• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    Přečti si nástěnku...
    rozbalit záhlaví
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    DOKKTOR: Jj zápaly, taky jsem to ladil před měsícem ke zkouškám, ale na 135. Nakonec to vyřešil valčík :-D představ si, že jedeš od kraje ke kraji v rytmu valciku. Přes prostředek 1, na krajich 2, 3 a zase prostředek 1, kraj 2,3... po valčíku zápaly zmizely
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    BOB_GALLOWS: presne 111
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    TLOUDEV: ZK 111, tlusty plechy na tupo a koutaky? Nebo slozitejsi veci?

Kazdopadne gratulace, ja na klacky nemam trpelivost a zaroven umim ocenit kdyz s tim nekdo umi. :)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MARTYYNO: uplne final prejedu pasovkou. Chtel sem neco, co ma vetsi uber a jde to rychle
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: tak, zkusky udelany. ani to nebolelo. a ohledne brouseni - osobne spis nez suchy zip je dobrej plastovej unasec s vetranim (ma 'mrizovanou' plochu pod fiber kotoucem) a normalnim zavitem. kotouce do toho jsou za hubicku a funguje to jak vino... a diky tomu, ze ta matice je 'zzpustena' v povrchu, da se s tim brousit fakt rovne.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    DOKKTOR: Ja ten dokonalej final nedelam lamelakem, protoze neni rovnej a je pruznej, takze muze ubirat vic nebo min na mistech, kde se ti to zrovna nehodi. Koupil jsem si na to nastavec na flexu se suchacem, na ktery placnu smirgl jako treba na excentr. Zaprvy pak mam vic pod kontrolou co brousim a lip se dela "rovina", za druhy ty smirgly jsou radove levnejsi nez lamelaky.

Neco jako tohle, ale pevny a ne pryzovy, jsem tef na mobilu tak posilam jen pro predstavu: Odesláno z aplikace Alza: https://www.alza.cz/hobby/bosch-pryzova-brusna-deska-pro-uhlove-brusky-suchy-zip-125-mm-2-609-256-272-d12329205.htm
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    což o to, ono to nějak půjde. otázka je, jestli na to mám trpělivost a náladu, když by to šlo máznout tmelem. teď to jde tak 1cm finálu za minutu, což je dost pakárna. eště koupím lamelák do velké flexi a třeba to půjde rychlej než s tou malou ruční hračkou
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    díky, zkusím to víc roztahat ve druhé vrstvě. myslel jsem, že už jsem za radiusem, ale evidentně ne. první vrstvou se za radius nedostanu, to je moc dlouho na jednom místě, myslím, že bych protekl skrz.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ADIK: no ja mam dojem, ze na 3mm jackel je 2.5 uz docela hodne... ve skole jsme pouzivali 2.5 na stoupacky na 10mm materialu a krasne to provarilo na dolni hranici proudu (80A). na rovnou housenku by to na tech jackelech mohlo vyjit, ale asi fakt vic roztahovat. vysoka housenka a zbrousit nevidim jako problem.
    ADIK
    ADIK --- ---
    TLOUDEV: pomaleji = více materiálu na jednom místě, takže bude mít vysokou housenku kterou bude muset brousit, ale po stranách bude mít pořád trhliny. Nebo použít silnější elektrodu (4mm) a samozřejmě vyšší proud, tím se to víc rozlije a v tom ohybu by to neměl propálit.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    a drzte mi palce, rano jdu na zkousky na papiry.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ADIK: i tak, a nebo fakt pomaleji ma stejny efekt = vice materialu. ale je fakt, ze trocha kolibani tomu rozhodne neublizi. A nebo varianta koren a nasledne ǩolibani druha vrstva (samo po dukladnem ocisteni strusky)
    ADIK
    ADIK --- ---
    DOKKTOR: mě podle fotky přijde, že tam prostě chybí materiál. díky tomu rádiusu je nahoře dost velká mezera a jednoduchou housenkou jí nezaplníš. zkus udělat širší svár - svařovat ve tvaru písmene V nebo U aby to svár vyplnil i na stranách.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    DOKKTOR: takovej ten ubytek na kraji svaru, tomu se rika zapal, a vznika prilis rychlym varenim. zkus pomaleji.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ahoj, jdu si pro radu zkušených. svařuju k sobě dva 3m jekly s 3mm stěnou. má to být podpora/překlad pro vrata. nedávám vcelku jeden široký jekl, ale svařuju dva k sobě aby uprostřed vznikla výztuha - tolik k tomu proč. na straně do garáže můžu nechat přiznanou housenku, ale strana do ulice a musí být super pohledová, hladká jako dětská prdelka. svařuju to 2.5mm elektrodou, invertorem, a nedaří se mi ani po přebroušení vyhnout se takovým těm přechodovým prohlubním.

myslím, že svařovat tak, aby to drželo umím viz boďák

housenka je samozřejmě po prvním jetí trochu zapuštněá po úrovní roviny, ale i když jí přejedu druhou vrstvou, tak na jejím okrají se dělají malé prohlubně, které když zbrousím, tak to furt není dobrý

myslím, že dalším lepením těch prohlubní ten problém jenom posunu dál a dál, nehledě na to, že na tom sjedu tisíc elektrod a dva tisíce brusných kotoučů. a tak si říkám, jestli by nebyla lepší cesta to přetmelit. mám dobrou zkušenost s karosářskými PU tmely. nicméně vrata jsou přímo na jih, třičtvrtě roku na to praží slunko. samozřejmě na to půjde barva. uvažuju dobře? vydrží to ten tmel? dělám někde ve svařování chybu a jde to vyřešit tak, že tu housenku nabalím tak, že půjde zbrousit do roviny? mám vzít širší elektrodu nebo jet hodně na široko přes ten radius jeklu? to mi pořád ale připadá jako zbytečné plýtvání materiálem, pokud by to vyřešil tmel.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    COčko je vlastně 3D tiskárna :) (Neni to muj výtvor, ale ve svářečský škole jsme dělali podobný chujoviny...).

TROJKA
    TROJKA --- ---
    BOB_GALLOWS: ano , tak to vnímám taky , že to je vlastně v pohodě , ale prostě se nesmí nic stát a zároveň se nesmí nějak jít průseru příliš naproti . .používáme dost ochranných pomůcek, ale beru to jako ukázku, nikoho k tomu nenutím . .díky za názory! . .
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    TROJKA: V těch školách už je to tak na hraně. Doplnil bych TEAPACK s tím, že to bude šumák do doby, než se něco stane. Aktivní blbec co bude mít potřebu řešit BOZP a tyhle hnojoviny, na dítě odletí kulička a trochu ho popálí, někdo si nabliká do očí a pojede se večer na pohotovost... Pak se začnou dít věci, vyzkoušeno za vás.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TROJKA: pro vlastní potřebu je to jedno, maximálně ti pojišťovna nedá prachy, až ti spadne garáž na auto... ale jakmile to chceš mít jako výdělečnou činnost, tak už ho mít musíš ;)
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    CUKI: ne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam