• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: njn, provádět nestandardní operace s reaktorem a ještě se směnou, která na to původně nebyla určena, no to nebyl nejlepší nápad...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: chudak atom dostal blbej marketing a zas za to muzou rusaci, kteri to s nim trosku pokakali :)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Tak není jen uhlí. Akorát to jádro se ideologicky nějak postavilo na vedlejší kolej, i když je nízkoemisní, stabilní, koncentrované...
    ...proti "sběru" rozptýlené nestabilní OZE. Zo je něco jako rozdíl mezi poctivým krbem a složitým sběrem nízkopotenciálního tepla přes TČ.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Lepší vetrniky a fve nez tu elektriku tahat z uhli
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: njn, musí se o toho myslet a to bolí...
    ...konec konců těch traktoristů přežilo dodnes hodně, každý rok jsou pak ve zprávách příběhy o tom, jak se pole (obvykle orané/udržované po spádnici) přestěhovalo do nějakých domů (obvykle tedy satelitů, ale výjimkou nejsou ani starousedlí, kde se to prakticky nikdy předtím nedělo).

Co se týče toho "přestalo pršet" - bohužel je potřeba fláků lesa (viz. sežraná/uschlá Šumava a jak dnes vypadají srážky v oblasti).
    Tepelné ostrovy (velko)měst a co se s tím (ne)dělá, co říct.
    O obřích farmách ¼km megavětráků v cestě proudění s vlhkostí se raději ani bavit nebudeme, "vědecký koncenzus" je ten, že to prý vůbec neškodí a na nic nemá vliv (zatím). A ty hektary tmavých ploch FVE také vůbec s ničím nesouvisí.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: ale ne, akorát, že planeta si jaksi dělá, co chce... momentálně teda je ve stratosféře 150 milionů tun vody (cca dvě Erijská jezera), které tam nemají co dělat
    https://research.noaa.gov/hunga-tonga-2022-eruption/

odhady jsou, že tohle bude ovlivňovat podnebí po cca deset let... nejsme ani v půlce... nejhorší je, že počasí se "nestřídá", dělají se tepelné dómy, které blokují normální proudění vzduchu... takže na jednom místě (východní pobřeží) měli tuny sněhu, ve vnitrozemí (kde míváme kruté zimy) jsem v březnu jezdila na kajaku (na přehradě v kopcích, ve dvou tisících metrech nad mořem), v květnu jsem tamtéž jezdila na běžkách (ale to byl takový výmyk do normálna - v květnu bývají poslední sněhové bouře a poslední mráz máme v průměru 20. května - nenormální byl ten kajak).

PES: v melioracích žádné štěstí nevidím.... u nás tím vysušili podmáčené louky, na kterých se ale stejně nic moc pěstovat nedalo (nevím, kyselá půda? či co?) - a přestalo pršet... ono když není u povrchu voda, která by se vypařila, tak neprší... a traktorista, který v JZD udělal bramborové řádky z kopce dolů, byl možná dobrý soudruh, ale teda o hospodaření toho moc nevěděl (a zřejmě ani rozumu moc nepobral).
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: No to je zase druhá stana mince (i když minimálně od konce 70. a v 80. už i jim došlo, že to tak nejde a musí se chovat k Přírodě čistěji - akorát to nedělali stylem "odezdikezdi", že by při tom zlikvidovali ekonomickou základnu, že by pak neměli vůbec na nic)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: za komaru se take dost znecistovaly reky a puda, a hlavne bylo klima o dost jinde... chtelo by to delat celopanetarne opatreni na retenci vody, ale misto toho mame na MZP Motoristy....
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: njn, za komárů se budovaly závlahy i meliorace, zásobní přehrady a tak...
    ... moderní doba to neudržovala a nerozvíjela (meliorace se neuzavřely, ale rovnou přetrhala bez snahy případně z ní udělat reberz rozvod vody v suchu), závlahy se prý nevyplatí (moc drahé), vsechno přece dovezeme (a prý levneji).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    achjo planeta jde do pekel
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE:
    PES: jestli vás utěší, tak u nás byly v březnu požáry v Nebrasce - 30-40 tisíc krav přišlo o pastvu / seno... do toho nic nenarostlo... nikde v okolí... a letní monzun nepřišel...
    Holy Cow! Tens Of Thousands Of Cattle Displaced In Nebraska Wildfires | Cowboy State Daily
    https://cowboystatedaily.com/2026/03/18/tens-of-thousands-of-cattle-displaced-in-nebraska-wildfires/
    rančeři krávy vybíjejí
    takže i já i takhle přes léto krmím seno, na pastvině v podstatě nic není... nakoupila jsem provizorní plotky a postupně vodím kozy po pozemku na různá ohrazená místa, aby měly alespoň nějaké vzrůšo.... asi skončím jako můj pradědeček, který měl dohodu s cestářem, že mu bude kosit příkopy, aby měl pro kozu...
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: bavíme se tady o tom už od jara (sucho), akorát teď už je to i dost kritické, aby se to objevilo v médiích...
    ... drahý seno, drahá doprava (zvláště pokud jsi v oblasti, kde fakt nenarostlo a vozí se z dálky).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no shit sherlock, taky uz jsem tady kupovala baliky po 1000 ale stejne si musim nechat dovezt kamion. jinak kdo to sleduje tak uz dva mesice vi, ze je to pruser
    PES
    PES --- ---
    V Česku je nedostatek krmiv pro hospodářská zvířata. Může za to sucho - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-v-cesku-je-nedostatek-krmiv-pro-hospodarska-zvirata-muze-za-to-sucho-40586686
    PES
    PES --- ---
    PES: a jen pro zajímavost je od začátku července koníčkovi reálných 30 let !!!
    PES
    PES --- ---
    PES: a sobotní ráno pokračování, zase by se nechal drbat a čistit do zblbnutí (až mi málem upadly ruce)...
    ...potom se šel podívat po okolí (inventura kde co roste), nechal se po dobrém přesvědčit, že na přilehlé pole (nedávno posekané a zrovna to tam schlo na seno) se fakt nemá chodit (to zklamání bylo doslova viditelné, ale i to, že rozumí tomu, že tam chodit nemá).
    A pak se také vyválel v písku a dnes se mu podařilo i převrátit (co stárne a vystoupl mu trochu kohoutek už to většinou nedá), takže z toho měl sám radost a samo dostal i pochvalu.
    No a po chvíli poflakování se ještě areálem po travnatých místech se pak nabažil a naznačil, že jde "zaparkovat" domů do přístřešku.

Jedno foto, ale je to ze špatného úhlu a ještě trochou z podhledu, navíc nestojí vůbec v nějakém "prezentačním" postoji...

PES
    PES --- ---
    Dnes jsem vypadl z pracovního víru již v poledne, takže jsem pak i unikl z města před případnou páteční kolonou a na Haciendu dorazil relativně brzy (kolem 15h) a tím pádem jsem se ještě v pohodě zastavil za koníčkem - vedra konečně polevila, ale musel jsem řešit naštíplé kopyto (má tam trvalou vadu od dávného zranění korunky), ale snad jsem to zachytil a srovnal včas, aby si to nerozjel ještě více, nicméně kopytář bude potřeba brzy...

...no a koníček radost převeliká, téměř dvě hodiny se ode mne nechtěl hnout a neustále mne ponoukal, že ho mám drhnout a hrhnout a drhnout a nastavoval se jak jen mohl. Přece jen jak je starý, tak se to přesrstění natahuje až do léta a stále z něj ještě jdou zbytky zimních chlupů.
    PES
    PES --- ---
    Když se použije HDR funkce a v záběru není nic moc světlého, tak detail odhalí dokonce dva koně, kteří se schovávají před tím horkým počasím (uvnitř je fajn, stín, podstatně chladněji, lehký průvan)...

PES
    PES --- ---
    To bylo zase radosti při čištění a vydrbání od chlupů a pak vysprchování...
    ...vzadu je vidět pastvina typu "seno na stojato" (a to je to prakticky u říčky, která tedy teď už také docela mizí před očima).

PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: no to jsou, on je zalezlý ve stínu kde trochu protahuje vzduch (uvnitř stáje je teď občas i těžší vzduch než v tomhle jeho ze tří stran krytém přístřešku), občas vyleze k napáječe, doplní tekutiny a zase zaleze...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: ty vedra co jsou ted jsou pro ty starecky narocne, schovejte ho nekam do chladu, ja kone ted cc v 11 zaviram a poustim az v 6
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam