STETKINS: Já tedy už nějakou dobu nehledal ceny ale z poslední stavby mě to na 1m2 desky vyšlo materiálově 1800Kč pěnosklo 600Kč doprava. Betonová roznášecí deska 220mm 600Kč ocel 800Kč, mechanizace 1100Kč To je 4900Kč/m2. Dále musíš řešit H2O/radon izolaci to máš třebas další litr na m2. Nepočítám svojí práci, jen to co dám někomu dalšímu.
Takže řekněme že máš 100m2 bungalow ať se to dobře počítá. Tak jsi na skoro 600k Kč za desku. Za to se vejdu s uzavřenou hrubou stavbou dřevostavby v pasivním standardu.
Ano pokud je součástí garáž není to vhodný příklad a s tím samo nepočítám. Jestli máš stavební firmu a nějakou tu mechanizaci zvládneš vlastními silami, je to asi trochu jiné číslo.
Ale pokud zakládáš na rovině (protože jinde je to ještě větší nepoměr v prospěch pilotů/zemních vrutů), tak na té stometrové stavbě je to 16-20 vrutů po 3-4k. A vyřešíš tím všechno, vyjma tepelné izolace.
To horrero nebylo o založení stavby ale o propojení s terénem. Prostě tam bude mezera budeš pokračovat nějakou samostatnou terasou, vchodem čímkoli. tedy budeš oddělen od okolního terénu příkopem. Ale můžeš pokračovat v úrovni podlahy.
Ano je to o dost více, ale i to 2% stlačení může být problém. BTW poslední dobou už se dvouprocentní stlačení ani neudává v TL. A vůbec netuším proč. Zrovna nedávno jsem to potřeboval řešit a našel jsem to až u Xtého výrobce :-(