• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja teda musim stihat furt to same akorat pulku tech veci delam za tmy a zimy a mrazu a jsem na to sama, a delam to uz 16 zimu a uz mam letos fakt chutposlat to vsechno do salamu a na tri mesice nekam odjet do tepla. fuj. jezisi at uz je konec unora, tma zasrana.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Já ti ani nevím, mně v zimě prostě chybí ta světelná část dne na aktivity venku...
    ...jinak samo makám i teď, akorát musím dělat věci uvnitř (pod střechou) popř. se věnovat více také R&D (vývoj věcí, které chci posléze zpeněžit), akorát je to tak nějak všechno za tmy, protože vzhledem k nutné koordinaci času s klienty s nimi pracuji prakticky od tmy do tmy (tj. prakticky za tmy vyrážím a obvykle až za tmy se vracím, v případě ošklivého zataženého dne je to ještě umocněno, neb té tmy je více)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jaro, léto, podzim - furt dřu v hospodářství... v zimě sice tahám teplé vody do chlívku a řeším, jeslti mi při mínus dvaceti zmrznou slepice (pouštím je taky do toho chlívku, který imho méně vymrzá než kurníček), ale jinak jezdím na běžky a je všude sníh a rekreuju se... já zimu nutně pošebuju (naštěstí nežiju v době, kdy by zima znamenala draní peří a tkaní vlastní látek a tak, uf).
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: to je zajímavý "úhel pohledu"...
    ...brát zimu jako období "méně činnosti" ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: máš na to špatný úhel pohledu... já si krátké dny užívám proto, že toho nemusím tolik stíhat.... :-)
    PES
    PES --- ---
    Musím si znovu povzdechnout nad krátkými dny... na začátku prázdnin (kdy jsou dny nejdelší) bych touhle tobou klidně ještě dodělával práci u klientů a POTOM stihl v pohodě zajet za ořem, strávit s ním dost dlouhou dobu včetně procházky a ještě za světla se vrátit :-/ Chtělo by se to v období rovnodennosti vždy přestěhovat na druhou pololouli (třeba na Nový Zealand :-) ), ovšem otázkou je, zda by nebyl problém s koněm (veterina, karanténa, nákladní letenka)...

Ale zpět do reality, dny jsou krátké a ještě k tomu ledové, včera jsem "mrznul" (nemrznul, nezapomenul jsem si rukavice a navlékl dostatek vrstev!!!) s ořem od rána, kdy mne uvítal ještě z přístřešku z noční ohrádky (kdybych náhodou nezahlédl šediny jeho vybělujícího nosu, tak bych ho jako černého v té tmě přístřešku prakticky neviděl), už byl po snídani a hned se hrnul k východu, že jde za mnou.
    Musím uznat, i když se jistě plnohodnotní letití majitelé koní budou smát, že kromě toho vítání (opravdu hlasitě zdraví a když se náhodou hned nevěnuji jemu a nevezmu si ho, tak se postaví k východu a každou chvíli na sebe upozorňuje, abych ho nepřehlížel) opravdu poslouchá - když mu otevřu, tak vyjde ven, ale zastaví se a čeká než za ním zase zavřu. Pak jde se mnou (ve volnosti) až na místo, které zvolím na čištění (není to vždy stejné místo, záleži na situaci u stáje a také na tom kde svítí Slunce, což je zvláště důležité teď v zimě, a kde je případně závětří) a tam trpělivě čeká než ho vyčistím a hlavně pečlivě vyčistím a zkontroluji kopyta a natřu potenciálně kritická místa ochranou proti hnilobě.

A potom (podle nálady jeho i mojí) se dohodneme na tom, zda půjdeme na procházku ven anebo zda se budeme "poflakovat" jen po areálu, kdy se koníček naučil, že může naznačovat svá přání a ukazovat mi kam chce (anebo kam nechce)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: právě že to zatím tak strašné nebude, nebylo (alespoň tady) dost mokro na rozbahnění, teď sice jeden den zapršelo, ale už za necelých 24h šly teploty k nule a s odstupem 48h dokonce už citelně po bod mrazu (viz. dnešních cca -5°C).
    Akorát doufejme, že to za ten den stihlo co nejvíce vsáknout, protože nejhorší možný scénář by byl led na holé zemi, který by zapadal sněhem. To pak hrozí (zvláště u koní) průšvihy dokud to nerozmrzne (tj. někdy i celou zimu).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ááá, takže u vás už nastalo roční období "tankodrom" :-)
    PES
    PES --- ---
    Na konci týdne a o víkendu na obzoru mrazy až -8°C a sněžení...
    PES
    PES --- ---
    PES: Tak ta předpověď "vyšla" dokonale - jsem rád, že jsem v sobotu koníčka srčil do futrálku - neděle k večeru menší přeháňka (cca 1mm srážek), pondělí propršelo prakticky 18 hodin v kuse (cca 12mm srážek) a do úterý nad ránem již mrzlo a teď večer opět mrzne...
    PES
    PES --- ---
    Tak dnes, v pošmourném šedivém sobotním dopoledni a s vyhlídkou na další počasí (ochlazení, větší déšť, sníh), nastal ten čas koníčka po pečlivém vyčištění a srovnání chlupů strčit do futrálku. Přece jen si důchodce zaslouží trochu větší ochranu na zimu, i když není hloupý a v dešti se schovává v přístřešku.

Pečlivě jsem vyčistil a umyl i kopyta, aby následně impregnace proti hnilobě šla co nejblíže místům určení.

A teď se koníček může jít pást, když tak pěkně a trpělivě spolupracoval při čištění (kdy ze mne vyloudil ještě hromadu jablek, už vím na co mám na zahradě tolik jabloní a co s uskladněnými jablky - mám roztříděné na dokonalé 🍎 konzumní a méně dokonalé 🍏 na mošt/zkrmení 😁😁😁).

PES
    PES --- ---
    Jó lidi...

Svatý Martin v Brně: největší košt vín, lidé se cpali bílému koni i pod kopyta - Brněnský deník
    https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/brno-svaty-martin-pruvod-akce-svatomartinska-vina-namesti-svobody.html

V průvodu panovala veselá, i když trochu napjatá atmosféra. Vodiči koně museli několikrát okřikovat zúčastněné, ať mu nechodí pod kopyta, nebo je kopne.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak já se také jen ptám neb i kdyby se náhodou něco konalo, tak s Vobluďákem bychom to mohli dát jen jako pěší turisté...
    ...ale ono se ani nic nekonalo.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jsem na tom jako Vampy.... :-/
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Ja nemam momentalne ani kde a ani na cem se ucastnit :/
    PES
    PES --- ---
    Btw. bylo Huberta - jeli jste někdo nějakou Hubertovu jízdu či alespoň pořádali jste něco tomu alespoň trochu podobného?
    Já mám (již posledních pár let) pocit, že na Ranči se nějak "rozvolnil" kolektiv a není tam nikdo, kdo by takové věci organizoval (a přiznejme se, vždy je potřeba někdo, kdo to odpracuje a ostatní se jen přidají a "svezou se")...
    PES
    PES --- ---
    Dnes měl koníček vycházkovou náladu, šel by ven rovnou z ohrady (ale samo počkal, až za ním zavřu a i když byl natočený směrem "ven", tak bez protestů šel se mnou ke stáji, vyčistit, vyškrábat kopyta, naimpregnovat proti hnilobě... a potom jsme šli ven. Na naší oblíbené stezce koníčka vyděsil minibagr (delají tam nový plot kolem areálu vodárny, tak zkusil zbaběle prchnout - právě do prostoru toho areálu, který je v tom místě udržován jako ovocný sad - ale na zavolání zastavil, počkal na mne a potom STATEČNĚ se mnou kolem toho děsivého minibagru prošel), ale jinak vzorně a s chutí se projít, rozhlédnout se co se kde změnilo či nezměnilo.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tohle pobavilo... hlavně pak ten závěr, že někdy kráva běhá rychle při tréninku, ale pak při závodu se jí nechce, no tak neběží a je to OK :-))
    Fast and Furriest: Women riders saddle up for Swiss Cow Grand Prix | AFP
    https://www.youtube.com/watch?v=UYYyzLBPjm0
    PES
    PES --- ---
    Jedna momentka z mrazivého rána a dost dlouho i mrazivého dopoledne...
    ... naštěstí tady svítí hned od rána, takže to bylo už celkem rychle rozmrzlé a koníček se v tom mohl probírat zda to je či není k jídlu.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Yellowstone Guide Loves The Backcountry, Where His Mules Chase Grizzlies Away | Cowboy State Daily
    https://cowboystatedaily.com/2025/10/13/yellowstone-guide-loves-the-backcountry-where-his-mules-chase-grizzlies-away/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam