KOMAS: tak jednofázové stroje existují,toho se neboj. Za domácí stroje třeba od Omicronu OMI 165, OMI 166, od Kuhtreibera Kit 2040 a 2080 MIG Euro a třeba i ten Einhel SGA 175 či co to doma mám je jednofázový, ale počítej s tím, že na 1 fázový stroj musíš mít minimálně 16A zásuvku s pomalou charakteristikou vypínání. Sám mám v dílně jistič 16A - B a na 4 nejvýšší stupeň mi rád často vypadne, takže vlastně stále vařím na 3stupeň. Ta OMI a Kit bude mít jemnější regulaci. Problém bude v ceně, to za 12tis. nepořídíš.
Jak zmiňoval
DADOSHEKK: u obalené elektrody je vaření o dost jiné. Sám jsem šel opačně, nejdřív mě otec pustil k elektrodě, protože za komanče Cočko doma skoro nikdo neměl, zato střídavý trafa se i balstlily. A na to, že potřebuju/chci COčko jsem přišel náhodně loni, když jsem začal svařence vozit do zinkovny a najednou jsem zjistil, že ošetření svárů před zinkováním je šílenej opruz. Struzka občas drží a nechce dolů, když blbě nastavíš proud, tak to máš v okolí sváru samou kuličku (což jde samozřejmě i u COčka), takže musíš brousit, oklepávat, atd. Elektroda je univerzálnější venku, nevadí jí vítr, kdy u COčka řešíš zase nějaké zástěny, abys měl v okolí sváru dostatek plynu. Když to s elektrodou neumíš, tak začátky jsou často klobání a lepení elektrody k matroši. Ale od doby invertoru a s funkcí Hot Start a Antistick už to není taková sranda jako s trafem. Jinak kdybys koukal po svářečce na obalenou elektrodu, tak do 2 tis. seženeš mraky traf jako JS-90, Mez Brumov RTB 2, RTB 3. Zde je váha kolem 30 kg minimálně, ale rozhodně nehrat trafosvářečky typu Baumax za 1200-1500Kč v bazarech, protože s nima vyvaříš 3 elektrody v kuse a budou přehřáté. Jinak invertor na obalenou elektrodu novej cca 5500Kč (4500Kč stroj + 1000Kč kabely)
http://www.gamasvar.cz/4673-svareci-invertory/59109-gama-131/