• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    Přečti si nástěnku...
    rozbalit záhlaví
    EKIM
    EKIM --- ---
    Ahoj, nemáte někdo tip na ověřenou mašinu na vaření hliníku tedy tig ac/dc, nechci nic z nutnosti za minimum kaček ale stroj se kterým mě to bude bavit řekněme 30-40tis. max. Na netu je toho strašnej randál, tak si říkám že zeptám…
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    TWORBO: jup :)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    Takže svářečka svařuje a bylo to v rukách:)
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    tak jsem se vratila k 3.2 mm rutilce, dala jsem ji na negativni pol, a opravdu *hodne* jsem zpomalila. ta vnejsi strana je trosku zbrousena, a na ty vnitrni strane je pod tim jeste jedna vrstva, kde jsem zkousela 2 mm elektrodu, coz se moc nepovedlo, tak jsem ty nejosklivejsi mista vybrousila a prejela to tou 3.2…

TWORBO
    TWORBO --- ---
    MOAN_HARSHAW: To si na rutilky klidně přehod elektrodu na minus, uvidíš třeba to bude lepší...
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    HACA1: na tech elektrodach bylo napsano ze svareci proud +, coz jsem pochopila ze ma byt elektroda na pozitivni pol?

A tady taky pisou DCEP: https://materialwelding.com/e7016-welding-rod/
    HACA1
    HACA1 --- ---
    je drzak elektrod napojen na - pol?
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Ted jsem to chtel rict, tohle vypada ze je v hajzlu masina, načatý trafo, spatnej izolacni stav, nakopane silove prvky...
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    MOAN_HARSHAW: Ja teda nejsem vubec nejak zkusenej ve svareni, ale kdysi jsem se s tim podobne pral a pak byl nakonec vadnej invertor, ja nemel zkusenosti takze jsem to prisuzoval svy nesikovnosti a rekl mi to az zkuseny kamarad kteryho jsem si prizval na pomoc, ten to poznal hned. Jsou s tou svareckou schopni ostatni lide, co to umi, svaret?
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    BOB_GALLOWS: no to jsem delala, ale stejne to zhasinalo a casto se to v tom tuhnoucim zelezu chytilo :/ jedine, jak jsem to dokazala udrzet jakz-takz zapalene dele, nez dve vteriny, bylo, ze jsem sla dopredu-kousek zpatky a tak porad dokola. ale moc dobre vysledky to nemelo. spis to vypadalo, ze to pokazde zapaluju znova
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    MOAN_HARSHAW: Nezvedas ten klacek? Tlac ho do materialu, normalne nastartuj oblouk a rvi to kontaktne do toho zeleza, jak tu nekdo radil...
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    tak dneska zkousim tu bazickou 7016 elektrodu, funguje to trosku lip, ale porad mi to zhasina. cim to muze byt?
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    MOAN_HARSHAW: Myslím si že neudrzis konstantně zapálený konec elektrody od svařovaného materiálu a jak ti kus odhori, tak se nedostatečné přiblížit k materiálu. Dej min ampér, při koutaku se klidně můžeš po zažehnutí oblouku elektrodou opřít o budoucí svařenec a uvidíš jestli to pomohlo
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    BOB_GALLOWS: par jsem jich na zkousku koupila, tak snad v nedeli nebude prset a vyzkousim je :)
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Ja jeste doplnim at se u tlustsich materialu (3+ mm) vykasles na rutil a jdes cestou bazicky elektrody. Rutil je nepenetrujici a spis na plechy, zaroven diky svemu obalu (celuloza + TiO2) u vyssich proudu ma tendenci spis horet jako prskavka, nez varit.

Ale jako podle obrazku tvoji soustavu posedl demon a je potreba zavolat exorcistu. Je tam neco hodne spatne, co se musi nejprve najit a odstranit. Jestli je to rukama, poruchou, spatnym kontaktem, nastavenim, elektrodou, technikou - cert vi, musis zkouset.
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    ha, tady resi presne to, co se mi deje, presne s tou 6013 elektrodou: https://youtu.be/GOQimZeK-tk

amperu jsem mela dost, takze zkusim jeste vic zpomalit, a vic to naklonit…
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    MOAN_HARSHAW: zkus zpomalit... ta stroskova bublanina tam nema co delat, kdyz tam budes dost dlouho (a nebude ti padat oblouk), zustane ti tam material, a bublanina (struska) vyplave na povrch. V idealnim pripade ji oklepnes jednim tuknutim kladivka a bude se loupat uplne sama.
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    KIE: prodluzka je kvalitni, zkusim, jestli bez ni dosahnu nekam, kde nic neznicim. taky je otazka, jak je kvalitni rozvod v ty stavebni bunce, kde to mam pripojene, ale s tim moc neudelam, no.

pripojeni dratu ke klestim zkontroluju. cetla jsem, ze ty, ktere k te svarecce jsou, jsou pry spatne, ze je ten drat hlinikovy, a ze si lidi kupuji lepsi, tak treba to by mohlo pomoct taky.
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    elektrody mam https://www.svarecky-elektrody.cz/bohler-q-e-6013-rc-elektroda-na-ocel-3-2-x-350-mm-1-kg/

to prskani je asi tema vysokejma amperama. jeste jsem zjistila, ze na te same prodluzce byla taky zapojena horkovzdusna pistole, tak to asi taky nebylo idealni, ale porad spis predpokladam, ze delam neco spatne rukama, nez ze by byl spatne ten setup. jako ze mozna po chcili zacnu spechat, nebo ten oblouk drzim moc dlouhy, jak se ta elektroda zkracuje, nebo mam spatne uhel? ale netusim na co se soustredit, tech promennych je moc.
    KIE
    KIE --- ---
    MOAN_HARSHAW: vliv to mít může a hodně výrazný - dlouhá nebo slabá (takový ty 1mm dráty) prodlužky to můžou výrazně ovlivnit (zejm. zapálení), ale pravděpodobně by se to dělo při jakémkoliv sváření (tj. vařit by ti šlo blbě všechno resp. zapálit)

....10 m není tak moc, není to nějaká shit prodlužka, případně špatná zásuvka/zástrčka (zkusil bych to přímo do zásuvky ať vyloučíš co nejvíc problémů).

a jinak jak píše DOKKTOR - dráty ke kleštím jsou ok ? jsou propojeny se svorkou / kleštěmi pořádně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam