• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    Přečti si nástěnku...
    rozbalit záhlaví
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    ADAM_SKIN: Bezpecneji nevim, definoval bych se jako "extremne disciplinovany pankac". Tzn. delam veci tak jak nejbezpecneji umim, studuju si co je bezpecne a co ne, nasavam to z okoli a hodne dam na zkusenosti (sve i ostatnich).

    Ale takovy ty ruzny BOZP, PO, testy a skoleni a smernice a instruktazni videa me nikdy moc nebraly a asi tim trochu i pohrdam.

    Co se tyka svareni a montazi ocelovek, tak tam mi to dalo opravdu hodne, naucil jsem se hafo veci od borcu z praxe (z realneho prumysloveho prostredi), na ktere bych sam asi nikdy neprisel. A co mi to dalo nejvic, tak kontakty. Par lidi co jsem tam potkal tak pro me ve finale zacalo delat. Kdyz neco neumim necham si to vyrobit. Kdyz neco nemam v baraku vedle me k tomu pustej (viz CNC laser, laserova svarecka, prumyslovej tryskač, komaxit a pec, dvousložkový strikani se susarnou...).
    ADAM_SKIN
    ADAM_SKIN --- ---
    BOB_GALLOWS: za dodelani vyucaku respekt!
    a ted: mas pocit, ze ted kdyz mas list, svaris bezpecneji? ze to ma realnej smysl pozadovat pro ziskani zivnosti?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BOB_GALLOWS: dekuju za peknou odpoved. prave tady u toho je tolik pozadavku ze se v tom blbe orientuje. svarecaky mi jsou jasny, ale to okolo?
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    OGMIOS: Tohle je volna zivnost, ktera je vlastne "k nicemu", resp. rika, ze muzes vyrabet ( = mit firmu nebo zamestnance, kteri vyrabi...) kovove konstrukce. Ale je to takovy paskvil, protoze na zaklade teto zivnosti vlastne nemuzes drzet v ruce svarecku nebo montovat terasu apod. Musis mit v ty firme odpovednou osobu (treba zamestnance - svářeče, nebo taky treba strejdu co ma vsechny papiry...) pro ten dany proces (svareni, autogen, montaze, vyskovky, u vetsich veci i certifikaci pro dany typ svaru , kouťák na dvacitce plechu pro most atp.).

    Pokud chces jako OSVČ (nebo firma, kde ty budes zodpovedna osoba za svareni, deleni materialu, montaze, upravu staveb a terenu pro kotveni ocelovek apod.), musis mit normalne zivnost jako "cerny remeslo" (nejcasteji na zaklade vyucniho listu) - "zamecnictvi, nastrojarstvi".

    Na svareni konstrukci parametru xy musis mit svarecsky prukaz dane kategorie (pro prskani zabradli apod. do vysky 1.5m staci zakladni kurz elektrodou nebo COčkem, pro potrubi delas specialni zkousku elektrodou nebo autogenem ve vsech polohach - od PA po PF, pro mostni svary ve SKANSKA delas statnice pro kazdy typ svaru danou metodou - kouťák apod., pro ropny plosiny jako svářeč u nemecky firmy nekde v Saudsky Arabii delas nejaky uplne psychomezinarodni statnice kde je technologie svareni (opet jen dany svar), bezpecnost prace, vyskove prace, spousta testu a teorie, skoleni - proste dost narocny, drahy a dlouhy kurz).

    Na montaz konstrukci (zacina to nekde u ty zahradni pergoly a konci to nekde u Golden Gate bridge), mas ruzne kategorie co muzes montovat podle velikosti a vyuziti (o tom treba tady: https://www.techportal.cz/33/trideni-ocelovych-konstrukci-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4Egny2sdjJ1sRkdkI2S226BpPpA5B5rrwHw/ ).

    U tech zahradnich prskancu a mrizi na okna je to celkem jedno, asi se na zacatek da zacit i na tu volnou zivnost a zkusit si to, protoze to nikdo az tak nekontroluje a to nebezpeci poskozeni zdravi nebo majetku je tam celkem minimalni. Schody k panelaku apod. uz bych se docela bal a udelal si aspon to cerny remeslo (tzv. remeslna zivnost, kde uz neco dokladas) na zivnostaku. No a konstrukce pro sirokou verejnost (montovana hala, podium, zabradli u mostu apod.) uz je mega vo hubu a tam by te system vlastne ani nemel pustit tu zakazku dostat bez certifikace.

    Ja delam v chemickym prumyslu, kde jsem normalne diplomovanej a mam mensi firmu, ale abych si sam mohl navrhovat a svaret ocelovky, nerez atp. (pro svoji firmu!), tak jsem si jako absolvent VŠ v asi 35 letech musel dodelat vyucni list, svarecsky prukaz a autogen. S sesnactiletymi smrady na učilišti. Cestinu a dejepis mi odpustili, ale travil jsem dlouha odpoledne v ucebne kde parchanti flusali versatilkou a o vikendech jsem trenoval kouťáky v Metrostavech apod. A dědek - komisař si na me u zkousek dost smlsnul, "kdyz tady panáček je indženýr a najednou by se mu zachtělo dělat rukama..." :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ahoj vespolek, prosim neni tu nekdo kdo ma zivnost "výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků" a vi co vsechno ze zakona pod touto zivnosti mohu vyrabet? Pripadne co vsechno si musim papirove dozajistit abych mohl ofiko delat naky svareny zahradni konstrukce etc? dekuju
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Příklad technologický věci - z plechu si z toho můžeš skládat třeba origami. A netrvá to pak svařit tejden jak TIGem. Ty trychtejře byly snad za odpoledne i s nařezánim plechu, zakrouženim, prostě komplet.

    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Příklad leštěnej nerez (estetika - koupelny, designový nesmysly atp.), drželi jsme to tehdá v ruce asi tejden. Soutěž "najdi svar".

    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    TROJKA:
    - Je to skvělý pro svuj danej účel, kdysi jsem házel obrázky jako příklady svarů co to umí (např. leštěná nerez atp.).
    - Ten danej účel je opravdu danej, viz video níže od Killeroze / Solika, tzn.:
    - Je to primárně na plechy. Hezký nový/očištěný plechy, ne rezatý jekle po dědovi z kumbálu
    - Ty plechy maj bejt tenký (což je i devizou tohodle sváření), řekněme 0.8(!) - 4 mm. U HEB180 je to zcela k ničemu.
    - I když je tam mód s přídavkem materiálu (á la COčko), na díry to podle mě neni, spíš na kouťáky. Resp. možná musíš mít hodně skill na díry - ale proč, další deviza laseru je, že nepotřebuješ toliko skill, pracuje se s tim podobně jak s kartuší silikonu. Na zapravení díry je COčko / autogen (díra v plechu).
    - Z toho plyne další deviza - rychlost / výkonnost, i COčko se může jít zahrabat, tim laserem to prostě jen "přejedeš"
    - Naše partnerská dílna to kupovala před cca 2 lety za mega, dnes už to seženeš i za půl majle, takže cena padá
    - Teď jsme s tim dělali asi největší dosavadní opus magnum - nerezovej plášt na míchačku (potřebovali jsme laboratorní verzi prům. stroje) a na to je laser naprosto ultimátní, cirkulární svar 1m v průměru na nerezu prostě nechceš dělat, ani TIGem. Na druhou stranu, stojí to půl mega a ani schůdky na zahradu s tim nesvaříš mámo... Takže je potřeba rozmyslet náklady vs. segment užití.
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    PISTA1: to asi jo, nějakou dobu to trvat bude , ale říkám si , jestli to vytlačí stávající technologie podobně jako invertory trafo. . nebo snad už vytlačilo?.. mne by zajímalo jak to svařuje rezaté železo a taky jak to vyvařuje díry. .
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TROJKA: Myslím že bude ještě hooooodně let trvat než bude cenově dostupná pro hobíka, aby jí moh vyměnit za einhell CO :D
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    . .zdar sem majstři , právě jsem koukal na yt na laserovou svářečku MOST, předtím jsem zaznamenal jen reklamy a k nim ohlasy , že jde o pájku a podvod atd, ale tohle takto nevypadá , naopak to vypadá , že je konec klasickému cočku a tigu. .
    Laserová svářečka MOST
    https://www.youtube.com/watch?v=5U2jBg-plrI&ab_channel=Killeroz

    . .co si o tom myslíte?
    SPAJK
    SPAJK --- ---
    Ahoj,
    sháním TIG 141 svářeče OSVČ na svařování potrubí černá ocel, nerez. Místo výkonu EU, převážně v Německu. A1 formulář nutnost. 25 EURO/h, ubytování hrazené, doprava vlastní + příspěvěk na dopravu. Pošta, nebo mail welding-team@seznam.cz.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    KCHARI:jestli myslíš to "seknutý" cca uprostřed drážky na šroub, tak na to bych se úplně vykašlal a pokud bych to vůbec nějak řešil, tak jen podložkou pod šroub - pokud šroub samotný nemá límec.
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    TEAPACK: až teď jsem se k tomu dostal. Je to fakt taková titěrná věc, ale dost to komplikuje život, kor jak to je skoro u všech šroubů vylomený. Stejnak to dopadne asi tak, že to zabrousím a navařím tam ty kousky něčím jako ER70S-6

    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Donutili jste mě to dohledat a prohrabávat se 2 roky starejma materiálama, kdy jsme to v dílně řešili :)

    Pokud vim, tak borci co 12h denně svářej kouťáky v PE na 40mm plechu používaj 3M Speedglas 9100XX. Jen podotknu, že se hrběj v skulině mostní konstrukce, kde v kukani nalevo běžej 4 autogeny a v kukani napravo 10x flexa a přímá bruska. Takže v kombinaci s ochranou snad úplně každý části těla, protože se tam bez toho nedá vydržet ani 10 minut, celkově výbava jen na OP tak za kilo na osobu. Je to totální overkill a výhody tohodle setupu se objeví při extrémní práci, nechtěl bych na sobě mít navlečenej tenhle bordel ani půl hodiny denně, pokud bych nemusel... Kuklu jsem zkusil a je super, ale pro moje použití ničim nevybočuje od těch níž.

    KWX820ARC je v hladině polo-profi kukel asi to nejlepší, pro hobíky už celkem dražší, ale kdybych měl vařit aspoň pár hodin denně v rámci hobby/živnosti, pořídil bych ji.

    Pokud jste na tight budget a furt chcete vidět na to, co vaříte, berte Svářečská kukla YC-09. Je to cosi no-name, ale ve svářečský škole to někdo přines a všichni vč. lektora na to koukali jak na zjevení. Celkovej filtr má nádech do modra (celkem příjemné pro oči), ale obrysy svařence, hořáku, oblouku atd. jsou fakt krásně ostře vidět - i za debilních světelných podmínek (šero, slunce, velké kontrasty - stín s výhledem do slunce, typicky pod autem, to je pro svářeče asi to největší peklo). Za trojku objev roku.

    Zároveň pokud máte ruce olšový a k tomu přemýšlíte o antidepresivech, koukněte čim vaří tenhle strejda (a co má za "kuklu") a jak vypadá výsledný svar/svařenec. Strejda co byl náš lektor když jsem dělal papíry měl taky tuhle papírovou ohavnost z roku asi 1960 a jeho svary připomínaly CNC robota, ale podle mě nenosil kuklu i proto, že nás chtěl trollit a vysírat (což se mu dařilo). https://www.youtube.com/watch?v=dGfwPwaMhpc

    Jinak co se týká poškození zraku, často si lidi myslí, že jsou na levný kukle nějaký nekvalitní UV filtry a zrak to pak "vypálí". Já si myslím něco trochu jinýho. Přes levnou kuklu toho moc nevidíte, protože tam je naopak za levno nacpaná nějaká šílená vrstva vočouzenýho skla, přes který není nic vidět, jen aby to splnilo normu na zachycení UV záření, ale bez optimalizace komfortu a viditelnosti. A zrak se poškozuje tím, že jak blbě vidíte, tak doostřujete, mžouráte, strkáte hlavu 5 cm od hořáku, přivíráte jedno oko atd. Zkrátka jako když "špatně" koukáte do knížky nebo monitoru, na což upozorňuje kdejakej optik, že to ničí zrak.
    ADIK
    ADIK --- ---
    D_B_M: marne hledam jaky je rozdil mezi KWX820ARC+ a KWX820ARC++ ?
    D_B_M
    D_B_M --- ---
    ADIK: ADIK: https://www.svarecky-kukly.cz/stmivaci-kukla-kowax-kwx820arc?gad_source=1
    tyhle mam 2 ks uz nekolik let a je to imho srovnatelny s esabem za dvojnasobny prachy
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    KCHARI: hoď sem raději fotky, pořád si nedovedu představit, co chceš opravovat a jak to tam teda je.
    Pokud je to nějak namáhaný, tak bude lepší, když tam uděláš vložku, aby se tomu zachovala pevnost. Tmelení je dobrý na statický tlak, ale jakmile se tam něco kroutí nebo klepe, tak hrozí že se to celý uloupne.
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    TEAPACK: žádnej závit tam není, vyrezlý to není a jsou to jen milimetrový plošky o který se opírá šroub aby se neprotočil, co se odlámaly. Tmelení mě taky napadlo, mám teď nějakej zbytek Belzona 1111, ale nejsem si jistej, jestli se to bude dvakrát trvanlivý řešení, tím jak jsou to extrémně malý plošky
    ADIK: já bych tipl, že to bude KWX820ARC+. Na svarforu (jestli si to dobře pamatuju) ji snad někdo recenzoval a prej na úrovni 9100xx nebo tak něco
    ADIK
    ADIK --- ---
    BOB_GALLOWS: zkus pls najit jak se jmenuje ten model od Kowaxu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam