• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Pořiď raději nějaké levné české čerpadlo. Například Pumpa se docela rozjela. Pak ještě Pražáci nemaj špatné čerpadla za tu cenu a je k nim dobrý servis i když jsou už jsou nějakou dobu z číny.


    PEEP: čerpadlo se na dno nikdy nedává, pokud to není nějaká kalovka. Poslední cca min 2m se nechávají právě pro sediment
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    PEEP: 20 let, to asi ujde:)
    ANDY_WARHOL: dik, netusis, kdo to pro ne vyrabi? Pac to muze byt nejaka levna cina vid:/
    PEEP
    PEEP --- ---
    R6ANDREW: máme tak tvrdou vodu, že si o ní při čištění zubů rozbiješ hubu a na to ve vrtu máme grundfos s keramickým šnekem. Vrt prochází kameny/skálou a jíly a na dně je ostrý písek. Fór je dát čerpadlo dost nad dno, aby nedocházelo k víření sedimentů. Už tam bude skoro 20let.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    R6ANDREW: ja mam tohle (s cerpadlem do vetsi hloubky, ale jinak stejny set) a nemohu si stezovat
    ECOSMART 2/30 - domácí vodárna pro vrty 20-30 metrů - EcoSmart - čerpadla a vodárny s frekvenčním měničem
    https://www.eco-smart.cz/...o-2-4-osoby--1-2-koupelny--2/ecosmart-2-30-sestava-pro-vrty-20-30-metru/
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: Jen k té tvrdosti:

    Souhrnné parametry
    Tvrdost W-HARD-FX5-CC 0.00150 mmol/l 4.53 ---- 2 3.5 mmol/l Nevyhovuje
    Tvrdost hořečnatá W-HARD-FX5-CC 0.00020 mmol/l 1.46 ---- ---- ---- ---- ----
    Tvrdost jako CaCO3 W-HARD-FX5-CC 0.150 mg CaCO3/l 453 ---- ---- ---- ---- ----
    tvrdost vápenatá W-HARD-FX5-CC 0.00130 mmol/l 3.08 ---- ---- ---- ---- ----

    šířka vrtu 120mm
    účel bydlení
    vydatnost vydatná
    čerpat se bude max do 1. patra

    Nad tou retenčkou jsem už přemýšlel a žena to zamítla (neptej se;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Jakákoliv oběhovka. Vřetenové čerpadlo by asi taky šlo ale já ho do novejch vrtů nerad posílám. Je náchylné na obrušující sedimenty (záleží v čem je to vrtaný) Naopopak do starších vrtů je ta vřetenové čerpadlo velmi vhodné. Oprava je jednoduchá a nemá se tam co po...
    Na 25m můžeš dát jakékoliv. To není žádná hloubka, jen prosím zapomeň na malyše :-D
    No a teď k tomu tlaku. Máš 2 možnosti. Budeš mít jedno čerpadlo a tlakovou nádobu a nebo presscontrol. A nebo dole bude jenom hlubinné čerpadlo a vodu bude posílat přímo do retenční nádrže ze které to budeš čerpat dál domácí vodárnou. Což je sice trochu složitější ale lepší řešení. Někdy i nutnost pokud vrt není dostatečně vydatný.
    U 25m ale nemusíš to čerpadlo tolik řešit protože nestojí majlant. Do 80 a víc metrů už je to jiné. Tam navíc je problém s tlakem vody když je jí hodně.

    Pokud je vrt dostatečně široký nahoď tam jakékoliv oběhové čerpadlo. Které se v tvém okolí prodává a případně servisuje. Ale jestli to máš na bydlení tak je ti jakýkoliv záruční a pozáruční servis stejně k ničemu a koupíš prostě nové čerpadlo a to druhé buď opravíš a necháš jako rezervu a nebo ho vyhodíš...

    Na přesnější informace bych musel znát víc konkrétní podmínky instalace a možnosti a způsob využívání.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ANDY_WARHOL: asi uplne levne, jakoze do 10 000 Kc, to byt nemusí. Hlavně, ať to funguje dobře a dlouho. Extrém je asi to frenkvenčně modulované čerpadlo, o kterém píšeš, to bude přes dvacku jen čerp, že?

    CUKI: vrt 25m
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Tak asi to nejdůležitější. V jaké hloubce to čerpadlo bude?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    R6ANDREW: jestli to potrebujes levne, tak klidne vem s tlakovym spinacem, priprav se ze budes potrebovat pomerne velkou expanzni nadobu, ktera bude trochu zehlit ty tlakove nerovnosti. cerpadlo s frekvencni modulaci potrebuje jen malou expanzku, ja mam treba jen 5 litru.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    čaune. Tak mam zase akci, která mě trápí:) Dám to sem, páč je to nízkorozpočtové (pro mě). Potřebuji do vrtu čerpadlo. Oslovil jsem několik firem, zabývajících se čerpací technikou, z okolí, a dostal jsem samozřejmě diametrálně odlišné nabídky. Jak cenově, tak řešením.

    Jeden říkal, že čerpadlo s tlakovkou spíš nedoporučuje, přičemž další mí vyfikl přesně takovou nabídku jako ověřenou zkušenostmi. Tak nevím. Máme hodně tvrdou vodu, takže jsem slyšel, že by to mělo být nějaké čerpadlo, které je na to stavěné (teď nevím - vířivé, vřetenové, buhvíco:/ )

    Má někdo zkušenost?
    Díky za případné názory
    CUKI
    CUKI --- ---
    Hledám materiál o využívání odpadních vod v Izraeli. Nějaký český vědec je v tom velmi angažován a měla by být v češtině od něj jakási publikace. Ale vůbec netuším a google mlčí, nebo se špatně ptám...
    Neznáte někdo?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ZATAMOKO: stěny: lepidlo-perlinka-lepidlo-nějaká hydroizolační stěrka ve dvou vrstách (tušímže denbraven). na podlaze stěrka přímo na betonu, taky víc vrstev. v rozích nemám pásku.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DOKKTOR: čím máš utěsněné to zdivo a dno?
    JOHY
    JOHY --- ---
    DOKKTOR: dik. My máme i studnu, akorát ještě nemáme rozbor vody. Co jsem četl tak po filtraci by měla bejt dešťovka na sprchu v pohodě
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: A to máš ofiko přes kolaudaci?
    Jako legionelu bych úplně neřešil, tam problém nebude, ale udržet tu vodu čistou.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: situace u mě je taková, že mám starou betonovou retenčku, do které vedou aktuálně tři svody ze střechy. Ta nádrž sousedí dole se sklepem - zvažuji tuhle šedou vodu využít pouze na splachování. Retenčka je hned vedle stěny sklepa. Nemám tedy moc možnosti to čistit ještě před vstupem do retenčky, pouze ve svodech. Tedy veškerou další filtraci bych asi musel řešit až za retenčkou. Tím pískem nevím co máš přesně na mysli, jak to vypadá, jak je to objemný?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOHY: asi čtyři roky s tím doma kromě pití hospodaříme všechno. po odeznění porodních bolestí už žádné problémy. hygienicky celou dobu bez problémů. už jsem tu o tom psal, ale příspěvky už jsou asi schované v archivu. možná s prémiovým účtem něco najdeš. ve z kratce - filtr jenom kartušový 50mikronů na výstupu, dvakrát ročně čistím nádrž. na vstupu sítky v okapech. nikdo nemá vyrážky, zažívací potíže ani infekci legionelou. a když se sprchujem, tak je to jako letní koupel na štěrku.
    album ze stavby
    https://photos.app.goo.gl/xJtpLFFWvwSmg5243
    plus něco málo keců k tomu
    [ DOKKTOR @ Stavba a rekonstrukce - homemade home ]
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Dobrý je malej pískovek filtr a jemné síto (punčocha, geoška).
    Pokud to nebude dokonalé, tak jednou za čas vyčistíš splachovací vaničku no. Pokud máš jinak tvrdou vodu, tak ji budeš čistit zase kvůli kameni.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: a na splachování to stačí pouze prohnat přes filtr mechanických nečistot?
    CUKI
    CUKI --- ---
    JOHY: Na sprchování je bohužel hygienický i technický požadavek na vodu velmi vysoký. Ne že by to nešlo (například destilací). Ale není to (alespoň prozatím) smysluplná cesta.
    Hygienický požadavek je, že to musí být pitná voda. A ten technický je fakt, že pokud budeš tu vodu ohřívat, tak se ti v tom bojleru při té teplotě ty breberky pěkně namnoží. Na druhou stranu jde o měkkou vodu, tedy nebudeš mít problém s vodním kamenem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam