• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HOLOUBKOVAO starých časech /první republika a dřív/
    Taky máte někdy pocit, že byste nejradši žili v minulých staletích? Kdy a čím byste byli? Co vás na té době přitahuje a proč?
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    Docela zajímavé téma, ale ruku na srdce, kolik z nás by opravdu v těchto dobách chtělo žít?
    Lidská mysl je uzpůsobená pro to si pamatovat hlavně to dobré a to špatné vytěsnit. ...naštěstí

Najděte mi kdokoliv dobu, kde by se lidé měli líp! Žijeme v době relativně bez válek, bez epidemií a v naprostém blahobytu.

Přesto (a nebo právě proto) mi přijde, že jsme čím dál tím více nespokojení.

Ještě za té první republiky tu lidé umírali hladem, dokážete si to dneska představit? Zlomená ruka, zápal plic nebo menší infekce znamenala často smrt. Průměrný člověk si za den dřiny vydělal na bochník chleba. Dneska si na něj vyděláme za pár minut. V popelnicích se nám válej takové přebytky, na které dříve nedosáhly ani lidé s nadprůměrným příjmem.

A co bydlení? Nejbohatší lidé se na zimu z obrovských letních sídel stěhovali do malých městských bytů, ze kterých by vám vaše děti dneska vzala sociálka. Záchod byl společný pro celé patro na chodbě, pouze studená voda taktéž. To mnohdy početné služebnictvo dělalo úkony, které jsou dneska automatické stisknutím jediného tlačítka. Ohřívali vodu, topili v jediné místnosti. Ano ti nechutně bohatí lidé co vlastnili obrovské sídla se v zimě tísnili s celou rodinou v jedné místnosti.

Pokojová teplota byla mezi 10-16°C! dneska pokud je teplota pod 16°C nechodí děti ani do školy...

HYBNERKA: ano naprostý souhlas, čím lépe se máme tím hůře se k sobě chováme.

V čím drsnějším kraji jsem kdy byl tím lépe se tam lidé k sobě chovali...
    HYBNERKA
    HYBNERKA --- ---
    Slušnost mezi lidmi,taková už nikdy nebude...,.-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam