Donutili jste mě to dohledat a prohrabávat se 2 roky starejma materiálama, kdy jsme to v dílně řešili :)
Pokud vim, tak borci co 12h denně svářej kouťáky v PE na 40mm plechu používaj 3M Speedglas 9100XX. Jen podotknu, že se hrběj v skulině mostní konstrukce, kde v kukani nalevo běžej 4 autogeny a v kukani napravo 10x flexa a přímá bruska. Takže v kombinaci s ochranou snad úplně každý části těla, protože se tam bez toho nedá vydržet ani 10 minut, celkově výbava jen na OP tak za kilo na osobu. Je to totální overkill a výhody tohodle setupu se objeví při extrémní práci, nechtěl bych na sobě mít navlečenej tenhle bordel ani půl hodiny denně, pokud bych nemusel... Kuklu jsem zkusil a je super, ale pro moje použití ničim nevybočuje od těch níž.
KWX820ARC je v hladině polo-profi kukel asi to nejlepší, pro hobíky už celkem dražší, ale kdybych měl vařit aspoň pár hodin denně v rámci hobby/živnosti, pořídil bych ji.
Pokud jste na tight budget a furt chcete vidět na to, co vaříte, berte Svářečská kukla YC-09. Je to cosi no-name, ale ve svářečský škole to někdo přines a všichni vč. lektora na to koukali jak na zjevení. Celkovej filtr má nádech do modra (celkem příjemné pro oči), ale obrysy svařence, hořáku, oblouku atd. jsou fakt krásně ostře vidět - i za debilních světelných podmínek (šero, slunce, velké kontrasty - stín s výhledem do slunce, typicky pod autem, to je pro svářeče asi to největší peklo). Za trojku objev roku.
Zároveň pokud máte ruce olšový a k tomu přemýšlíte o antidepresivech, koukněte čim vaří tenhle strejda (a co má za "kuklu") a jak vypadá výsledný svar/svařenec. Strejda co byl náš lektor když jsem dělal papíry měl taky tuhle papírovou ohavnost z roku asi 1960 a jeho svary připomínaly CNC robota, ale podle mě nenosil kuklu i proto, že nás chtěl trollit a vysírat (což se mu dařilo).
https://www.youtube.com/watch?v=dGfwPwaMhpcJinak co se týká poškození zraku, často si lidi myslí, že jsou na levný kukle nějaký nekvalitní UV filtry a zrak to pak "vypálí". Já si myslím něco trochu jinýho. Přes levnou kuklu toho moc nevidíte, protože tam je naopak za levno nacpaná nějaká šílená vrstva vočouzenýho skla, přes který není nic vidět, jen aby to splnilo normu na zachycení UV záření, ale bez optimalizace komfortu a viditelnosti. A zrak se poškozuje tím, že jak blbě vidíte, tak doostřujete, mžouráte, strkáte hlavu 5 cm od hořáku, přivíráte jedno oko atd. Zkrátka jako když "špatně" koukáte do knížky nebo monitoru, na což upozorňuje kdejakej optik, že to ničí zrak.