no já se tady nechci pouštět do detailů o sýrii, já tu situaci na blízkém východě a kolem mám pod heslem "staletí trvající cirkus na kolečkách," ke kterému patří i sem tam nějaká válka a převrat. Oni jsou nedisciplinovaní, impulsivní, jsou to holt jižani a asi je tak Pánbu stvořil... prostě takhle to tam mají - milion stran, kmenů, zájmů, mnoho horké krve a mnoho zbraní po tisíce let. Detaily fakt neřeším.
Nicméně obecně: možná se ty lidi bouřili, protože jejich elita žere jelita a ve vodě koupe i svoje limuzíny a vembloudy, zatímco obyčejní mají existenční potíže. Takže se vzbouří a chtějí donutit elitu, aby se napravila nebo táhla pryč. Elita měla začít budovat studně a pokud to neumí, tak měla najmout firmy - ne státy - ale firmy, aby ty studně vykopaly.
V tomhle se prostě neshodneme, ty vidíš spásu v cizích konvojích a armádách poradců a novinářů, já v tom vidím příčinu celého problému :))
btw. a úplně nevím, proč by jim evropa měla dávat nějaký peníze na studny, prý je sýrie celkem zámožná země a možná má i nějaký spřátelený muslimský země, které by mohly pomoci...- vlastně ne, oni se prý od ostatních distancují, pokud jsem dobře zaslechla (nevím jistě).