• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: do boxu se "s parťákem" nevejde a nějaký megabox a-la dvojnásobný (porodní) tam není, navíc on by po zavření "vyváděl" tak jako tak (sám i se společností by nervačil, že je najednou zavřený, když jeho "domeček" je box s otevřenou jednou stranou do ohrádky (jistě, když se tam chce zašít, tak ho v tom tmavém rohu ani není vidět - prozrazují ho jen ty šediny na hlavě)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: tak sam tam byt nemuze, to dava malokterej, ale zavrit i s parťákem. Pro duchodce můžou byt tyhle vykyvy i smrtici mno 😥
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Když tohohle zavřít do stáje, tak tam bude nervačit (si odvykl a zavření do boxu bere fakt jako hodně velkou újmu)...
    ...jako kdysi si skákal z ohrad a chodil si domů už kolem poledne (a pak samo na noc se sváděl také), ale ty časy už dávno nejsou.

No a nechat ho tam jen tak potulovat, aby si vybral kde zaparkuje, no to také není řešení (i když on by to asi dal v pohodě, tak lidi kolem by nejspíš měli námitky a také je otázkou kam by se sám zaparkoval).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Stin je jedna vec, mozna ale nestaci, mozna by si ten kun na par hodin klidne odpocinul v chladne staji bez much
    PES
    PES --- ---
    Ale je fakt, že ty denní změny teploty jsou fakt velké, od skoro ranních mrazů (přízemní k 0°C) po odpolení skoro letních +25°C...
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: on tam má stínu k dipozici dost (přístřešek otevřený - tj. kůly a střecha pod který nesvítí vůbec, stejně tak přístřešek polootevřený - 3 stěny a střecha kam také moc nesvítí), bohužel pít musí sám (k dispozici má pochopitelně neomezeně z napáječky, ale jak se říká - nedonutíš ho), zimní srsti jsem z něj sundal maximum co šlo (už mi to v pátek ani nezůstávalo ve hřbílku či na kartáči)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Ty vykyvy teplot silene jsou pro ty duchodce fakt narocne.meli by ho pres den dat nekam do stinu , ja ted kone take pres den zaviram, je vedro jak v lete a maji jeste zimni srst, je jim vedro
    PES
    PES --- ---
    No dnes zpráva z Ranče, že koníček ráno málo jedl a je nějaký "apatický" 😟 (viděl jsem ho v pátek a i včera byl ještě prý OK)...

...a tohle bohužel vyjde na víkend, kdy dodělávám daně (odkládané pro jinou práci až na samý limit) ☠️☠️☠️
    PES
    PES --- ---
    Ještě že jsem měl dnes dost repelentu a koníček nosí přes den masku. Chudáci ti bez masky, protože v tom suchu mají na sobě haldy much kolem očí a na nose (jdou zjevně po vlhkosti)...
    PES
    PES --- ---
    PES: dnes byl "strašpytel", na cestě kolem řeky operoval velký bagr a tak ve volnosti byl koníček zbabělý a prý ani když na něm budu mít ruku, tak nepůjde blíž...
    ...s ohlávkou sice měl nervy, hlavu držel nahoře, několikrát zastavil, ale nakonec se mnou prošel celkem úzkou škvírou mezi bagrem a dalším autem, která zabírala prostor té stezky v místě práce (ale naštěstí už ten překop cesty kvůli novému potrubí z místního zdroje vody směrem k vesnici zasypali a teď i srovnali, tak se tam bude zase dát chodit bez strašáků).

Ale jak byl z toho trochu vynervovaný, tak jsem mu pak musel celý zbytek cesty připomínat, že má jít pomalu. Nicméně i tak šel v kroku tak rázně a nikde se ani nezastavoval, že jsme zbytek cesty dokončili v rekordním čase 😁.

Ale venku bylo nádherně, jasno, prakticky bezvětří. Už jsem koníčka pro jistotu vzal trochu repelentem, protože hmyz už postupně začíná létat...
    ...a pokud pak v květnu teploty vyskočí a bude opravdu teplo, tak už se blíží jarní koupání koníčka se šampónem, aby pustily i poslední zbytky zimních chlupů.
    PES
    PES --- ---
    Hodinu a půl čištění, drhnutí a nakonec ještě péče o kopyta, aby z něj byl zase slušně vypadající kůň...
    ...ale je fakt, že celou tu dobu držel, na drhnutí se i nastavoval, protože z něj zase bylo přes kilo zimních chlupů...

PES
    PES --- ---
    Ten kůň je fakt ťuňťa...
    ... krásný den, prakticky bezvětří a on chce po vyčištění zase zalézt do přístřešku a tam pospávat (za asistence toho jeho ještě staršího společníka ohradě, který se z každého jeho odchodu může zbláznit, i když hned vedle má dalších 10 koní).

Tak jsme šli jen kousek, ani ne na konec ohrad, než začal "smlouvat", že fakt ven na procházku nechce a že si raději zase zaleze do přístřešku :-/

PES
    PES --- ---
    Takže Veselé Velikonoce...
    ... neměl jsem čas a ani to srdce vymašlit koňodůchodce jen kvůli nějaké bláznivé fotce, takže mi stačilo jen jak pózují.

Vlevo Vobluďák (letos 30) a vpravo jeho koňoparťák (33 ! a vypadá paradoxně vzhledem mlaději), který se teď zotavil po ¼ roce klidu kvůli kosti v noze (nesl oddělení do malé sousední ohrádky s omezeným pohybem fakt těžce, protože je na Vobluďákovi fakt závislák - naopak to naštěstí není).

Dnes to bylo jen o vyčištění, stejně venku citelně foukalo (nic pro koníčky), a to jsem ráno nechal Vobluďáka ještě po snídani chvíli si dát pauzu, kdy zalezl do přístřešku a pak na mne koukal s výrazem "ty fakt chceš, abych vylezl ven?". Ale dal si po chvíli říct a pak se mu to podrbání při čištění moc líbilo.

PES
    PES --- ---
    PES: Dnes měl velmi dobrou až rozvernou náladu, po procházce se ještě šel vyválet v písku a když vstal a otřepal ze sebe zbytky písku, tak začal ještě vyzývavě poskakovat na místě ze strany na stranu jako signál, že se chtěl ještě rozdovádět a trochu se i na tom písku nechat honit - na svůj věk již "ctihodného kmeta" stále docela dobrý výkon...
    ...pak mi různými výrazy ještě stále ukazoval, že je připraven na minimální podnět znovu "vybuchnout" ;-)))
    PES
    PES --- ---
    Dnes byl nádherný (a ještě k tomu i volný) den na procházku...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Meanwhile in Kentucky.....
    Kentucky Cops Arrest Equestrian, 48, For GUI (Galloping Under The Influence) | The Smoking Gun
    https://thesmokinggun.com/buster/dui/gui-arrest-021743
    PES
    PES --- ---
    Tak dnes docela chladné a smutně šedivé počasí, i koníčka to moc nebavilo, takže "trucoval" v rohu ohrady, ani ven se mu nechtělo. Alespoň měl deku pro lepší tepelnou pohodu. A také si dnes dal očkování, takže teď bude mít nějaký ten den klid...

PES
    PES --- ---
    Tak nějak si začínám v tomhle období připadat i s Vobluďákem...
    PES
    PES --- ---
    Tak pomalu přípravy na jaro - vyprány obě masky proti hmyzu, příležitostně koupen repelent...
    ...ale koníček se teď na chladnou a deštivou (a větrnou) epizodu ještě vrací do "futrálku", protože ťunťa bude stát mimo střechu přístřešku (jak ho tak znám).
    PES
    PES --- ---
    O víkendu jsem nestíhal (v sobotu lilo a v neděli jsem byl celý den v Pardubicích), ale nechtěl jsem koníčka zanedbat, tak jsem dnes vyrážel v 5 ráno na Haciendu, abych pak byl o půl osmé ve stáji, kde mne koníček vítal jako obvykle ržáním na pozdrav...
    ...jelikož ještě neměl snídani, tak jsem očekával, že mi pak bude dělat ofuky při ošetřování kopyt, když uvidí jídlo, ale chovat se velmi způsobně. Když už měl pocit, že by mne měl upozornit, tak mi jen nos položil na rameno ve chvíli, kdy jsem se zabýval předními, a potom trpělivě ještě vydržel ty zadní.
    No a potom jsem ho už musel nechat, ale on se pěkně postavil na sluníčko, aby v klidu strávil tu snídani.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam