• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: 32m2 garsonka v přírodě. 2 by6 plus kontrarošt. Tak aby všude bylo 20 a víc (podlaha) cm izolace. Zvenku tradičně opalovaná fasáda, vestavěná fixní trojska a krov jednoduchá vazníková k-ce, plechová střecha s nízkým sklonem.
    Pro tebe asi nic nového pod sluncem. Ale spíš se snažím ukázat zájemcům, že bydlet se dá relativně snadno a levně a stavba není nic extra složitého, co by většina nezvládla sama postavit. Statické tepelné ztráty to má kolem 500W, takže to jde vytápět pomalu svíčkou.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Co se bude stavět? Jakej systém?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak kdyby si někdo chtěl "osahat" stavbu malé dřevostavby na živo, tak příští tejden bude mít pravděpodobně šanci v Berouně, kdy by se měla stavět celá hrubá konstrukce. Záleží na počasí.
    Možno i jako placená brigáda, případně výměnný pracovní revanš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nedělá tu někdo ideálně z rozumného okolí Berouna- Černošic balloon frame dřevostavbu, kde je stále vidět kostra? Potřeboval bych pro kamaráda zajistit obhlídku.
    A kdyby někdo věděl firmě z malou přenosnou vrtnou soupravou v témže regionu, nestyďte se napsat :-D
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    CUKI: nejaky alelopatick efekty by se nasly https://www.researchgate.net/publication/7629164_Allelopathic_Potential_of_Robinia_pseudo-acacia_L
    plus dokaze zabirat prostory, kde jiny stromy nesvedou rust a meni tak slozeni ekosystemu. minulej tejden melu tema invazaku cro plus a jedna reportaz byla na tema akat vs luzni lesy
    Trnovník akát – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Trnovn%C3%ADk_ak%C3%A1t#Toxicita
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    jojo akorát je to takovej humus, že to neukusují ani divoký zvířata a ani na tom nepřežijou plísně. Ale nebudu vám do toho mluvit... :)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Doma mám akátovej stůl. Umírám. Ale už od narození. Aneb "jedovatost" opravdu není problém.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: No to vytlačování je dáno tím, že je sám je nitrofilní a v kořenech má hlízkovité bakterie, které mění vzdušný dusík na organický a proto tam roste tak maximálně kopřiva a vlaštovičník, ale to s jedovatostí nemá asi nic společného. U ořechu je zase problém stín v kombinaci s kyselostí špatně se rozkládajícího listí.
    Pokud má někdo kompletnější informace, budu velmi vděčen.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: mam za to ze jeho "jedovatost" je hlavne ve schopnosti vytlacovat okolni stromy/rostliny. Neco jako orech...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAD_MAN: tak to s tou jedovatostí asi nebude tak horký :-D
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    CUKI: taky se z něj dělají sudy na víno...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JUNIOR: Venkovní nezakrytý stavby-dětský hřiště. Tam je to asi nejlepší volba. Nejsou třísky a navíc díky tomu, že je jedovatej je dost odolnej proti havěti i houbám.
    O tom že by byl zdraví škodlivej, ale slyším poprvé. Viděl jsem ho i v interiéru.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    CUKI: Na co to máš ? akát je super jedovatej i v interiéru a většinou i po nalakování/olejování (jde-li to vůbec ještě...). Chtěl jsem z toho dělat něco domu, ale nakonec jsem od toho (našteští) ustoupil... Jako kuly do plotu to je dobrý, neshnije to a nic to neokouše :))
    CUKI
    CUKI --- ---
    SNUPAK: Flexa s rašplí je takovej domácí způsob, ale jinak je na to takovej stůl do kterýho se to upne a ubírá se to při malejch otáčkách. Je to vlastně takovej soustruh s pohyblivym nožem. Rašplí se to až začištuje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SNUPAK: Já našel zatím jen na kusy: 3m+ byly za 280Kč v nejslabším místě o průměru 12cm a pětimetrový neměli skladem, takže nevím. Co je výhodnější, to netuším.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: s tim sušenim netušim..
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    CUKI: Jinak u říčan jsem nedávno viděl surove kmeny a kmínky za 3000,- / m3
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    CUKI: Myslíš odkorňovačku na motorovou pilu? pěkně hnusná práce :)
    když nemáš, tak se nejlépe osvědčilo takové to ruční odkorňovadlo na nasade a pak poříz. flexa s rašplí nebo pilovým kotoučem a El hoblík až na závěr.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: To je pěkná cena, ale na přepravu daleko (3-5m délky) a hlavně to nechci frézovat. Ty firmy co to prodávaj hotový maj na to takový spešl přípravek se kterým to jde jedna radost. Kdybych to dělal celý flexou, nedokážu vůbec odhadnout jak dlouho by mi to trvalo (a popravdě moc se mi do toho nechce :-))

    Jinak Akát se musí po ofrézování nějak sušit? Měl jsem za to že se používá syrový?
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Potřebuješ vyschlou ? Pokud ne, tak se dá vytěžit... V Kokořínsku platěj tušim 120,- Kč/m3. Musíš se domluvit s lesákem a pak už jenom řežeš...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam