• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    Přečti si nástěnku...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOB_GALLOWS: Ten týpek co jsem psal mě 2 boxy. Takže těch 24V tam bejt mohlo (možná i 48V) pokud to byli PB 24V. Ale svar byl fakt povařenej
    XBAHNO: Na tom videu FeZn netřeba, stačí se podívat na ty drátky a svorky :-D
    Ale i tak to dokáž propálit ?trojku? jekl jak nic.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    XBAHNO: 24V uz je "standardni" svarovaci napeti, verim.

Ale 12V proste stabilni oblouk nebude, "kdyby ses tam posral, nenasadis...".
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    BOB_GALLOWS: 12V je málo, na 24V to půjde. Na svarforu o tom byl kdysi článek, finta byla přidat do kabelů 3m pozinkovaného zemnícího pásku coby výkonový odpor. Jednak to tím změkne a není to tak tvrdý zdroj, druhak se délkou toho pásku dá alespoň trochu regulovat proud.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Ja si uprimne nedokazu moc predstavit zapaleni oblokou na 12V, byt amperaz baterky umi mit az neuveritelnou a umi se tvarit jako dost tvrde napetove zdroje (to je vlastne jejich princip a naroky na jejich pouzivani v autech).

Jako samozrejme, ze kdyz autobaterku zapojim do zkratu tak to nejak bude prskat a kdyz tam dam dokonce elektrody s dymotvornym obalem, tak to prskani misty muze pripominat oblouk, ale prakticky pouziti takove veci mi unika a k plnohodnotnemu svaru to bude mit podobne daleko jako kolobezka od letadla - oboje je dopravni prostredek, ale tim podobnost konci.

Ja kdysi na dovoleny potreboval slepit dva kusy zeleza, tak jsem je bez elektrod zapojil pres startovaci kabely, nechal je ohrat do cervena a ono to nejak slinulo k sobe. Baterku jsem tim načal a tu samou zimu pak nejak odesla, slepenec se po dovolene zase rozpadl a stejne sel do svařovny. Toz tak.

DIY Welding with Car Batteries
    https://www.youtube.com/watch?v=p5Mh94_CsYA&t=268s
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TROJKA: Bylo by vic detailu? Nejakou prebytecnou baterku mam, elektrody taky... Ale nenici se ta baterka tak vysokou proudovou zatezi, kdy jde vlastne permanentne do zkratu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TROJKA: Rumunsko asi dobrej oddíl :-D
    na 12V?

No já když koukal na ten svar tak bych ho nedal tak dobře ani COčkem :-) Fakt mě to překvapilo. A někdy bych to v rámci "postapo skills" rád zkusil. Nikdy nevíš :-D
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    CUKI: zkoušeli jsme podle jednoho videa a vyprávění kamaráda , co se vrátil z Rumunska , svařovat normálně jen na autobaterku zapojenejma svářecíma kabelama s kleštěma na elektrody. Ano , překvapivě to šlo celkem dobře a i docela dlouho ..
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CUKI: laser ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nedávno jsem viděl bezva mašinku, o které nic netuším.
    Přijel týpek vytáhl z kufru dvě krabice zapojil do sebe zapojit do toho něco jako klasickou CO hubici a normálně tím svařil poměrně masivní panty branky ke sloupu. Odhadem trubka 100mm tlustá minimálně 5mm panty nebyli o nic tenčí.

Kdybych tušil co s tím jde dělat tak se víc zajímám ale když jsem se kolem vracel tak už jsem viděl pouze zatřený svar. Vypadalo to jako koutově nebodované protavené masivně oba materiály.

Proud tam není široko daleko, láhev jsem žádnou neviděl. kdyby to byla bodovačka, tak ty dvě krabice i kdyby to byl jenom baterie tak LFP to má tam max 6-8kWh...

Co to mohlo být?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...jo a jeste potrebujes chlazeni odvisly od vykonu zdroje paprsku. Chlazeni musi mit 2 okruhy - jeden pro zdroj, druhej pro pistoli. pocitej zdroj cca 150.000 }i s dopravou clem a dani), chladic tak kolem 50-60kKc, takze za ctvrt mile varis, cistis a rezes.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: zdroj paprsku v cene opravdu neni ;-) a tedy NENI to komplet.
    Pro oci je to samozrejme nebezpecny, jsou na to special bryle pro tu spravnou vlnovou delku. Samozrejme ze musis varit v ochranne atmosfere, neb v principu je to to samy , jako obloukovy svarovani, pouze zahrivas material jinou metodou. Akorat mas daleko mensi oblast tepelneho ovlivneni materialu, tzn svarenec by mel byt daleko pevnejsi.
    V podstate jediny, co te zajima, pokud mas zdroj paprsku, je ta pistol s kontrolerem. wire feeder vezmes ze stareho COcka a vic ti netreba. A dokonce se da varit i bez pridanyho materialu, ale to jen pokud mas opravdu materialy na dotek atd, nevyvaris zadnou diru...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Jo tak kecam. Plyn je potreba... uz jen proto aby nestrikal bordel na cocku...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Aha, tak na ali pisou "include laser welding head, control panel, wire feeder and accessories."
    To znamena, ze to je asi komplet... Jinak nerad bych kecal, ale nekde jsem snad cetl, ze ty laserovy svarecky umi svaret i bez plynu (predstavuju si to jako bodovy svary, tam se to taky neresi, protoze ten svar je tak rychlej, ze nestihne dojit k oxidaci). Ale mozna kecam.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: Vubec nic o tom nevim, ale tesim se, az napises jak se tim vari.
    Ten laser je v pistoli nebo protazenej ze zdroje fiberem? Jak moc je to bezpecny pro oci kolegu ktery nahodne projdou dilnou?

Koukam, ze na ali je za 36kkč, ale nevim kolik stoji zdroj:

https://vi.aliexpress.com/item/1005006020078277.html
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Cus, mate tu nekdo zkusenosti s laserovym svarovanim? mam moznost za lacino poridit BW101-GS hlavu, zdroj mam maxe 1500W, tak me zajima, jakejma plynama se vari, jak dlouho vydrzi tryska atd atp proste nejakej celkovej pohled...
    DIk za vsechny podnetne rady a pripominky...
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    PAN_MYVAL: Já si po práci jezdil dělat svářecí průkaz do Radotína. SOU Klapice
    Svářečská škola | SOU, Praha - Radotín
    https://www.klapice.cz/sluzby_svarecska.html
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Co by se stalo, kdybych zkusil svaret s obracenou polararitou (- na elektrode) s bazickou elektrodou?
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOB_GALLOWS: špona ve voku (stalo se mi teď s 3M uzavřenými brýlemi), dá se taky očistit nějký sajrajt s toulenem v uzavřené místnosti a propálit si kůži na celém těle svářením neočištěného plechu.

Sváření je radost sama a vždy se na to dlouho dopředu těším :-)
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    D_B_M: Nejlepsi je nablikat si do oci pri svareni pozinku a pri tom z hluboka dychat. Nasledujici noc se zarucene dostavi myslenky na sebevrazdu i u odolnejsich jedincu, nastesti i otrava i ty popalene rohovky docela rychle odezni, ale oboji je peklo neskutecne.
    D_B_M
    D_B_M --- ---
    XBAHNO: plus jedna za zinkovou horecku..to byla snad nejhorsi otrava, co jsem si kdy privodil..nedoporucuju :]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam