• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    MATT
    MATT --- ---
    když je tu zas řeč o h*vně ;)

    In Kenya, fuel made from human faeces keeps the home fires burning | Reuters
    https://www.reuters.com/article/us-kenya-briquettes-waste-idUSKBN1AN1XJ
    PAD
    PAD --- ---
    Ahoj. Doporucite mi prosim firmu schopnou postavit korenovou cistirnu - idealne nekde z Vysociny nebo okoli?
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    ZATAMOKO:
    Zatim to pouzivame ani ne 4 mesice, takze tech zkusenosti je malo a vetsina spis z druhy ruky, primo asi tak ze 3 tri zdroju, ktery maji zkusenosti vic nez par let.
    Pouzivame to vetsinu casu dva. Zizal pry staci na nastartovani 0.5kg, v portugalsku je vtipne prodavaji na kus, takze jsme zkusili zacit s 500 a pak prihodili jeste 1000 (ne ze bychom je presne pocitali, nechali jsme to na prodavajich). Doplnovali jsme nejaky material jenom po prvnich par tydnech, kdyz si to zezacatku sedlo z puvodniho 3/4 naplneni asi na 1/2.

    LINKOS:
    #1 nemelo by byt potreba to prepinat, udajne by to melo byt na 90% zpracovany
    #2 voda neni uplne precistena, jde do dalsiho vykopu (podle navodu, zase v odkazu), kde se to dal filtruje a pestujou se veci kterym se to libi

    CUKI: Jo toho zanaseni jsem se taky nejvic bal, takze je tam jeste nejaka umela sitovina pres ten vyvod co by mela zabranit aspon ucpavani ty trubky a tu vrstvu jsme udelali trochu vetsi, uvidime. V tom navodu doporucujou dat sitovinu i pres ten sterk, coz jsme neudelali, nedavno ten navod nejak vylepsili. Ta komunita neni daleko od nas a nedavno si tam pristavovali dalsich nekolik takovych zachodu, ale i po tech zkusenostech ten design nejak vyrazne nemeni.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASPAREK: nechci aby to znelo jako kritika,me se to libi,jen snad nejake mozne vylepseni,jak jsem to mel vymyslene.
    1. Pokud by ty nadoby byli dve,tak se da mezi nimi "prepinat" a zajisto by to,ze hmota muze radne zkompostovat a nebude nahore stale cerstvy nezkompostovany material.
    2. Ta prebytecna voda co z toho vyteka neni precistena, resp,bude predcistena ale chtelo by to vylepsit o nejaky mokrad-malou korenovku.
    3. u nas by bylo potreba nadoby umistit asi do zeme kvuli mrazum,nebo se smirit s tim,ze pres zimu to bude jen schromazdovat a pojede to pres leto,zizaly preziji ve stredu a pak se namnozi,cimz by se zaroven vyresilo,ze odtok bude pri zakopani moc nizko
    4. Ta moje vymyslena varianta spocivala v tom,ze zizaly by se dali do nadoby az kdyz se to prepne na druhou nadobu,ta tvoje proces urychli
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: v portugalsku to ochránit před 25°C je sranda, ale v čechách, aby to neslezlo pod 5°C už je většinou dost oříšek.
    Ale jinak super. Z toho co je znázorněno na obrázku je tam ten štěrk ale podle mě na nic. Dělal jsem několik repasí štěrkovech filtrů v IBC a za prvé se to dost zanášelo a za druhétoho štěrku tam musí být mnohem víc a v různejch vrstvách. I tak tě čeká podle mě dost častá repase. Vidím to v dobrém případě tak na 5let max.
    Pokud by tam byl jen hrubej štěrk, tak to zase nic nepřefiltruje a bude se ti to usazovat v těch trubkách dál. Neumím si představit že by to ty trubky rozváděli alespoň trochu stejnoměrně.

    Jinak super zrychlení kompostace.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KASPAREK: to vypada zajimave a funkce, super :)
    Mam par dotazu:
    Kolik vas to pouziva?
    Jak velkou nasadu zizal jste tam dali?
    Jak casto doplnujete piliny, listi apod.?
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: Co jsem posilal ten odkaz, je tam navod jak to postavit, ale zjednodusene. Beznej 1000l tank, dole kohout s vyvodem, na dne trochu sterku, na tom do 3/4 ten bio material (listi, hobliny, kura), v tom v horni vrstve zijou zizaly, horem to tam vsechno pada, voda protece, kohout dole je porad otevrenej a voda odteka uz ven, do venkovniho vsaku, kde uz se da neco pestovat. Takze v ty nadrzi to neplave, mokry to je, to zizalky radi. Cely to musi byt izolovany, je potreba je udrzovat v teplotach mezi 5C do 25C. V portugalsku mame problem s tou horni teplotou, ale napul jsem to zakopal do zeme, nastesti bydlime v mirnym svahu. V cechach by mozna bylo slozitejsi, jak je uchranit pred zmrznutim, i kdyz to pry snani o neco lepe nez to vedro.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: to v tom jako plavou?
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    LINKOS: Zatim nam to funguje asi 4 mesice, takze nemuzu moc rict, ale vysledek by mel byt ze neni co kompostovat, naopak se musi doplnovat zizalam material, jako listi, hobliny nebo neco podobnyho. Produkt je jenom voda ze splachovani a co vyprodukujou zizaly, vsechno v tekuty podobe.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASPAREK: kdysi jsem na teoreticke urovni uvazoval o necem podobnem, melo to mit dve jimky,vzdy by do jedne sel odpad a druha by kompostovala,ale nakonec jsem to zavrhl jako prilis slozite. Ale evidentne neco takove funguje
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    Kdyz se tu resi zachod dovnitr baraku, nezkousel nekdo zizaly? My si to postavili v Portugalsku, normalni splachovaci zachod, vsechno jde do nadrze se zizalama, produkt je trochu bohata voda kterou milujou citrony a limetky.
    http://www.vermicompostingtoilets.net/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    CUKI: mokrý piliny fungujou v poho, my máme 10 l kýble od lepidla (pač mi furt přibejvaj), jednou za dva tři víkendy se naplní, dá bokem a dá další. jak je to malý a lehký, může s tim manipulovat i přítelkyně
    CUKI
    CUKI --- ---
    https://magazin.aktualne.cz/bydleni/amasow-architects/r~490188782bf011e7b2a40025900fea04/
    ...jak řešej přehřívá vytápění a růst stromu naprosto nechápu, ale zajímavý. Teda jen na nějakou párty, bydlet bych v tom asi nechtěl, pokud bych nevlastnil lesy široko daleko...
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Já na to žádnou desinfekci nepoužívám. Veškeré prostředky co doma máme a používáme, jsou snadno ekologicky odbouratelné, takže to je v pohodě.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: s chemkou je to nejlepe tak ji nepouzivat,bud kupovat ekopripravky,nebo pouzivat citronovou stavu,ocet,atd.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: respektive chci do konce leta udelat splachovaci zachod na chate(je tam klasika kadibudka zatim) a premejslim co s tim odpadem protoze to je uprostred poli.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: hele a jak resis dezinfekci a myti misy kdyz to pak cerpas z jimky na kompost? Naky residuovy testy na chemikalie v kompostu ses asi nedostal predpokladam? Ja si taky myslim ze splachovaci zachod s vyvodem na kompost by byl ideal ale nevim co s tou chemkou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:
    No já to mám na jedné stavbě tak jak popisuješ. Jenže:
    1) záchod je v separé stavbě, která není vytápěna a je vesměs celá ve stínu.
    2) bydlí tam jen jeden člověk (chlap - na malou chodí ven)

    Zasypává se to pilinama relatině drobnýma ale prach to úplně není. Je z toho bordel. Nemůžu říct že by to nebylo cejtit. i Při té jedné osobě se ten kýbl vynáší relativně často. Nemá 20l (odhadem tak 15) Ale lepší tvar jsme nenašly. Třeba 40l od primalexu je sice super, ale už se tam na vejšku nevejde. Kdyby to bylo v běžné stavbě obávám se že by mi to za prvé nevonělo. Za druhé problém když tam bude více lidí. Průměrně žije v domě 3 a více lidí, to by jsi to musel měnit po několika dnech. Když ti přijde větší návštěva, tak třeba i každej den...
    Na separaci mám podobný náhled. navíc si myslím, že to delšímu užívání téměř vůbec nepřispěje. Stejně nejdřív uděláš "hromádku" tak vysokou že už to budeš muset odnést.

    Jaké piliny používáš (velikost)?
    Jak vypadá ten 20l kýbl?
    A kolik tam bydlí s tebou lidí a jaká je frekvence vynášení?
    Máš to přímo ve vytápěné části domu?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: je to myslim 20l,proto je potreba mit kybliku vic,kdyz je plnej zavickuje se a postavi vedle zachodu,pak se vynaseji po vicero. Casto jsem videl pouzivat takovy cerny velky nadoby,myslim ze to jsou 50l,nebo 40l a vesli se a sedelo se normalne. Jsou ale na prd,protoze to musis nest obema rukama pred sebou,primo pod rypakem,navic nez se to naplni,tak moc stece dolu a zacne kvasit spodnich asi 5cm,to je pak puch pri vyklapeni. Coz dela i pokud separujes do nejake nadoby a stejny smrad je i z toho separatoru po case to proste smrdi jak pisoar na zanedbanem nadrazi a je treba ho vymenit.
    Navic tu moc bud musis nekam odvist do zasaku,ven do nadoby,nebo mit stejne kybl s pilinami,takze je to vsechno vlastne drbani na vic, uplne zbytecne a zdroj nastvavani,protoze jak zasypavas pilinami, doct casto se stava,ze nejake spadnou do separatoru a ten se ucpe. Takze se ti tam musi valet nechutnej drat na prostouchavani a obcas se stane,ze jdes po nekom a je to plne moci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam