• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    MIKULAS: Elektrody jsou, ty medeny bajlaky, a ubyvaj, nicmene velmi pomalu, vzhledem k planovanymu mnozstvi svaru temer neznatelne.
    Existuji i bodovaci hubice na COcko, dokonce i specialni elektrody s pripravkem na bodovani(ale to uz je fakt specialitka, spise zajimavost).
    Cely mi to ale prijde nejaky komplikovany - jako paleni laserem a milimetry hrajou roli? To je strojarina, ne zednictvi, kdybys rekl setinky, nedivil bych se. Neslo by to jenom lisovat? "Stovky kusu", to uz stoji za vyrobu pripravku, matric a polohovadel. Jako ja jsem taky jenom programator, ale pohybuju se v tehle vecech dost dlouho na to, aby me tyhle plany prisly dost podivny - zkus to s nekym trochu vic probrat, treba i jenom tady.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    HARVIE: dik za info - asi přesnější výraz než jekl jsem měl použít "krabička bez víčka", ale musí mít poměrně přesné parametry, milimetry hrají roli... Chci co nejméně úkonů, kde lze chybovat = laserem vypálit plechy, ohnout na ohýbačce, sesadit (mám vymyšlené zámky, aby to do sebe šlo přesně zapasovat a nemusel to člověk dál držet v ruce) a jak říkáš, sešít. Není třeba ukrutná pevnost. Nakonec to bude asi jen 0.7 plech.

Jo, asi bude největší problém zvolit správné čelisti, aby se vešly dovnitř...

A s tím souvisí dotaz, jestli se vyplatí ty kleště kupovat?
    Nemám představu, kolik může stát takový úkon někde externě...
    Nebo jestli není lepší si je na týden půjčit domů za 300/den.
    Krabiček potřebuji řádově stovky. Na každou by mělo stačit 6-8 bodových svárů.

Jo a ještě mě napadlo - při bodovém svařování není elektroda, takže nic "neubývá", že?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MIKULAS: Nemam s tim zkusenosti, ale ta bodova svarecka, kterou si posilal je myslim OK co se tyka technickejch parametru co tam uvadi, ale radsi pockej az to tu nekdo jeste potvrdi... Na druhou stranu bych se bal jestli se ti vejdou ty elektridy dovnitr toho "jeklu", aby ses tam dostal.

Kazdopadne tenhle druh svarecky dela jen takovy body, asi jako sesivacka na papir:

Prakticky nepotrebuje zadny extra ochranny vybaveni. Pokud chces, tak ochranny brejle a rukavice jako na rezani flexou nebo vrtani. Muzou z toho trochu litat jiskry, ale kdyz nebudes strkat xicht uplne k tomu a nebudes to delat na novym koberci, tak bys mel bejt v pohode. Samozrejme dlazdicky nebo beton jsou lepsi volba :-)

Pak je teda taky otazka jestli by nemelo vetsi smysl koupit hotovej jekl :-D
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Ahoj, prosím o radu zkušených - předem upozorňuji, že ve sváření jsem naprostý laik a neznám výrazivo.

Potřebuji bodově svařovat 1mm + 1mm silné nerezové plechy
    - jsou ohýbané do tvaru U a zasunuté navzájem do sebe
    - svařený výsledek je tedy v podstatě nerezový jekl o rozměru 100mm x 100mm x 100mm

1. Stačí mi na to kleště 230V? (třeba: Schinkmann Tecna 7020, Telwin Modular 20/TI)

2. Má smysl si je kupovat nové? Kde mám lovit na bazaru? Nebo je lepší si je půjčit třeba na týden?

3. Zvládnu to bez předešlých zkušeností? (nastavení proudu, manipulace s kleštěmi)

4. Potřebuji na to kuklu, jiné speciální pomůcky, speciální prostředí (nehořlavá podlaha atd.)?

Díky předem,
    Mikuláš
    FRANTANEN
    FRANTANEN --- ---
    HARVIE: neplet pajeni se svarenim, jeste se tu toho nekdo chytne
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SCHWA: Ahoj, kdybys mel doma nakej obyc propanbutanovej horak, tak se da za par stokorun koupit drat na pajeni hliniku, vypada to easy. Ja ted bohuzel horak nemam :-/

How To Easily Join Together Aluminum Plates & Repair Aluminum Parts
    https://www.youtube.com/watch?v=3SBfP4_i1Go

How to "Weld" Aluminum Without a Welder
    https://www.youtube.com/watch?v=jtvOkI_pvMI
    BURAN
    BURAN --- ---
    Doporucite TIG kurz?
    Praha, MB, Liberec ci pobliz.
    Nepotrebuju prukaz, chci se to naucit pod zkusenym dohledem.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SCHWA: z guglu treba http://www.kovodvorak.cz/ za zeptani nic nedas
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Ahoj, nevite prosim, kdo by mi svaril hlinik (Praha pripadne okoli Rychnova)? Nebo se mame s kocarkem rozloucit a vyhodit ho?

HARVIE
    HARVIE --- ---
    Top 5 welding Trick That you don't Know
    https://www.youtube.com/watch?v=9RyTbdbZTNw
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    VACA
    VACA --- ---
    Zdravim! Nasel by se nekdo v praze, kdo by mi dokazal pribodovat hlinikove zavitove pruchodky na hlinikovej plech?

Slo by o 12 kusu pruchodek, plech je cca 2mm. Nejde tam o zadny velky tahy jsou to lehoucke reflektory. Pruchodky tam jsou nalisovane coz nejakej cas stacilo, ale ted uz se protaci..
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    GANDALFSEDY: no třeba držák cívky co se ulomil a podavač. Ty co se do toho montujou jsou fakt bída děs (stejnou čínu má v sobě třeba i Omicron). Jinak je to stroj od Jasicu což je docela velká značka a ten stroj se dá koupit ještě teď (J35). Prostě za mě radši si připlatit a být šťastnej svářec s dobrým strojem :))
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    KCHARI: jake dily? pokud je to zalozeny na ig... tak tam je proste par soucastek ktery pujdou bezne objednat? co se tyce toho mk15 tak na to cinan taky doda vsechno ... co presne jsi shanel a v cem byl problem? (7 let je celkem dost hele ;) dik
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    KWJET: taky to chce zvážit, jak to na ty cinsky masiny bude s dostupnosti dílů. 7let vlastnim číňana a i kdyz vari docela slusne, tak bych do nej znovu nesel. A dily na to shanet byl fakt boj. Plus si myslím, ze multiprocesovy stroje jsou docela vosmel (v cenovy relaci 10k). Byt tebou tak koupim neco takového https://stroje.bazos.cz/inzerat/108981836/svarecka-co2-omi-206-4kladka--4m-horak-binzel.php a nebo zatlacit jeste 4k navic a mel by jsi migatronic https://stroje.bazos.cz/inzerat/109141660/svarecka-co2.php
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    KWJET: umi to vsechny 3 ... mig, elektrodu a lifttig jak pisou ...
    KWJET
    KWJET --- ---
    GANDALFSEDY: nejčastěji tenkostěnný jekly, tak 2-3 mm tloušťka .. kdybych vařil něco silnějšího, tak to vezmu elektrodou (to by ta mašinka taky měla snad umět) .. ten Chobola je tady v Liberci, můžu se tam stavit a poptat se, zajímal mě nejdřív názor místního osazenstva :)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    KWJET: dopredu bych si jim napsal o fotku jakou k tomu dodavaj zem a s jakym kablem abys vedel jestli te hned ceka investice do lepsiho ...
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    KWJET: cina, pokud to nemuzes napred vyzkouset, a ocekavas spis min, tak budes prijemne prekvapen ... spis pokud chces nazory tak napis predpokladany pouziti? autoplechy, nebo koleje?
    KWJET
    KWJET --- ---
    ahoj, chtěl bych si koupit MIG svářečku okolo 10-15k, co říkáte na tuhle?
    http://www.chobola.cz/svareci-invertor-one-weld-mcu-mig-200-vcetne-horaku-a-svarecich-kabelu
    mám to na totální občasný hobby, žádný profi použití.
    případně budu rád za doporučení svářečky v týhle cenový relaci. díky Q
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam