CUKI: Hele, nebylo to jednoduché rozhodnutí, pro dřevák jsem se opravdu nadchnul, ale stín obav vyvolaných těma dvěma zůstával… Řekl bych, že třetí dům už by mohl být opravdu ze dřeva, ale doufám, že žádný nebude.
Z konkrétních výhrad: vruty by byly z větší části na místě původních kamenných základů, přes to by možná vůbec nejel vlak. Totéž (prý) nějak rozumně vyvrtané výkopy na patky – spíš by to byly díry. Další věc je třeba zemnicí drát – musel by se zakopat kolem.
A celková tuhost: ani při oboustranném zaklopení patnáctkou OSB by to podle statika nebylo zdaleko to, co poskytne zděná stavba. Což může být problém (při větru), ale taky ne.
Vazník jsem si nevyráběl, v něm samotném problém není (stěnový by byl ten optimalizovaný, podlahový a střešní pak ten typ Jirka), slabé místo je rozmístění a tuhost stěny. A složitější by bylo i dvojí napojení stěnových vazníků na podlahu (kolmé a souběžné).
A pak je tady postup: pro jednoho člověka je asi opravdu lepší zdít, kór s nenasákavého materiálu, než řešit, v jaké fázi vyplňovat prostor mezi vazníky vatou (nemluvě o vatě přímo ve vaznících).
Akustika: ty BTS jsou úplně v pohodě, bydleli jsme v nich. Proti vatě měl statik připomínky v tom smyslu, že akusticky optimální by bylo víc vrstev různých tlouštěk (já jsem plánoval 50 cm mezi vazníky a pak vyplnit instalační předstěnu), ale k výpočtu už nedošlo. Totéž příčky: BTS je v pohodě tak, jak je, zatímco u SDK jsou akusticky rozumné skladby složitější.