• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: No já trval na tom barevným provedení, pokud hledáš jednobarvu, tak bych šel určitě do epoxidu a ne marmolea, navíc na podlahovku je to mnohem lepší stejně tak do vnitřní izolace, líp vezmeš zisky ze slunce (to svítí v zimě převážně na podlahu).
    Dál u epoxidu nemusíš řešit co z odpadem (každá krytina jednou doslouží), tady ti zůstane a přijde vhod. Pak už nebudeš potřebovat tak silné vrstvy. O marmoleu jsem uvažoval taky, ale mě se prostě ty vzory vůbec nelíbily
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: prořezu by u mě tolik nebylo. Lišty jsou otázka (taky je nemám rád). Možná by to šlo udělat nějakou spárou u zdi, kam by se to zašouplo.
    A materiál je to příjemnej, dá se sehnat v téměř jednolitých barvách. Ta výrazně mramorovaná verze mě moc neláká.

    Ty levné epoxidy jsou otázka, když říkáš, žes toho vyzkoušel mraky a skončil jsi u řešení za 300-600 Kč/m2.
    Nejsem schopnej posoudit "pocit", neb to neznám z praxe. Zátěžovej expoxidovej (polomat) lak jsem dávali na parkety v bytě a je to super. člověk nemá pocit, že chodí po igeliťáku :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: No započítej prořez, nějaký lišty...
    Nejlevnější epoxidy se daj sehnat i pod 300Kč/m2 ale nepočítej s probarvením
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: hmhm, to je docela dost. Marmoleum se dá sehnat od 570 Kč/m2 a ten materiál mi byl dost příjemnej, ale nemám s ním dlouhodobou zkušenost. Netuším, jak je to reálně náchylné, jak se rychle vyšlape atd.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: no jak kde dle vrsty. Tá se při nátěru vejít do cca 300-350Kč, ale při silnější vrstvě třeba 600Kč.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: na kolik tě vyšel m2?

    U kamarádky jsem viděl marmoleum a dost se mi to líbilo. Asi ne všude, ale je to příjemný na chození. Cena je ale trochu mimo :(
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARAIT: ty jsi měl jen jednobarevnou? Kolik tě to stálo od firmy?
    Pokud máš na vrchu ten Disboxid 422 E.M.I clear coat, pokusil bych se ho vybrousit a na to bych zkusil dát do samý, případně http://www.chcoce.com/en/materials/Industrial%20Floor%20Coatings/Sikafloor-302W.pdf.

    Pokud máš ale jednobarevnou a nepotřebuješ jí zachovat, můžeš tam dát cokoli.

    No hladký to mám jen tam kde jsem dělal tlustou vrstvu toho: http://www.caparol.de/uploads/pics/caparol_import/caparol_de/ti/96108/TI_422_D_EN.pdf

    Když dáš cca Kg na m2 800g je minimum, tak je to v pohodě, Já s tím hodně šetřil, delal jsem i 400g/m2 a to už se mi všude srovnat nepodařilo. Pokud to děláš za špatnýho světla tak to prostě neuvidíš. A když děláš celé souvrství najednou, tak si moc nevybereš. Jinak to vem trojůhelníkovou zubatou stěrkou cca 8-10mm, hranatá je na prd. a par to jenom provzdušni zubatym válečkem.

    Pokud pojedeš hladkou stěrkou dá se na materiálu ušetřit, ale musíš mít fakt dobrý světlo.

    místo toho clear coat bych šel ale do toho saténu nebo jak se jmenuje ten matnej...
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    CUKI: prosimte je nater ty podlahy slozitej? podarilo se ti vytvrorit jenolitou "hladinu"?
    Vim, ze firma u nas na to snad mela naky specialni hrabicky, kterejma to rozhrnovala..
    Kdyztak se prosim podel jak to bylo technicky narocny a jakej je vysledek
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    my si nechali udelat od Colorteamu epoxidovou podlahu taky zn. Caparol:
    Epoxidová litá podlaha | Podlahy a dekorace | Reference | Colorteam s. r. o.
    http://www.colorteam.cz/epoxidova-lita-podlaha0
    a po 3 letech je teda dost jeta, budeme ji zkouset prelestit.
    Do novyho bytu si ji nakonec dame asi taky, pac sme na nic lepsiho nenarazili (u nas je hlavni pozadavek barva).
    Nekdo nam doporucoval http://www.polymercolor.cz/ kterej by mel vyjit levneji, ale netusim jakou to bude mit kvalitu, povrch..
    Zajimavou variantou by asi taky mohl byt jeste kaucuk, ale cenove je to podobny jak marmolea, tzn dost vysoko.
    CUKI
    CUKI --- ---
    jde o to co si představuješ pod pojmem šlo (jak by to mělo vypadat a jakou chemickou a pevnostní odolnost by to mělo mít) a co je to ten normální epoxid? Použil jsem určitě několik (hodně) desítek epoxidů, ale kterej je normální? Každej je vhodnej na něco jinýho
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: no jestli by to slo udelat normalnim 2sl epoxidem
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: speciální v jakém smyslu?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: nevíš, jestli to musí být speciální epoxid? Co teplotní odolnost?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: jo a na beton to chce nějakou samonivelačku
    CUKI
    CUKI --- ---
    na savé Disbon 481 EP-Uniprimer na nesavé si nepamatuju snad Disbopox 443, ale kombinoval jsem to s epoxidovou penetrací od Mapey. Pak jsem pokračoval 3 vrstvy Disbopox 447 dál, 2-3 vrstvy Artelasur a na to Disboxid 422 E.M.I clear coat (ale dneska bych použil raději ten matný)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: takže to máš beton a ten natřenej epoxidem?
    Jaký lak jsi použil http://www.caparol.cz/desktopdefault.aspx?tabID=8972&alias=cz&lang=cs&ug1=12521&ug2=12530 ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak dneska začala topná sezóna i mém provozně nízkorozpočtovém domě :-)

    Protože se hodně lidí zde v poště ptá na epoxidové podlahy, pokusím se sepsat moji strastiplnou cestou za tou (pro mě) nej podlahou.
    Po rekonstrukci bytu jsem měl jasno v jednom.. Do domu mi nesmí dlažba. Kdo se někdy snažil o vyčistění spár na déle používané dlažbě jistě ví, že to není žádná sranda.
    Nejdříve jsem chtěl vyčistit spáry bežnou chemií a čekal, že to bude sranda, bohužel jsem se nedočkal žádného výsledku ani s všeljakými sajrajty pořínaje octem, savem a jinými přípravky na bázi chloru až po nejdrastičtější kyselinu chlorovodíkovou. Výsledek na velké ploše je mizivý a používání takovýchto sajrajtů mi není zrovna blízké...
    Dlažba a její spáry byly vyčištěny nakonec flexou, což je práce kterou taky nikomu nedoporučuju.

    Takže když jsem se zamýšlel co budu chtít jako podlahovou krytinu do mého nového bydlení, měl jsem jasno v tom, že tam žádné spáry být pokud možno nesmí. Zároveň jsem věděl že nechci koberce, protože můj požadavek byl aby se domácnost dala snadno udržovat. plovoučku jsem nechtěl protože se mi zatím žádná nikdy nelíbila a spáry má taky. Navíc mirelon na podlahovku jsem dávat nechtěl. Z dostupných řešení bylo možné použít (ne)lino, ale nějaké co by vydrželo stálo alespoň 800Kč za metr, což není zrovna nízkorozpočtovka. Vinyl je na tom podobně a stejně má spáry. Druhá věc co se mi na linu ani vinylu nelíbila je ukončení podlahy, které vyžaduje lišty, které se mi nejen nelíbí, ale je také problém usadit nábytek na mm přesně ke stěně. Takže jsem našel jediné východisko a to podlahy na bázi cementu, PU nebo epoxidu.

    Polyuretany jsou dost měkké a snadno je poškodíte, navíc jsem nenašel výrobek který by nebyl jednobarevný. Měl jsem jasno, že bych rád podlahu, co dovoluje udělat barevné přelivy, něco jako batika a pod. Pokud někdo o takovém PU víte rád se nechám inspirovat.

    Cementové podlahy byly v době mé realizace zase celkem nové a nevyzkoušené a na trhu toho moc nebylo. Jediná firma co nabízela nehotový produkt (tedy podlahu za 2000Kč a více metr) byla Sika.
    Nabízela nejen epoxidy (bohužel probarvené pouze vločkami) tak také cementové podlahy, které mě zaujali. Bohužel v té době byli ve fázi pokusů a já byl pro ně moc malý zákazník, aby byli ochotní mi pomoci s experimentem. Také neměly žádné zkušenosti s tím jak vytvořit fabiony.

    Podobně jednoduchou vločkovou strukturu umožňovali podlahy také od Hasoftu, které už nabízeli alespoň řešení fabionů.
    Našel jsem ještě asi další 2 firmy co dělali obyčejné epoxidy, bohužel jednobarevné.

    Pak jsem se náhodou dostal k firmě Caparol, která alespoň dle katalogu nabízela téměř to po čem jsem toužil. Epoxidové probarvené podlahy na bázi podkladní vrstvy poloprůhledné probarvené a čiré tvrdé vrchní vrstvy. fabiony sice v té době vyřešené neměli. Respektive to řešení co mi nabídl jejich technik z pražské pobočky, bylo nepoužitelné a nekorespondovalo ani s technickým listem od produktu, ale po pár experimentech s jinými výrobky jiných firem jsem našel řešení.
    Podlah od Caparolu jsem dělal celkem sedm, první jsem dělal v letním období a podle toho taky nedopadla, protože na poslední vrstu než uschla mi přilítlo spousta hmyzu, takže výsledná podlaha vypadá jako jantar :-) Další podlahy už vyšli lépe, bohužel materiálu je na ní potřeba více než je psáno v technických listech (respektive vydatnost od je nepoužitelná snad na nic). Další podlahy už vypadají o mnoho lépe. Bohužel předposlední podlaha kterou jsem dělal i když jsem vše přesně na gramy vyměřil a dobře rozmíchal na některých místech nevytvrdla a nešla ani dolu. Pravděpodobně šlo o vadnou plechovku. Stála mě měsíc úmorného odstraňování nepovedené podlahy a nakonec přes to přišla nová vrstva, která slouží k mé spokojenosti.
    Od té doby jsem dělal další 2 podobné podlahy, nicméně ta od Caparolu stále není to co přesně hledám, navíc pokud to kupujete zde v ČR není za hubičku.
    Kdyby někdo věděl o nějakých jiných řešeních, rád se nechám inspirovat...

    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Jinak až 80% EPS odpadu se znovu zpracuje v primární produkty. Přes polovinu ve vlastní EPS.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: a pravda bude někde uprostřed :-D tak jako vždycky
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Pídím se po infu o EPS a narazil jsem na http://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izolace/8960-zdravotni-aspekty-zateplenych-a-pasivnich-budov
    Podle studie společnosti Denkstatt se izolacemi budov v EU docílí do roku 2020 úspor 9,5 miliard gigajoulů, přičemž plastové izolace z EPS je možno po skončení více než 50leté životnosti recyklovat nebo energeticky využít a získat tak zpět až 80 % energie spotřebované na jejich výrobu. Zároveň se sníží exhalace CO2 o 290 mil. tun.

    Na více místech publikovaný článek http://www.epscr.cz/fakta-o-eps.html?id=100
    Každá tepelná izolace budovy totiž snižuje emise škodlivých látek z komínů a spoří důležité suroviny.
    Méně již je známé, že primární energie spotřebovaná při výrobě pěnového polystyrenu je prostřednictvím jeho použití pro tepelnou izolaci uspořena za velice krátké období - od dvou měsíců do jednoho roku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam