• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOHY: Tahle stěrka právě vypadala jako jedno z mála řešení, jak neosekávat obkladačky, protože přesně tomu jsem se chtěl vyhnout. A zatím to vypadá, že se mi to povedlo.
    JOHY
    JOHY --- ---
    JOSEF_K: tak jestli si neodsekával obkladačky tak to je jasný
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOHY: Nedával. Pod tím jsou do té doby v pohodě fungující obkladačky, takže mi to přišlo zbytečný, protože kdyby skrz stěrku šla voda, tak se dostane maximálně pár milimetrů k adheznímu můstku a dál těžko.
    JOHY
    JOHY --- ---
    JOSEF_K: a dával jsi pod to do rohů hydroizo pásky?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOHY: Já to mám přímo ve sprcháči a není s tím žádný problém.
    JOHY
    JOHY --- ---
    JOSEF_K: chci to mít v koupelnách, i za sprcháčem a vanou a pak v kuchyni za pracovní deskou.
    VELADA
    VELADA --- ---
    Narazila jsem na hezkou typologii hameaux léger (je to z francouzštiny, česky asi jako lehký bydlení, obydlí..). Ve Francii některé obce dovolují obydlet pozemky na dobu obvykle 99 let lehkými stavbami s tím, že se o dané území bude komunita, zpravidla právně definovaná (legálně zapsaný spolek), pečlivě starat. Podmínkou je právě demontovatelnost, kompostovatelnost a/nebo mobilnost staveb. Takže pak pod to spadají jak jurty, tak zemljanky, tak třeba plastové sériově vyrobené mobil-houmy.

Whatever.. ten obrázek mi připadl dost insiprativní a tak se o něj chci podělit a moc nevim kam na nyxu s tím, než do tohodle auditka..

.. je to teda francouzksy, ty názvy obydlí

JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOHY: To je dost širokej pojem. Spíš řekni, co tam konkrétně chceš dát a co je podklad. Já po dlouhým přemýšlení zvolil tohle a jsem za to rád, už víc jak rok se to ani nehne. podklad je adhezní můstek a původní obkladačky, který se mi nechtělo sundavat.
    Balíček pro tvorbu imitace pohledového betonu | Domus Aurea
    https://www.domusaurea.cz/imitace-betonu-stena/
    SM3
    SM3 --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    JOHY: cementové stěrky jsou pěkné, ale mají své ale. je to z podstaty věci porézní materiál. Ten je nevhodný minimálně do sprcháče a do malé koupeny bych to bez uzavírací vrstvy taky necpal.
    Hydroizolaci pod ní musíš použít na cementové bázi, nikoli bitumenové a jiné materiály.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    JOHY: hehe, to je krásná otázka :-D
    Obávám se, ale že odpověď na ni dalece přesahuje možnosti diskuzního serveru.
    Nejdříve si vyber co chceš a jestli/jak to jde dát na povrchy, který tam máš teď...
    JOHY
    JOHY --- ---
    Zdravim, rád bych měl v koupelně betonovou stěrku. Na co si dát pozir? Jak správně aplikovat hydroizolaci (ppsky) atp? díky za rady
    POSTCD
    POSTCD --- ---
    Také je možné si pořídit jurtu pro celoroční bydlení, cena do cca 1 milionu Kč... https://www.ecosia.org/search?q=celoro%C4%8Dn%C3%AD%20jurta%20K%C4%8D%20na%20kl%C3%AD%C4%8D
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Nabídky jsem měl od 400 do 600 tisíc, u obou bylo za manipulaci s azbestem 6 tisíc (!), takže sakumprásk bagrem, včetně trámů… 🤦
    A jedna z nabídek byla od člověka, který provozuje vlastní deponii.
    Škoda – prasklo jim víko, opravovat ji nechtěli (přešli na čističku) a vybourávat by přišlo na mnohem víc.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Zavážet jímku? Není to škoda? Jinak poměrně slušná cifra. To jinak stojí randál a ještě opruz u stavebního úřadu.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Zavzpomínám: střešní krytina z eternitu něco přes 60 tisíc (jedna strana já s plošinou, druhá kvůli drátům a nutnosti slaňovat firma, nicméně postup i manipulace stejná). Zhruba 100 m³ sutě se použilo do jímky, půl den práce aut a bagru zhruba 20 tis. (jel jsem napůl s novým majitelem suti). Nejdražší bylo uložení zbytku suti, kolem 60 tisíc.

Za trámy jsem dostal tuším 25 tisíc (a kratších ještě něco zbylo), za kamna 5, okna bych prodal za 20, ale asi je dám sousedce. A drobným dřevem topily dva domy celou zimu :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Tak já bych hlavně nevolil takového projektanta a statika. :-)

No a nakolik tě vyšlo to odstranění stavby? a co na tom bylo nejnáročnější?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: U mě s dovolením druhý, protože už ten první byl přes omezení dosti v pořádku.
    Suť je pryč, většina se utopila v betonové jímce pro dvě bytovky, přecházeli na čističku. Taky jsem uvažoval o použití, ale bylo by to logisticky náročné, málo místa…
    Základy tam asi nějaké jsou, ale kdybys znal projektanta se statikem, musela by tě představa, jak jim navrhuješ zpevnit je věncem a dál používat, rozesmát :) To bych neprotlačil.
    Půdorys se nehnul, akorát trochu zvětšil (zateplení vně desky), podélná ztužující příčka uprostřed (na mělčím pasu) zůstává, kolmé jsou pak vlastně normální příčky, takže teď ztužují všechny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: JJ díky. Ale je skoro mou povinností tě upozornit, že až ten třetí dům je vždycky dokonalý. Tak to ber jen jako preview. :-D

No já ty vruty viděl jen v místech kde není obvodová zeď. Protože stávající základy bych zachoval. Jen bych navrchu udělal betonový věnec kterým to srovnáš. Už jsem to tak dvakrát dělal v kombinaci s patkama. Jinak kdybych to rozebral tak by tam byli patky a ne zemní vruty to dá rozum. Máš tam ideálně sedlou základovou spáru. Tedy tohle bych bral dost jako mimo argument.

To že to nebude stejné tuhé jako zděná stavba bych taky nebral jako argument. Mě zajímá jestli to vyhoví na statiku a troufám si tvrdit, že není nejmenší problém 15mm je standardní záklop. Já teď na mnohem menší stavbě použil třeba 18mm Hřebík každejch cca 10-12cm. Pravda já na tom budu parkovat...

Základ je udělat tam ztužující příčky a nemít dlouhou hladovou zeď. U zděné stavby lépe řečeno zmonolitněné stavby máš výhodu, že to nemusí nutně být přes celou šířku. To je velká výhoda BST. Tam záleží jak se s tím popereš v návrhu. Ostatně z obou materiálů se dá udělat něco TOP ale taky nějaký paskvil.

Co bych ale možná viděl jako velký plus desky. Že by jsi na to mohl použít část té suti na srovnání, ale záleží co ti z toho zbude. Cihla na to není vhodná.

Teď tě nechci od žádné z těch dvou možností odrazovat. Mě se osobně pozdávají obě. Každá má něco.

Já ty vazníky prostě zkusit chci, takže je někde v nejblížší době uršitě použiju. I když už to říkám asi 5let, ale zrovna se mi to na nic nehodilo. :-D

Chci se soustředit na hmotnost. Už jsem to měl možnost jednou použít u kamaráda. Ale nakonec jsem to odpískal protože chtěl komín :-D
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Hele, nebylo to jednoduché rozhodnutí, pro dřevák jsem se opravdu nadchnul, ale stín obav vyvolaných těma dvěma zůstával… Řekl bych, že třetí dům už by mohl být opravdu ze dřeva, ale doufám, že žádný nebude.

Z konkrétních výhrad: vruty by byly z větší části na místě původních kamenných základů, přes to by možná vůbec nejel vlak. Totéž (prý) nějak rozumně vyvrtané výkopy na patky – spíš by to byly díry. Další věc je třeba zemnicí drát – musel by se zakopat kolem.
    A celková tuhost: ani při oboustranném zaklopení patnáctkou OSB by to podle statika nebylo zdaleko to, co poskytne zděná stavba. Což může být problém (při větru), ale taky ne.
    Vazník jsem si nevyráběl, v něm samotném problém není (stěnový by byl ten optimalizovaný, podlahový a střešní pak ten typ Jirka), slabé místo je rozmístění a tuhost stěny. A složitější by bylo i dvojí napojení stěnových vazníků na podlahu (kolmé a souběžné).

A pak je tady postup: pro jednoho člověka je asi opravdu lepší zdít, kór s nenasákavého materiálu, než řešit, v jaké fázi vyplňovat prostor mezi vazníky vatou (nemluvě o vatě přímo ve vaznících).

Akustika: ty BTS jsou úplně v pohodě, bydleli jsme v nich. Proti vatě měl statik připomínky v tom smyslu, že akusticky optimální by bylo víc vrstev různých tlouštěk (já jsem plánoval 50 cm mezi vazníky a pak vyplnit instalační předstěnu), ale k výpočtu už nedošlo. Totéž příčky: BTS je v pohodě tak, jak je, zatímco u SDK jsou akusticky rozumné skladby složitější.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam