• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Tak po 6 hodinách opět zpět doma, zabere to opravdu čas...

- 1.00h hodina na cestu z domu na Ranč (bohužel hůře tahle časová poloha navazuje, lze to v některých časech stihnout za 3/4h)
    - 1.50h s koněm (hlavně vyčistit, zkontrolovat, vyloudil zase nějaké to jablko)
    - 1.50h v dílně Ranče podívat se na ohřevy (něco rozpadlé, něco se dalo zprovoznit - donesl jsem na jedno akvarijní topítko prázdnou lahev od velkého Perwoll pracího gelu, takže se topítko dá ponořit do vody, zůstane ve vodě, navíc ještě extra izolované tou flaškou)
    - 0.50h přejezd/přechod na Haciendu
    - 0.75h Hacienda (odmést chodníky, zkontrolovat, nafotit stavy měřidel)
    - 0.75h cesta z Haciendy domů
    PES
    PES --- ---
    Koňská spřežení a traktory vyvezly do Beskyd rekordní počet lidí - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-konska-sprezeni-a-traktory-vyvezly-do-beskyd-rekordni-pocet-lidi-40556970
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: tak pochopitelně...
    ...nicméně mne trochu překvapil, poprosili mne, abych poopravil pásky ohradníků v tom průchodu hned za zadkem toho ležícího koně, no a co tak u toho dřepím, tak on si tišě lehl prakticky přímo za mne.

Tedy nejprve si tam lehl hned vedle té pásky a ocas hodil přímo do té pružiny, takže jsme tam oba diváci trnuli, zda ji vezme i s ocasem a roztrhá to tam úplně anebo ne (nakonec tam nechal jen chomáč žíní).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak nebude ležet na holé zemi, neasi....

(mám artritickou kozu, tak mi jí bylo líto, dala jsem jí venku seno do závětří, aby se nemusela strkat s ostatníma kozama u krmelců.... mno, taky si do toho lehla.... :-))
    PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    PES: jeden ranní "vtipálek", který si po ránu celkem pravidelně (prý) dává šlofíka na "podestlaném" vedle sena...

PES
    PES --- ---
    Zima se ujala vlády, mrzne, teď i sněží. Ale i tak jsem se vydal za koníčkem, který měl ráno strašnou radost, že jsem mu k ranními krmení donesl na dochucení pár jablek. Uvítal mne jako obvykle tichým zaržáním nebo jak to přesně nazvat a jak jsem mu otevřel vchod, tak se o mne ještě třel hlavou a naznačoval, že mne opravdu rád vidí...
    ...vzhledem k počasí a terénu (všechno zmrzlé, zasněžené, různě pod sněhem fleky ledu ze zmzlých kaluží) jsme pochopitelně nikde venku necourali, jen základní kontrola kopyt, deka/pláštěnka funguje a izoluje (ani na tom netaje sníh, takže přes chlupy a deku teplo prakticky neprojde), koníček vypadá dobře a nakrmeně.
    PES
    PES --- ---
    Ráno to bylo na ČT24 jako reportáž...
    ...prý kopáči vltavínů (a ještě ty výkopy hovadsky mění na pasti, když to překryjí tenkými dřevěnými laťkami a zasypou troškou hlíny na zamaskování).

S jezdkyní na kobyle se na Krumlovsku propadla zem - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-s-jezdkyni-na-kobyle-se-na-krumlovsku-propadla-zem-obe-spadly-do-jamy-po-kopacich-vltavinu-40555994
    PES
    PES --- ---
    I když jsem dnes po ránu věnoval koníčkovi a dostal i nějaká ta jablíčka (kupodivu má je rád, těší se na ně, ale nepřežere se jich, jak má dost, tak další už neloudí a ani nabídnuté si už nevezme, což se nedá říct o tom jeho parťákovi v ohradě, který je jak bezedná popelnice)...
    ... nicméně když jsem odcházel, tak na mne koníček smutně řehtal a dokonce se přišel postavit k východu, aby zdůraznil požadavek, abych si ho ještě vzal ven 😞

(omluvte kvalitu, bliknul jsem to z mobilu jen od boku, protože už jsem spěchal na bus)

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Čtyři nohy dobré ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: doufám, že to platí i pro kozenky.....!!!!!
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    PES: Rok Ohnivého Koně
    PES
    PES --- ---

PF2026

Všechno nejlepší do Nového roku a ať Vám koníci jen prospívají...
    PES
    PES --- ---
    Ráno ještě za tmy cesta do Haciendova a za úsvitu (doslova) posun na Ranč podívat se za koníčkem...
    ...venku všechno zamrzlo (v těch -7°C není divu), i když někdy do ne moc dobrých tvarů (ovšem to by někdo musel mít kapacity a nástroje alespoň hlavní místa na začátku mrazu projet, srovnat a nechat zamrznout ro rovna), ale jinak super:
    - přes den svítí Slunce !!! (to je po třech týdnech inverzní šedi opravdu skvělé!)
    - není to vlezlé vlhko
    - skončilo bláto (byť zase zamrzly louže do kluzkých pastí, pokud by na to ještě nasněžilo)
    - pominulo riziko hniloby (dnes vyčištěná a naimpregnovaná kopyta budou v pohodě dokud mrazy nepovolí)

-
    PES
    PES --- ---
    Konečně jasno, že jsou v noci vidět i hvězdy. Zrovna jsem koukal, jak je dost vysoko nad jižním oborem vidět Orion s typickým pásem hvězd a vzpomínal jsem, jak mi kdysi býval orientačním souhvězdím, když jsem náhodou na vyjížďkách z tehdejší stáje venku zatměl, protože tam byly možnosti jezdit prakticky jen severním směrem a tudíž se pak vracelo na jih...
    ...jó ty vzpomínky.
    PES
    PES --- ---
    PES: ...včera jsem zásobu oleje do krmení pořídil (naštěstí byl v akci) a dnes ráno jednu bednu odvezl na Ranč - koníčka jsem jen (doslova) podrbal za ouškem, když šel do ohrady...
    ...venku stále hnusná inverze (snad už se to konečně rozpadne - kdyby to bylo alespoň teď na ty svátky, bylo by to fajn), venku to stojí za prd, takže jsem ho ani nikam nebral, snad kolem Vánoc a do Nového roku bude lepší příležitost.
    PES
    PES --- ---
    Dnes inverze jako vlastně celé poslední tři týdny (de-facto celý prosinec šedivo, mlhavo, prakticky bezvětří, hnusně)...
    ... takže jsem jen koníčka vyčistil, kopyta umyl a natřel prevencí proti hnilobě. Jo a zašel jsem s ním chvíli na krytou jízdárnu, i když je starý morous, tak jsem s ním alespoň chvíli trénoval nebojácnost s věcmi, které tam byly po ruce a které neznal, aby se jich nebál - resp. aby mi věřil, že když něco takového budu mít i v ruce (obruč, kterou jde prostrčit hlava a dát ji na krk a zase sundat, anebo velký balón, do kterého se dá kopnout apod.)...
    ...a teď, zpět ve městě, koníčkovi pořizuji další várku oleje do krmení, protože už mu v Krmírně pomalu dochází předchozí zásoba, tak mu to tam budu muset také někdy zavézt.

Toliko k tématu já a kůň...
    PES
    PES --- ---
    Nehoda...
    Koně na Plzeňsku pošlapali ženu, je vážně zraněná - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/merklin-kun-zraneni-zena-plzensko-zachranka-poslapal.A251218_090649_plzen-zpravy_vb
    PES
    PES --- ---
    Tak dnes napsat "do deníčku", stále hnusná inverze, tady na Jižní Moravě už téměř dva týdny v kuse (jo, ve středu tu bylo malé "demo", že existuje cosi kulatého svítivého kdesi na obloze a ta prý má snad i modrou barvu, ale to také mohly být nějaké "fake news", protože toho modra byl jen náznak daleko u obzoru a to svítící něco se nikdy naplno neukázalo)...
    ...tudíž je všude vlhko, šedivo, ani v poledne (což je teď jen čas na hodinkách) není pořádně světlo (fotovoltaiky nevyrobí ani na pokrytí vnitřní režie střídače a větrníky stojí v tom prakticky bezvětří jakbysmet), země se postupně mění v bláto.

Ráno jsem se (s pohledem na tu inverzi) překonal a vyrazil zkontrolovat Haciendu a pak i koníčka, kterého jsem našel v nočním přístřešku ještě čekajícího na ranní krmení (dnes se hotelové služby trochu opozdily) a potom měl náladu akorát ze mne loudit nějaké to jablko a stát při čištění, kdy si užíval pořádného podrbání hřbílkem. Pak vzorně stál při čištění a důkladném umytí kopyt (beru to do kopyt proudem z hadice přimáčknuté na konci palcem, aby to mělo trochu tlak), osušení a natřením impregnací proti hnilobě - akorát má tedy nejvyšší čas na vystrouhání, snad bude mít podkovář nějaké okno ve svém programu.

Nakonec jsme na sebe kloukli a výraz koníčka byl celkem jednoznačný, že se mu v tom počasí vůbec nikam nechce (což mi pak naznačil i tím, jak se mi hlavou snažil naznačit, že nemám nikam chodit a že se jen někde zaparkujeme - nejlépe v jeho nočním přístřešku, kde je v zadním rohu skoro tma, takže by si tam ten den mohl prodřímat od krmení ke krmení - tak jsem ho dal i s druhým důchodcem do jejich denního výběhu, kde se stejně zaparkovali pod střechu přístřešku na zpevněnou podlahu a jen koukali)...

...v tomhe počasí se ani nehodilo fotit.
    PES
    PES --- ---
    PES:
    Mistr světa odložil zbraně a se svými koňmi vytvořil mystický příběh o lásce - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/kultura-divadlo-mistr-sveta-odlozil-zbrane-a-se-svymi-konmi-vytvoril-mysticky-pribeh-o-lasce-40528037
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam