• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AMBIENTIUM:
    denní spotřeba se počítá 96 litrů/ osoba a v průměru to lidem vychází.
    Ekologičtější rodiny s dobře technologicky vybavenými domy spotřebují méně, ale 50 litrů osoba / den u trvalého bydlení mi přijde málo. Na celý dům je sucho.
    Dá se voda ze studny čerpat v malém množství za čas celodenně do retenční nádrže, ze které se pak bude brát do oběhu v domě. Spolu se dny, kdy nikdo není doma se tím hodně nashromáždí.


    CUKI: tlačit na obec, aby vybudovala vodovod?
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Ty filtry podle mě musí být ještě před tím než dojde k "uskladnění" vody. Pak už to moc význam nemá. Já jsem na kopci tak to není asi tak znát. Ale i tak jsem měl řepku ještě nad okapem.
    Geoška a kačírek je podle mě málo skusil bych tam nasypat kremičitý písek...
    Já mám zatím největší problém pouze s ořechem, to pak ta voda vypadá... ale zase je na sluníčku.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Já mám taky tři rozvody a moje zkušenost tedy není taková, že by na praní stačila ta voda, co ji mám zachycenou ze střechy. Prádlo bych v tom v žádném případě nepral. Filtr mám vstupní před retenčkou (v zemi ve tmě) - kde jsou mezi kačírkem a drobnými oblázky 4 vrstvy geotextilie. Pak je filtr před čerpadlem https://www.sigmashop.cz/prislusenstvi/ap-500-filtr-s-odkalovacim-ventilkem

    Za čerpadlo bych ještě mohl dát filtr s textilní vložkou https://www.sigmashop.cz/prislusenstvi/filtr-p603-5-vlozka-textilni-1-mcr

    Ale přesto, když kvetla řepka, byla to hrůza... Možná by to ten poslední filtr zachytil, ale i tak ta voda byla jaksi zasmrádlá...
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Ideální na vše používat normované IBC. Každá stavba jich spolkne hned několik:
    1. retenční nádrž na pitnou vodu (pokud není studna tak třeba 8 aby to pojalo plnou cisternu.
    2. Na deštovku dle velikosti střechy. Na každých 50m2 tak 2 a více.
    3. na odpad. právě laboruju se žížalama a tam je jich potřeba také hned několik. Do první zespodu perforované jde odpad a zde jsou žížali. do druhé, která je hned pod ní (nemá vršek) odtéká a odpadává již přetvořený produkt a moč. a ve třetí se zase filtruje pískem a jde do další(ch) kde je připravena na zálivku.
    Ale není to jedinný možný postup. V každém případě takto by neměli přes zimu zmrznout ani mít větší útlum i v našich podmínkách...
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Já mám například 3 rozvody vody: teplou, studenou a děšťovku.
    Ta se dá dobře použít na záchod a praní. Pro obojí je lepší než ta ze studny, protože to je měkká voda.

    To čištění už je horší, ale nikoli složité. Stačí obyč pískový filtr. Ideální je ale když první část z deště odteče pryč. Ten umeje střechu a svody.
    Úplně automatické to moc není, ale kokud uděláš v okapu 2 kotlíky s tím že první bude mít pod sebou jen vsak na cca několik litrů, tak první voda vždy steče do toho vsaku a zbytek odteče dál do pískového filtru. Ten musí bejt ale hodně velké plochy aby to stihlo odtékat při lijácích a s velkým rezervoárem nad ním. Vodu musíš mít ve tmě a chladu. Pak se nekazí a můžeš jí na obojí používat.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    PARRHESIA:
    CUKI:
    Dole je na tom webu podepsana xenergie, coz by mohlo leccos vysvetlovat.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: jn, tohle je šílený a spíš bude hůř. Zajímalo by mě. zda existují nějaký možnosti jak pořádně odfiltrovat dešťovku tak, aby se dala poslat do bojleru a mít ji ve sprše a prát v ní atd. Problém vidím třeba v pylových zrnech atp. Dešťovky se pořád dá nasbírat hodně, ale nevim jak to pořešit, aby byla doma čistá užitková voda zachycená ze střechy...
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Dík, ale šlo mi o hloubku podvrtu a ne samotného vrtu.
    30m překročím tak i tak abych se k vodě vůbec dostal :-(
    125mm pažení beru taky jako minimul, ale ne kvůli zásobě vody a použitému čerpadlu do 100mm dát 4 palcový nemůžeš a 3 palcový jsou zase o dost draží a méně efektivní.
    Vrt se přetěžuje ať čerpám nebo ne, prostě není voda. Jen jsem chtěl znát názor někoho z oboru, kolik vody mohu považovat za stavdardní vsak. protože to je to co tu podle mě všichni máme. A tedy hlubší podvrt by ten vsak mohl vylepšit. A nebo také zhoršit.
    Většina studnařských firem garantuje třeba 2m3 za 24h, al o tom si tu podle mě můžeme nechat jenom zdát.

    A ty čidla o kterých píšeš jsou sice pěkná věc, ale budou fungovat jen tam kde je té vody opravdu dostatek. Já 6-7m vody nadednem něměl už asi 2 roky... Ale zato vodu z vrtu dokážu dostat stále pomocí soustavy časovače a retenční nádrže, tak abych nepřetěžoval čerpadlo. Už jsem takto probral k životu několik studní. Ale funguje to opravdu jen na bázi vsaku. těch 50l nemám na osobu ale na celý dům! Ovšem pořád lepší než v sousedství, kde mají mnohem lepší a hlubší vrty, třeba o 50-100m a vodu nemají vůbec...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Vrty do 30 metrů lze bez povolení báňského úřadu. Tzn. vrtal bych na mximum. Jde skutečně jen o to množství vody, které se ve vrtu nasbírá. Předpokládám, že vrt je ten nejužší možný, tzn. 125 mm trubka, vrták cca 150 mm.
    Kdyby byl širší vrt, adekvátně roste objem a není potřeba vrtat tak hluboko. Ale vzhledem k tomu, že s větší hloubkou by mohla růst pravděpodobnost či vydatnost vody, tak bych vrtal hlouběji. 40-50 litrů za den mi přijde málo. Krom toho se tento vrt spíše přetěžuje. Není totiž dobré vyčerpávat vodu z vrtu až na sucho; záleží samozřejmě na složení hornin. Obvykle se do vrtu dává souprava na čerpání vody, kde jsou dvě čidla hladiny viz obr. Rozdíl mezi nimi je 5 metrů. Tzn. čerpadlo se vypne, když zůstává vodní sloupec cca 6-7 metrů nade dnem.



    Pro jednoho člověka je 50 litrů asi ok. Pro rodinu to stačit nebude. Počítám, že záchod se splachuje dešťovkou ze střechy, nebo je suchý. Reálná potřeba vody je podle mě 50-100 litrů na osobu a den, jakkoliv se to může zdát nemožně moc, je to tak. Tabulkově při počítání stočného podle norem se počítá 120 litrů na osobu a den. Tzn. norma předpokládá i tuto spotřebu vody.

    Tzn. jestli máš vrt 20 metrů zvážil bych, jestli by se neměl prohloubit. Nejsem ale studnař. Obrátil bych se na hydrogeology, např. https://www.aquaenviro.cz/
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Otázka je, co je ta běžná izolace? Hliník? :-)
    Přijde mi perverzní udávat u reflexní folie lambdu. Protože jde o úplně jinou složku tepla.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PARRHESIA: oni tam dokonce tvrdi 3cm odpovidaji 40cm "bezne" izolace...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PARRHESIA: Jak vypadá chytrá izolace?
    Podle mě je akorát hloupý investor, který uvěří něčemu takovému bez jakéhokoliv ověření nezávislou zkušebnou a se stránkami produktu ala toto: http://lupotherm.eu/cs :-D

    Zaizoluj z venku, ale i bez izolace se to dá vytopit, ale je to drahé.
    PARRHESIA
    PARRHESIA --- ---
    Stavím u sebe v dílně něco jako domeček, mě už nebaví když musím přespávat, být v tom prachu a v zimě abych tam měl vytápěné zázemí, konstrukce je z unimeobunky 6m X 3m , je hodně oken, dvojskla v dřevěných rámech, ale chci se zeptat na izolaci Lupotherm, máte s ní někdo zkušenosti? Mě příjde zajímavá v tom , že je oproti jiným řešením tenká a udajně (traduje se) 3 cm odpovídají 15cm jiné chytré izolace.. Zkušenosti? dík předem
    CUKI
    CUKI --- ---
    Kolik se standartně podvrtávají vrty? Dělá se těch běžných 20m z nějakého jiného důvodu než jako zásobárna vody?
    A co se myslí pojmem pramen ve studnařské terminologii? Podle mě všude v okolí z nás pramen nikdo nemá a jímáme přímý vsak. Málokomu za noc nateče i v době kdy je vody dostatek víc než 100-200 litru za Několik hodin. Teď když není voda vysosám postupně po dvou hodinách přestávky asi 40-50l za den. je možné takové množství označit za pramen i v dobách kdy je vody dost?
    CUKI
    CUKI --- ---
    COMODOR_FALKON: :-D. překlep "kopuli" Tedy ústí do kouřovodu.¨Nechce se mi používat předražený kamnářský jíl s ostřivem na první vrstvu, tak hledám co nejlevnější řešení.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    CUKI: Co jsou a k čemu u grilu slouží "kupuly"...?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Řeším teď "kupuly" k venkovnímu grilu-krbu. Bude začínat 75 až 100cm (prostředek) od dna topeniště o půdorysu 65x45cm.
    Rád bych navázal na cihlovou zeď hliněnou nadstavbou. Asi armovanou kari sítí, protože počítám že to popraská. Ale nevím co v tom dokáže udělat větší oheň. Může to vydržet? A taky kam na Berounsku nebo Praze-západ za kvalitním jílem?
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: tady se jedná o suchý záchod, tedy na svod někam dál nevhodné.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Máte někdo kořenovou čistírnu?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: to by chtelo vyzkouset ten svod do nadrze se zizalama ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam