• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    Přečti si nástěnku...
    rozbalit záhlaví
    PEEP
    PEEP --- ---
    EKIM: mam welder fantasy jet tig III a spokojenost, navic umi jeste plazmit (potřebuješ kompresor) a mma. Na svar foru si to taky pochvalují...
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Máte někdo zkušenosti s těmi multi svářečkami? Zaujala mě mašina Pantermax 4v1 (mma, hf tig, mig, plazma) a těch pár videí a recenzí jsou dosti příznivé, cena 15000+. Jestli máte někdo osobní zkušenost, doporučíte? Nebo se radši dívat po jednoúčelových mašinách?
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    EKIM: To si asi vyber to co má nejblíž servis a dají se na to koupit náhradní díly. Za tuhle cenu to bude všechno +- podobný
    EKIM
    EKIM --- ---
    Ahoj, nemáte někdo tip na ověřenou mašinu na vaření hliníku tedy tig ac/dc, nechci nic z nutnosti za minimum kaček ale stroj se kterým mě to bude bavit řekněme 30-40tis. max. Na netu je toho strašnej randál, tak si říkám že zeptám…
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    TWORBO: jup :)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    Takže svářečka svařuje a bylo to v rukách:)
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    tak jsem se vratila k 3.2 mm rutilce, dala jsem ji na negativni pol, a opravdu *hodne* jsem zpomalila. ta vnejsi strana je trosku zbrousena, a na ty vnitrni strane je pod tim jeste jedna vrstva, kde jsem zkousela 2 mm elektrodu, coz se moc nepovedlo, tak jsem ty nejosklivejsi mista vybrousila a prejela to tou 3.2…

TWORBO
    TWORBO --- ---
    MOAN_HARSHAW: To si na rutilky klidně přehod elektrodu na minus, uvidíš třeba to bude lepší...
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    HACA1: na tech elektrodach bylo napsano ze svareci proud +, coz jsem pochopila ze ma byt elektroda na pozitivni pol?

A tady taky pisou DCEP: https://materialwelding.com/e7016-welding-rod/
    HACA1
    HACA1 --- ---
    je drzak elektrod napojen na - pol?
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Ted jsem to chtel rict, tohle vypada ze je v hajzlu masina, načatý trafo, spatnej izolacni stav, nakopane silove prvky...
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    MOAN_HARSHAW: Ja teda nejsem vubec nejak zkusenej ve svareni, ale kdysi jsem se s tim podobne pral a pak byl nakonec vadnej invertor, ja nemel zkusenosti takze jsem to prisuzoval svy nesikovnosti a rekl mi to az zkuseny kamarad kteryho jsem si prizval na pomoc, ten to poznal hned. Jsou s tou svareckou schopni ostatni lide, co to umi, svaret?
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    BOB_GALLOWS: no to jsem delala, ale stejne to zhasinalo a casto se to v tom tuhnoucim zelezu chytilo :/ jedine, jak jsem to dokazala udrzet jakz-takz zapalene dele, nez dve vteriny, bylo, ze jsem sla dopredu-kousek zpatky a tak porad dokola. ale moc dobre vysledky to nemelo. spis to vypadalo, ze to pokazde zapaluju znova
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    MOAN_HARSHAW: Nezvedas ten klacek? Tlac ho do materialu, normalne nastartuj oblouk a rvi to kontaktne do toho zeleza, jak tu nekdo radil...
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    tak dneska zkousim tu bazickou 7016 elektrodu, funguje to trosku lip, ale porad mi to zhasina. cim to muze byt?
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    MOAN_HARSHAW: Myslím si že neudrzis konstantně zapálený konec elektrody od svařovaného materiálu a jak ti kus odhori, tak se nedostatečné přiblížit k materiálu. Dej min ampér, při koutaku se klidně můžeš po zažehnutí oblouku elektrodou opřít o budoucí svařenec a uvidíš jestli to pomohlo
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    BOB_GALLOWS: par jsem jich na zkousku koupila, tak snad v nedeli nebude prset a vyzkousim je :)
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Ja jeste doplnim at se u tlustsich materialu (3+ mm) vykasles na rutil a jdes cestou bazicky elektrody. Rutil je nepenetrujici a spis na plechy, zaroven diky svemu obalu (celuloza + TiO2) u vyssich proudu ma tendenci spis horet jako prskavka, nez varit.

Ale jako podle obrazku tvoji soustavu posedl demon a je potreba zavolat exorcistu. Je tam neco hodne spatne, co se musi nejprve najit a odstranit. Jestli je to rukama, poruchou, spatnym kontaktem, nastavenim, elektrodou, technikou - cert vi, musis zkouset.
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    ha, tady resi presne to, co se mi deje, presne s tou 6013 elektrodou: https://youtu.be/GOQimZeK-tk

amperu jsem mela dost, takze zkusim jeste vic zpomalit, a vic to naklonit…
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    MOAN_HARSHAW: zkus zpomalit... ta stroskova bublanina tam nema co delat, kdyz tam budes dost dlouho (a nebude ti padat oblouk), zustane ti tam material, a bublanina (struska) vyplave na povrch. V idealnim pripade ji oklepnes jednim tuknutim kladivka a bude se loupat uplne sama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam