• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: praveze v UP maj v energeticky sekci jen odpad, vodu a telekomunikace..o elektrice ani bž. No neva, ja jestli neni nekde na webu ukryta mapa rozvodny site, o ktery gůgl mlci..dix
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Ještě si rozmysli tu perlinku. Máš pěknou dřevostavbu a pak to zaplácneš EPS a omítkou?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: mám mezi slepicama a psem plot z osb. natřeno snad jen jednou vrstvou balakrylu a horní hrana zatažená epoxidem, aby to nesálo vodu, když prší. a kdyby to nerozdrápal pes (pár vylomených třísek), tak to už třetím rokem drží bez ztráty kytičky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: můžeš to zastříkat penetrací, ale ta OSB by to měla vydržet, pokud na to někde necáká. Kdybys tam měl normální přesahy střechy tak bys to asi nemusel řešit vůbec. Ty štítový strany ale jsou hodně malý. Záleží na převládajících větrech.

    Joo a k tý hliněný omítce se dá taky výborně použít heraklit... Jako příčku si udělej jen kostru aby se ti do ní vešli sítě a oplášti to z obou stran tim heraklitem, na to se ta hliněná omítka pěkně chytne..
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Zdar, díky za zkušenosti a myšlenky k použití SDK a dalších materiálů.

    Aktuálně ještě řeším situaci s venkovním opláštěním OSB deskama. Ještě to chvíli potrvá než to zateplím a zatáhnu perlinkou. Do té doby bych potřeboval to OSB něčím ošetřit, aby se to vlivem počasí / aktuálně dešťů nezdeformovalo. Máte nějaký tip. Díky

    dark heritage
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: jo tak z místnosti do místnosti to je jasné, tam jakákoliv dutá příčka plná vaty jasně vítězí. nekomu ale ten ambient místnosti sdk nemusí sedět .... a nekdo ho vubec neslyší
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: ten můj fanšmekr právě řešil akustiku z místnosti do místnosti. Tam to poznat je ale jasnej bod pro SDK :-)
    a ve sprcháči mám taky sádroš a nic mi nepraská i kdyby ta voda byla vařící.
    Znám taky stavby kde to poznat je, ale je to poznat tím zpracováním, ne daným materiálem a technologií...
    Na praskání bych byl asi taky alergickej...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: a já tvrdím, že pokud si stoupnu do prázdné místnosti z sdk a z cihel, tak pokud promluvím, tak uplně zřetelně podle charakteru zvuku odrazu slyším, z čeho je ta zeď ... asi jako ten tvuj fajnšmekr ;) a když se začnu sprchovat horkou vodou, tak sdk příčka ve sprcháči párkrát praskne, jak se nahřívá. jako, já to neřeším, jenom tvrdím, že neni každý hluchý jak ty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: to platí jen u SDK, co dělal nějakej imbecil. Pokud jde o dnešní příčku na SDK profilech oddělenou od všech styků akustickou páskou nemáš šanci to poznat vnitřní akustikou. A akustikou s vnější místnosti to poznat je právě pro to že z ničeho zděného lepší akustickou izolaci neuděláš.
    Pokud ti tam něco teplem pracuje tak je to taky špatně. Buď ti nefunguje otopná soustava a nebo nejsou dostatečně odděleny k-ce. Když jsme byli na zimu pryč bylo tu kolem 10°C a ani v těch loňských vedrech nic slyšet nebylo. Pokud má někdo doma jako výdobytek moderny kamna které neumí regulovat a buď přetápí nebo nedotápí, tak s tím zkušenosti nemám. Ale v místnostech by měla být konstantní teplota.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: po zvuku sdk poznáš dycky. a to nemyslím, když na to zaklepeš, ale když v té místnosti třeba promluvíš. omítky a další povrchovky to trochu srovnají, ale jakmile se o to pak opřeš, tak máš zase jasno. nehledě na to, že teplem ta kce pracuje a při rozdílech topíš/netopíš to slyšíš. atd. nekomu to nevyhovuje, nekomu to je buřt ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Hliněnou omítku chápu nebo pohledovou cihlu chápu, to je jiná.
    Já myslel že chceš na tu zeď hodit obyč omítku, tam je to pro mě prostě nepochopitelný. Už jen z důvodu té nicotné zvukové izolace.
    "když jsem někde v sádrokarotonový místnosti a v normální dejme tomu zděný, tak je to teda rozdíl" Pokud to poznáš pocitově tak seš teda borec. Krom toho že zděná zeď většinou není na mm přesná, tak to podle mě poznat nejde.
    Jednou jsem dělal jednomu fajnšmekrovi (respektive vlastníkovi nemovitosti u kterého ten fajnšmekr bydlel) rekonstrukci, kde byli původní zdi a některé s SDK. A on chtěl po mě předělat ty zdi o kterých si myslel že je to SDK, protože mu pocitově nevyhovovali. Pak se ukázalo že to jsou právě ty staré zděné zdi u kterých mu nevyhovovala akustika :-D
    Mimo jiné tu SDK příčku můšeš zaktejt i tou hliněnou omítkou.

    Jinak pokud chceš pěknou pohledovou zeď, taksi sežeň cihly z nějaký kvalitní bouračky a vyzdi to z nich. Dnešní cihly jsou velmi nekvalitní a vypadaj pohledově dost sterilně. A zomu plynosilikátu bych se fakt obloukem vyhnul. Aby to mělo nějakej rozumnej akustickej útlum tak bys potřeboval skoro 30cm zeď..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: tak si to vystav z pálených cihel na kant ;) chápu, pocit z sdk není stejný jak z cihly, ale je to nejlevnější, nejlehčí jak váhou tak pracností a i čistota kolem práce je větší. co se týče vlhkosti, tak se dělá zelený sdk do koupelen a na místa exponované vlhkosti.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: hele asi to je pocitový, vždycky když jsem někde v sádrokarotonový místnosti a v normální dejme tomu zděný, tak je to teda rozdíl. No pak třeba v místnosti, kde je hliněná omítka, to je úplně skvělý .)
    Naše vize (spíš sen .) je, pokud to půjde, udělat vnitřní obvodový zdi hlavní místnosti právě hliněnou omítkou. Po moravě se potulujou nějaký lidi, který dělaj workshopy na hliněnou omítku, takže když se jim propůjčí chalupa, mohlo by to být výrazně jednodušší.

    Co se týče SDK samotnýho, tak se dá teda použít i na postavení příček v místech kde se kondenzuje vlhkost?
    Ty teda pórobeton kam patří třeba ITONG? nedoporučuješ, protože to mě právě napadlo, to vyzdít tenkým itongem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: najdi si v územním plánu v energetické sekci, případně oslov přímo distributora EE
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    cus. sice se to sem uplne nehodi, ale nevim kde jinde se zeptat, a tra jste to taky uz resili. potrebuju zjistit napeti na vedeni elektriky, ktera vede kus pres pozemek, aniz bych tam musel se jit podivat na nejaky stitek. Jde to? Vim, ze jsem obcas nasel nejake kV na mapy.cz kdyz jsem dal turistickou mapu, ale to asi ukazuje jen vysooookeeee.. diky za tipy
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARAIT: Příbram je už trochu z ruky, ale Beroun je pěkný a rozvíjející se město, v dohledné době tam bude pravděpodobně i rychlodráha do Prahy. S těch menších tím směrem je dobrá a hlavně levná Vráž a Loděnice, Já bydlím kousek od Rudný, ta už je ale cenově pasé Praha-západ celá od černošic a pod Kladno má výbornou dostupnost do Prahy, takže je tu víc možností. Stejně tak na sever od Prahy je pár zajímavejch lokalit. Ale hodina cesty od prahy je na nic. Dál na sever až na průmyslovou MB je to s prací na prd. Z nám dost lidí co se s takových míst stěhují Z5 ku Praze. Na praze východ jsou pak zajímavé Říčany a dál po trati.

    U vesnic se vše podle mě ale dost mění nahoru i dolu. Jsou to spíš takové světlé chvilky v časech beznaděje.
    S osadama je to jak píšeš je to odřízlý na oko od všeho, obec dává od osad ruce pryč, na druhou stranu je tu podle mě větší jednota žijících lidí, kteří k sobě nejsou tak lhostějní, čehož si cením. To že není v osadě obchod je mi jedno, protože jako vegetarián bych tam stejně nic pro sebe nenašel. A supermarket mam stejně daleko jako ostatní, ne-li blíž. Do zakouřených hospod taky za zábavou nechodím, a dobré koncerty jsou stejně většinou jen v Praze. Prostě pokud nežijež zrovna mainstream, tak těch lidí v tvým nejbližším okolí na vesnici stejně nebude dostatek aby tam byla kultura a možnosti dle mého gusta, tak to prostě je.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DARAIT: Liběchov je super co pamatuju :) Ale přišel mi už moc daleko.
    Já osobně (mít na to) bych volila pozemek v obci Kly, část Hoření Vinice (k.ú. Záboří), tam to mám nejradši, na kopci, s výhledy, vinice, zahrady bez plotů... Mělník - město ve vzdálenosti překonatelné i pěšky. Kly mají vstřícný úřad, hřiště, staví MŠ, školu mají, pořádají nějaké závody v běhu a různých věcech a dá se tam koupit zelenina, maso a obědy :) je tam moře nových staveb, jenom v mém archivu je 50+ radonů pro povolení.
    Nejaktivnější je asi to Obříství, mají tam pokusnou školu a klub Obříkov a hezký domov pro seniory, moc nových staveb a zaměstnavatele (arboeko a rama) a výbornýho řezníka.
    Obdobně jsou na tom Veltrusy, ale to už je městys.

    A Tišice (části Chrást, Tišice, Kozly) - nad 100 nových domů, přistavují školku, mají nový úřad, sportovní hřiště, školu, zdravotní středisko a plánují domov pro seniory.
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    MAR_TINA: dik za tipy! Vis o naky konkretni z nich, ze by byla supr? A ze tam bydlej spravne naladeny lidi? Vim ze je tu auditko o Libechove, ale nevim kolik tam realne zije lidi a jak hodne to "rozjizdej".
    Osobne bych preferoval spis Beroun, PZapad, Pribram, popr. Benesov, ale nikdy nerikej nikdy..
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    CUKI: je mi jasny, ze situace na vesnicich je velkej problem, alespon obecne.
    Proto sem by zvedavej, jestli mate konkretni zajimavy tipy na vesnice, kde nejsou jen zapskly (a stary) vesnicani, ale i mlady rodiny (treba vy, nebo vasi kamosi), ktery se snazej o vesnici pecovat/vytvaret mistni deni a delat z ni dobry misto pro zivot.
    Podle me pro to maji doboru dispozici vesnice:
    - ktere jsou prirozenym centrem ve svem okoli (v dochozi/dojezdove vzdalenosti dalsich mensich obci)
    - ktere maji nejakou atrakci v podobe prirodni, nebo treba pohostinske/vyrobni (maji pak sanci pritahnout podobne smyslejici lidi)
    U osad bych se trochu bal vybavenosti (doprava, obchod, hospoda, sport, kultura, skola), ikdyz chapu, ze akumulace podobne smyslejicich lidi muze bejt rychla a kvalitni.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A Byšice prý taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam