• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Koho by to zajímalo, je to tenhle dokument...

https://www.tvprogram.cz/ve-vetru-kopyt/2040697309
    PES
    PES --- ---
    Fíha, to je ale úpadek...
    ...na ČT2 dokument "Ve větru kopyt" o slovenském chovu na Muráni a když tam jeden z chovatelů něco říká SLOVENSKY, tak ho v překryvu DABUJE jiný hlas do češtiny !!! (samo, že tomu ve slovenštině je dobře rozumět)

Fakt jsem nečekal, že bych se někdy dožil něčeho takového. 🤬🤬🤬
    PES
    PES --- ---
    Jen tak pro zajímavost - když jsou tam koně :-)

Herec Ondřej Kraus: Všichni bydlíme na statku. Chováme a cvičíme koně - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/lifestyle-osobnosti-herec-ondrej-kraus-vsichni-bydlime-na-statku-chovame-a-cvicime-kone-40538361
    PES
    PES --- ---
    Dnes nebylo zrovna ideální počasí, ale dopoledne přestalo poprchat/pršet, takže jsem stihl zajet zaopatřit i oře...
    ... hlavně pečlivě vyčistit a FROGem naimpregnovat kopyta, protože je teď dost vlhko a hniloba je to poslední, co by teď Vobluďák fakt potřeboval.

Opět jsem dnes sklidil komentáře a obdiv, že ten kůň se mnou chodí ve volnosti, drží se mne kolem stáje, neodchází/neutíká, dokonce pak i na zavolání přijde z pole, kde okusoval porůstající zbytky po sklizni...
    ... škoda, že na tohle si obvykle počkáte bezmála 30 let.

PES
    PES --- ---
    Tak jsem dnes urval čas na Haciendu a zahradu (trhání jablek dřív než všechna sama spadnou + průběžný úklid spadaného listí) a stihl jsem zajet na chvíli (a to podrthuji opravdu jen na chvilku) za koníčkem a vzal jsem mu pár jablek, která by dlouho nevydržela...
    ... takže jsem za ním byl jen v ohradě a když jsem odcházel, tak on se celkem pochopitelně přidal, jako že jde se mnou ohrady. Nicméně když jsem prolezl mezi páskami a jemu říkám, že dnes ne, tak udělal tak celkem tiché, ale strašně smutné (fakt to bylo z toho poznat) zaržání/zařehtání ze zklamání, že ho opravdu ven z ohrady nevezmu...
    ...a pak o chvíli později na mne obdobně smutně udělal totéž, když jsem odjížděl na kole kolem jeho ohrady a říkám mu "Tak ahoj...".

Fakt mi ho bylo až líto, jak na něm bylo vidět to zklamání, že dnes se nikam nejde :-/
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: no právě...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Tak ja nevim jak ty, ale u mne to nikdy neskončilo jen tim nejnutnějším a proto peněženka plakala :D
    PES
    PES --- ---
    Ach jo, každá návštěva koňošopu (jen pro to nejnutnější jako třeba relepent anebo FROG na případnou hnilobu kopyt) a peněženka pláče... :-/
    PES
    PES --- ---
    Fakt ten kůň je mazlík... čistím (precizně) přední kopyta, vyškrabávám náznaky potenciální hniloby (no jo, začalo trochu pršet), odstraňuji otřepy atd. a při tom celém má koníček hlavu otočenou dozadu a s nosem na mém rameni trpělivě čeká a kouká než to dodělám...
    ...dnes jsem neměl zrovna moc času (a prošvihl jsem včerejšek, kdy nakonec dopoledne bylo proti očekávání hezky), ale i tak jsem ho na chvíli nechal bloumat po strništi (podrůstá tam znovu jetel nebo co z těch zbytků, které stroj neposekal až k zemi), takže lahůdka, i když musí chodit od jedné větší rostlinky k druhé větší rostlinkou. Fajn je, že i při tomhle přijde na zavolání - sice ne úplně na první zavolání (přece jen dobrota a byl tam jen krátce), ale přijde a není to že by si přišel pro něco (třeba jablko, kterých teď stejně na okraji strniště může najít pod tam rostoucími jabloněmi dost sám).

Vlastně už když jsem přicházel (a vlekl náklad oleje, aby měl koníček do žrádla), dnes byli "důchodci" v jiné ohradě, hned u příjezdové cesty, tak jak mne zmerčil, tak začal "bublat" na pozdrav. Skvělé je i to, že není závislák na ostatních koních a jde se mnou klidně od koní/ohrad (stejně ví, že se nakonec vrátíme - jediná jeho "starost" je, kdybychom courali venku v dobách krmení, to má "hodinky v žaludku" a začne naznačovat, že bychom se měli co nejrychleji přece vrátit, protože nemůže přece nechat svůj kyblíček osiřelý).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: my tu nemáme moc sněhu... co tu padá má poměr vody 1:30, to vysublimuje během pár dní....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: čím více spoléhání na techniku a nějaká čísla z "black-boxu", tím méně znalostí a citu/citlivosti pro to...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Horní vchod s rampou až budete mít po pás sněhu? 🤣 To koza sejde z rampy a najdeš mražené kozí maso až při oblevě...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ale přidám teda něco ze své zahrádky - ještě není všechno dodělané, ale kozenky mají novou přístavbu chlívku, tentokrát dělanou skutečně pro kozenky (původní je jen uzavřený přístřešek původně pro koně) - takže mají průchozi okno s rampami na obě strany, půlené dveře (aby se dal zavřít vršek pokud třeba prší - tj. nepršelo jim do chlívku a přitom mohli ven nebo naopak zavřít spodek aby ven nemohli, ale mít otevřený vršek kvůli větrání. Uvnitř je přepážka v které je vestavěný krmelec - takže se dá k němu dostat z obou stran, ale nemůže jedna koza okupovat všechno seno - přepážka slouží i k tomu, aby se dalo případně chlívek rozdělit napůl (např. až budou kůzlata atd.)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: už nevědí roupama coby...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Jsem videla vcera a prijde mi to lepsi nez obrisnik od polaru, kterej byl docela poruchovej
    PES
    PES --- ---
    Garmin má chytré hodinky pro koně. Nasadíte je na ocas a zaznamenají sportovní aktivity stejně jako u lidí – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/garmin-ma-chytre-hodinky-pro-kone-nasadite-je-na-ocas-a-zaznamenaji-sportovni-aktivity-stejne-jako-u-lidi/sc-870-a-236676/default.aspx

PES
    PES --- ---
    PES: dnes jsem se za koníčkem otočil celkem po ránu a tak jsem ho našel ještě v ohrádce s přístřeškem, kde nocuje. Nad ránem bylo už chladno, jen +6°C, tak se vyhříval na sluníčku před a jak mne uviděl přijet na kole, tam hned zařehtal na pozdrav. Jel jsem si pochopitelně nejprve zaparkovat kolo, ale jak ten hned několikrát řehtal jako "já jsem tady, hned si pro mne pojď, čekám u východu"...
    ...fakt jsem ho v tomhle dost "rozmazlil", snad není na ranči jiný kůň, který by takto vítal "svého člověka" či se domáhal pozornosti, když má pocit, že by se mu měla věnovat pozornost 🤣🤣🤣.
    PES
    PES --- ---
    PES: nejspokojenější 🐎 důchodce...

PES
    PES --- ---
    KONEČNĚ STRNIŠTĚ!!! 🐎🐎🐎

PES
    PES --- ---
    Ale stejně musím říct, že mne ten "bambula" neustále překvapuje tím, jak se se mnou chová, jistě, už je to starý důchodce, který už moc dobře ví, že si nemůže moc vyskykovat, ale na druhou stranu kdyby mne nechtěl vidět či plslechnout, tak bych to "na sílu" stále jednoznačně prohrál (jako každý člověk).
    Ale on se místo toho chová slušně, jemně a spolupracuje, a to i když je to potenciálně nepříjemné či děsivé. Například v tu sobotu při dopoledním mytí měl strach, abych ho hadicí nezmáčel na hlavě, do uší a očí a nozder. Sice měl nahnáno a trochu zvedal hlavu mimo dosah, ale nechal se (a to opravdu ve volnosti, mohl vzít kdykoliv kramle a rychle) uklidnit jen hlasem, že má v klidu stát a že i u těch uší si dám pozor, abych mu nenastříkal dovnitř. A to jsem splachoval ten šampón s prstem na hadici, aby byl tlak a plochý vodní proud, takže to možná pro koníčka nepříjemně syčelo a to těsně u hlavy a nad hlavou.

No a v neděli při tom čištění, já vím, že si toho labužnicky užívá, ale to, jak se tvářil a jemně naznačoval, abych stále pokračoval, to bylo opravdu roztomilé.

Fakt škoda, že v drtivé většině případů se do tohoto stavu koně dostávají opravdu až když už jsou "v důchodu".

Btw. máte někdo nějakého podobně "vymazleného" koníčka?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam