Ahoj, posledni dobou jsem zacal trochu vice svaret. Svaruji na hobby urovni doma v dilne. Mam tuhle MIG svarecku:
https://www.gys.fr/prod-033993-P114/SMARTMIG_110_P114/SMARTMIG_110/en Svaruju ve vetsine pripadu ocelove profily o tloustce steny 1,5 - 2mm.
1) Prvni vec co me trapi je, ze i kdyz mam svarecku vicemene dobre nastavenou (housenka je nizka, material hezky provareny, pri svareni je oblouk neprerusovany) tak mam furt docela dost naprskanych kulicek okolo. Hodne jsem experimentoval s nastavenim (hlavne s rychlosti podavani dratu) a dostal jsem se k nejakemu "idealu", tedy ze drat je podavany dostatecne rychle aby byl elektricky oblouk neprerusovany a zareoven ne tak rychle, aby mi to odstrkovalo horak a mel jsem z toho "kulomet". Ale i tak to furt docela dost prska okolo.
Vim ze to je do urcite miry vlastnost MIG svarovani, ale muzu to nejak jeste omezit? Treba volbou jineho (kvalitnejsiho) dratu? Nebo jakkoliv jinak?
2) Druha vec je, ze jsem ted potreboval ten profil o tloustce steny 1,5mm navarit k ocelove desce o tloustce 4mm (koutovy svar). Na to jak jsem si rikal ze mi to svarovani uz celkem jde, tak tady to byla katastrofa. Housenka vysoka, povrchova, nechtelo se to provarit a celkove se ten svar nechtel moc chytit na tu 4mm desku.. Napada me ze to je tim ze ta moje svarecka proste nema vykon aby dostatecne provarila tu 4mm ocel. Nebo je nejaka specialni technika svareni kterou bych mel v techto situacich pouzivat? Zatim nemam moc zkusenosti, takze jsem s tim trochu experimentoval formou pokus-omyl ale svar byl pokazde priserny... samozrejme je dost mozny ze jsem proste jenom lama :)
Za kazdou radu budu vdecny...