi na koni jeden jezdec doprovodu), hned praští do oka chyba návaznosti (continuity error) aneb "ve fimech používejte pokud možno jednobarevné koně ;-)))"

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: Nedouš byl do konce zdravej (ve smyslu žádné koliky atd.) a funkční - ano, přerůstaly mu kopyta vpředu (nízké patky a dlouhý předek), měl ty melanomy, ale nic, co by ho osobně nějak obtěžovalo. A do konce byl poměrně dominantní... hrozně klamal tělem, já si vždycky myslela, že mám "velkýho koně" a on měl v kohoutku ani ne 160 - prostě velká osobnost... přes léto fungoval ve velkém stádě (30-50 koní) a i přes svůj věk tam byl jeden z těch dominantních (ono v tomhle počtu se to stádo rozpadne na určité skupiny)... péči měl (kováře, očkování, zuby), ale nebyl opečovávaný... jako krevní rozbory nikdo nedělal...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: jinak Vobluďák byl sice celou dobu dominantní ve stádě, ale zase měl to pro svůj klídek - nikdo si mne nedovolujte otravovat a kdo bude dělat ve stádě binec, toho srovnám...
    ...samo s věkem už pochopil, že není šéf největší, posléze se přiřadil (sám ;-)) do stáda převážně kobyl (tam byl stále za hvězdu) a teď koně přímo nepotřebuje (jo vidět, vědět že jsou okolo, když má náladu tak sledovat okolní dění) a je rád za svůj klídek...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ťuk ťuk na dřevo (jak se říká tady aka keep fingers crossed), že Vobluďák zatím OK, letos na jaře testy/vyšetření/krve nic špatného, klouby OK, kopyta OK, zuby ucházející (jo už nemůže to seno celé, protože by to mohlo být jak tak kolika předloni na Vánoce a Silvestr ze senáže), oči zatím vidí (neříkám, že 100%, ale vidí)...
    ...tak snad ještě i pár let dá.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: u Nedouše si tím věkem nikdo nebyl jistej.... když jsem si ho brala poprvé, majitel tvrdil že je mu 19... pak ale přišel s tím, že mu nebude devatenáct, když ho našel na 17 let starejch fotkách - a kupoval ho jako šestiletýho... a já jsem ho měla pět let - takže mu bylo cca těch 28... ale myslím si, že měl dobrej život - přes léto měl práci, přes zimu byl na pastvině, ve stáří býval přes zimu u mě, aby se přetlačovat s ostatníma koněma o seno - majitel si vždycky liboval, že u mě Nedouš ztloustne :-))... a vlastně až do těch osmadvaceti byl funkční v relativně normálním režimu - a pak se zhoršil velmi prudce a majitel udělal rozhodnutí, že to nemá cenu už prodlužovat...
    S Nedem byl problém, že on chtěl pracovat, chtěl chodit ven, chtěl být s ostatníma koněma - nechtěl být odložený mrzák...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Vobluďákovi táhne už pomalu na 29 (28 a 1/3)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: Nedouš dojel na navicular... plus mu bylo asi blíž ke třiceti než dvaceti... a měl melanomy, jeden pod ocasem, tj. bylo jasný, že ho to dohání, že mu to postupně zničí střeva...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam