• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: musim prostudovat je tam uvedeno plynulá regulace plamene, tak nevím co si pod tím představit. Jinak čistě teoreticky by se dal nastavit třeba nějaký mechanický odpojovač napojený na vzdálený termostat. Otázka je jestli to k-ce dovolí.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: nevim jak ty novodoby vafky, ale stary regulaci nemaj. koleckem nastavujes jen, kdy se zapnou. asi tam fakt bude jen bimetalovej termostat a ten problem s nelinearitou nastaveni bude zpusobenej nerovnomernou distribuci tepla v prostoru, jak jsi popisoval.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Tak to bych tak moc netvrdil co jsem pochopil tak se reguluje i výkon. I když ne tak aby to jelo trvale. Na bežných přímotopech to jede většinou jen na maximum případně v lepších je zapojena každá druhá struna. Přímotopy za plácnu 4 a více k Kč jsem neměl tu čest vidět. Ale v obojím případě jde udělat plynulá regulace která na levných modelech obojího typu nebude.
    Velký problém vidím v tom že na rozdíl od nejlevnějšího el. přímotopu za pár set kč, který mohu snadno regulovat na dálku termostatem, to u plynu není dost dobře možné...
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: dalsi se "statickym" myslenim ;) co pises neni pravda, protoze vykon se meni v case a u tech vafek mas mnohem vetsi vykyvy. bud hori jen plaminek, nebo sepnou a topej na max.
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Mně se líbí design a provedení té stavby. Pokud bych sehnal projektanta u nás, který by to zvládl a ta stavba by nevyšla na X milionů, tak bych do toho šel. Teď jsem ale ve fázi, kdy se dívám po starém domku v okolí mého města. Tohle mě příjemně rozptýlilo ale nedokážu odhadnout cenu .
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Teplota radiátoru o stejné vyzařovací ploše a stejného výkonu by měla být stejná. Rozdíl bude akorát u elektrických přímotopů, kde je zpravidla zapojen i ventilátor který líp předává teplo dál do místnosti.

    Nastavení dle stupňů 1-8 by neměl být největší problém. Problém bude spíše v tom že to čidlo je blízko zdroje výkonu. Tedy nepřesnost vzniká špatnou distribucí tepla po místnosti. To bude podle mě taky stejně špatné u elektrického přímotopu, ústředního topení jako u plynového topení. Na tohle by mohla pomoci nějaká malá VZT či jakýkoliv menší ventilátor. Což bude v mém případě ostrovního systému trochu problém :-(

    jinak dík za postřehy
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: jedu sukulenty, ale tohle nemaj radi ani kaktusy. zvlast v zime, kdyz je malo svetla, tak potrebujes spis chlad. z klasickyho radiatoru vetsinou nejde TAK horkej vzduch.

    a nevim jak jsou na tom moderni vafky, ale u tech mojich neni jakakoli moznost "programovani", coz je taky omezujici. a i ta regulace je takova pochybna. nastavujes si 1-8 (?), ale nekoresponduje to moc s teplotou. takze kdyz je venku vetsi zima, musis si to dat na vic, aby ti to vytopilo místnost na stejnou teplotu. takze "naladit" si topeni na cilenou teplotu je diky tepelny setrvacnosti ukol na nekolik dni..
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: I projekt potřebuje minimálně několik návštěv na místě. Navíc budoucí spolupráci architekta s někým, kdo to pak bude mít na starosti v reálu, jinak z toho vznikne paskvil na úrovní katalogového šikmostřechu ať chceš nebo nechceš. Druhej problém budou odlišný normy a požadavky na stavbu i přes to že je to v rámci EU.
    Nicméně pokud do toho pudeš, tak dej určitě vědět jak to probíhalo, bude to velmi cenná informace.

    Málo kdy mě osloví nějaká stavba co vyhrála nějakou architektonickou soutěž. Většinou se jedná o nějakou předraženou šílenost s prvky, které mají za úkol hlavně odlišit stavbu od ostatních aby se na to dali psát opěvné ódy do PR článků . Nikoli že by to mělo mít nějakou funkci ať už užitnou nebo vzhledovou. Nicméně tohle mi tam sedne jak hrnec na prdel, nemůžu si pomoct.
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Já bych od nich rád koupil samoný projekt. Uvidím, co napíšou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: To se ti asi dost prodraží když to jsou rumuni :-) Nicméně se mi libí, že nezapomněli, že obydlí je i vnější prostor...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: parotěska tam bejt musí! Nevím celou skladbu střechy, ale pokud by to nebylo něco hodně těsného, tak bych místo parotěsky na záklop doporučoval OSB která bude sloužit i jako parobrzda. Lepší funkční parobrzda než parotěska jako cedník kvůli různým prostupům a detailům na které se ti realizátor prostě vybodne...

    Tepelné ztráty se dají orientačně spočítat třeba na TZB INFO je kalkulátor.

    Stejnou vatu co máš na fasádě asi nebudeš mít na střeše, tak bacha na to. Ta fasádní je mnohem hustší a z lepší lambdou (předpokládám dle popisu že je lepená)
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Nechal jsem si od nich poslat kalkulaci, tak jsem zvědavej. Kdyby to někoho zaujalo stejně, jako mě, tak víc info je na jejich webu http://www.soleta.ro/Homepage
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: To je naprostá pecka!
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    zdar, mám dotaz ohledně zateplení střechy.
    Mezi krokvemi 160mm a na to do kříze asi 100mm a to vatou s hodnotou λ 0,035. Myslíte, že to je takhle dostačující standart u rekonstrukce?
    Firma tam prý ještě chce dávat parotěsnou folii jutafol a zaklopí se to SDK.

    A ještě řeším jak odhadnout celkové tepelné ztráty objektu (alespoň přibližně). Vím, že se jedná o poměrně složitý výpočet a asi by bylo nejvhodnější si tam pozvat někoho kdo nám udělá přesné měření, ale to asi nepodchytíme. Stav je takovej, že střechu jsem teda popsal, obvodový zdi jsou vesměs cihla 300mm a fasádní izolace vatou 150mm se stejnou λ jako střecha.

    Ty tepelný ztráty potřebuju určit pro zvolení vhodného výkonu topeniště na pevný paliva, jako hlavního zdroje tepla.
    Diky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: tak vyměň orchideje za pořádnej kaktus :-D
    To mě nenapadlo, protože jsem počítal že by tam byl většinou stejně nějakej radiátor
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: spousta horkyho suchyho vzduchu hnedka pod parapetem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    moc tam o tom není, ale docela mě to z venku zaujalo:
    Světová architektura: dům na zahradě ambasády | Dům a zahrada - bydlení je hra
    http://www.dumazahrada.cz/stavba-rekonstrukce/architektura/20475-dum-na-zahrade-ambasady/
    CUKI
    CUKI --- ---
    kuli kytkám? to nechápu...
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: mam vafky v bytě. serou mě kuli kytkám, jinak docela dobrý ;) komín je koaxiální, tušim že odtah je uprostřed a sání okolo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Máte někdo zkušenost s topením Vafkami? Ideálně na PB? Jsou tam nějaké větší rozdíly v účinnosti? Ten odtah ven je "rekuperován" předpokládám vždy stejně, že? Někde jsem viděl že vaky jsou v dolní části zdi a pak vede vnitřem "komín" a odtah je vrchem, předpokládám větší účinnost, ale o kolik?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: aha na to už jsem někde narazil, takovej drahej stan s dřevěnou kostrou, to už asi bude lepší ta jurta
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam