PILOT45T: To jak ho sepnout elektronikou i časovat vím, jde mi spíše o tu mechanickou část, která si myslím se může obejít úplně bez proudu.
Představuju si to tak, že při odchodu sepnu otevřením okna píst, který se bude pomalu zavírat proti nějaké pružině uvnitř. V ideálním případě by to nemělo být lineární ale třeba postupně se zrychlující nebo i skokově.
Ač plánuji větrání s rekuperační jednotkou na kterou mám přípravu jen ji osadit, rád si pohrávám s myšlenkou obejít se bez ní. Ostatně by se takto mohli sami zavírat okna při větrání obecně.
Možná jdu (jako ostatně často) proti zdi a řeším z pohledu některých zbytečnosti. Ale jsem zastáncem názoru, že naše normy na energetickou náročnost vytápění domů, jsou zvrácené, protože jsou často postaveny na nesmyslných tvrzeních.
Abych byl konkrétnější, tak výpočet TZ (respektive měrné tepelné spotřeby za rok) , který je postavený na tom, že pasivní domy mají automaticky "vypočteny" MTS větráním, jako polovičku celkových MTS. Tedy ta celková je automaticky dvojnásobek té statické. A že jediným řešením je tedy centrální rekuperační jednotka s co nejvyšší účinností (tak jak si lobby výrobců a prodejců přejí) je podle mě nesmysl.
Je sice pěkné, že RJ má papírově třeba 90% účinnost. Tedy najednou se automaticky výpočet měrné spotřeby dostane téměř zázrakem skoro napolovic. Ale praxe je naprosto odlišná z jednoho prostého důvodu. Já totiž nevyměňuji jen ten špatný vzduch! Já vyměňuji i ten čistý za čistý!
Což se u nárazového větrání průvanem nestane zdaleka v takové míře.
Jedna rekuperační jednotka navíc bude vyměňovat vzduch i v místnostech kde nikdo zrovna není, hlídání podle CO2 čidel je nákladné a proto se nerealizuje. Ovládání klapek je příliš mechanicky složité a špatně ovladatelné pomocí MaR, takže se to prostě neděje.
Tohle je jedno z řešení jak úspory za větrání dosáhnout jinou cestou i bez přebytečně složitých řešení...