• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FORELLISilniční cyklistika - "špatným dnem šetříte síly"
    MATISK0
    MATISK0 --- ---
    Svata pravda

    SALO
    SALO --- ---
    JONAS3: on si KEIKIN este stale nevsimol, ze sa narodne sampionaty tento rok idu na Slovensku...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    si říkám, jak by ten šampionát měl vypadat, aby simuloval olympijádu. Štybarovi se řekne, že bude dělat Aláče, Kruzieger bude zas Niballi, Elkov budou jako španělé a ten zbylý, který vyhraje, pojede olympijádu, protože ten je tam všechny porazí.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    KEIKIN: Mno, ono taky příprava tratě na závody není otázka měsíce. Nemáš vůbec představu, co to znamená, jak dlouho dopředu se to připravuje, kolik je povolení a sraní s místními samosprávami, s kolika nesmyslnými úřady musíš jednat, kolik debilů musíš obejít a mít od nich povolení, jednat s kdejakým idiotem, co má pozemek u trati, s přepravcema, co případně komunikace používají pro linkovou dopravu... A stačí jeden jediný, a nejedeš tam, kde jsi chtěl. Hele, to jako že se podrbeš na temeni u klávesnice a píchneš tužku do mapy "a tady pojedeme", tak takhle to fakt není...
    Notabene, vůbec nechápu, proč by ta trať měla simulovat olympiádu. Jak na tom kdo v kopcích je, víme všichni a Koňas to taky trošku sleduje.
    SALO
    SALO --- ---
    KEIKIN: tazko debatovat s clovekom, ktory absolutne netusi, ktora bije a nie je si schopny spojit 2+2 dohromady, ked ma vsetky fakty pred sebou. este raz si precitaj, co som napisal.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SALO - pojďme se bavit pomocí argumentů, ne přes emoce. to že olympiáda loni neproběhne se vědělo moc dobře a včas.
    S principu nečeká ? Tak potom asi je jim úplně jedno, jak dopadnou naši reprezentanti. Za mně je 3,14čovina fakt, že se nesimuluje profil tokia. Toť vše.
    SALO
    SALO --- ---
    vzdy, ked uz si myslim, ze uz KEIKIN nemoze prist s dalsou totalnou picovinou, tak trumfne sam seba...
    SALO
    SALO --- ---
    KEIKIN: petoze olympiada mala byt minuly rok a CSC tak nejak z principu nekeca SZC do vyberu trate?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    HELLISH: Proč náš přeslavný svaz nezvolí na národní šampionát trať, která by byla podobná profilu tratě na Olympiádě ?
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    Osobně bych neváhal a poslal do Tokia Sáblíkovou. A oznámit by se to mělo co nejdřív, aby měla čas trochu naladit...
    Noskový by mi samozřejmě bylo líto, ale ta na to zřejmě letos bohužel nemá.
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    JONAS3:
    Česko má pro tokijský silniční závod žen vyjeté jediné místo, které pro zemi získala na základě svého umístění v individuálním světovém žebříčku 2019 Nikola Nosková.

    Od svazu poté Nosková dostala ústní příslib, že by olympijská letenka měla připadnout právě jí. Po obtížném boji s mentální anorexií se zarputilé vrchařce plnil velký sen.

    Jenže po odkladu her na rok 2021 tato interní „dohoda“ přestala platit – také proto, že Nosková letos výsledkově nezářila. Se svou worldtourovou stájí SD Worx absolvovala pouze dva zahraniční závody, na Brabantském šípu dojela po práci pro tým na 65. místě a etapové klání Ceratizit Festival ve 2. etapě vzdala.

    Doma se představila v Českém poháru, ale ani v něm nevítězila.

    Proto nechává reprezentační kouč Tomáš Konečný nominaci na hry, která by měla být oznámena nejpozději v pondělí, zatím otevřenou.

    „A ve hře je i Sáblíková,“ říká.

    Jedna z nejlepších rychlobruslařek historie nastoupila 6. května v Mladé Vožici poprvé od roku 2016 opět do silničního závodu a ve zvlněném terénu dominovala Českému poháru (s polskou účastí) s ohromující převahou čtyř minut.

    „Byla jsem hodně nervózní, ale teď jsem hrozně spokojená,“ líčila vzápětí. „Samozřejmě, že jsem se bála jít po pěti letech do balíku, ale nakonec to bylo v pohodě.“

    O měsíc později ovládla další Český pohár na mnohem rovinatější trati ve Starém Jičíně, kde v závěru ujela i zkušené Jarmile Machačové a o 17 sekund právě Noskové.

    Případný úspěch na víkendovém mistrovství Česka a Slovenska v Bánovcích nad Bebravou by tudíž Sáblíkové mohl otevřít dveře do Tokia.

    „Je na long listu potenciálních účastnic olympiády, který jsme organizátorům nahlásili,“ upřesňuje Konečný. O start v Tokiu by se mohla utkat s Noskovou, Machačovou a s milým překvapením sezony, 22letou Terezou Neumanovou. Ta v této sezoně vybojovala 2. místo v etapě Kolem Švýcarska a 9. místo v zahajovací etapě worldtourového závodu Kolem Burgosu.

    Závod v Bánovcích má rovinatý profil. „Trať v Tokiu bude výrazně odlišná, kopcovitá, i když ne až tak extrémně jako v případě mužů,“ upozorňuje Konečný, že olympijský profil by mohl svědčit i vrchařkám.

    Mluvil jsem s Martinou o spoustě věcí,“ naznačuje. „Na republiku je přihlášená a nyní se rozhoduje, jestli ji pojede, nebo ne.“

    Proč v souvislosti s domácím šampionátem váhá?

    „I pro ni je těžké jít z voleje na takové závody. Vnitřně s tím bojuje,“ vysvětluje reprezentační kouč. Podle jiných zdrojů může hrát údajně roli i pocit, že Sáblíková nechce sebrat místo na olympiádě některé z českých žen, které se na rozdíl od ní v posledních letech cyklistice soustavně věnovaly.

    Aktuálně je Martina Sáblíková na soustředění v Itálii, kde v úterý absolvovala v kopcích 120kilometrový trénink. Ovšem takové cyklistické dávky by si ordinovala bez ohledu na možný start na domácím mistrovství i v rámci rychlobruslařské přípravy.

    Zda se z Itálie odrazí k souboji v Bánovcích a odtud možná až do Tokia, se musí rozhodnout jen ona sama. Ani kouč Petr Novák ji v tomto směru nechce ovlivňovat.

    Paradoxně je však k premiérovému startu na letních hrách možná blíž než v roce 2016.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    D1RABBIT: Tak to si mohl odpustit.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    D1RABBIT: Hele a ten v.d.Poel to nějak oznámil nebo je to jen spekulace?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: vyhrát etapu na TDF je váženo téměř jako vyhrát jarní klasiku. Někteří závodníci jedou na TDF jen kvůli jedné etapě.
    Možná by nebylo špatné navýšit radikálně price money pro závodníky třeba do 30 místa. Aby se vyplatilo jet na celkové více jezdcům.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    Tour je prostě to nejvíc ve všech smerech. Jenom zúčastnit se je pro cyklisty sen. Natož vyhrát jednu etapu v životě. Od toho se odvíjí všechno okolo. Taktika týmu, organizace závodů atd atd. Obrovská nervozita od prvních etap. Ten závod nejde s ničím srovnat. Ať už v dobrém nebo špatném.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JONAS3: no na Tour nejsou vykalkulovaná odstoupení prakticky žádná, ikonický dojezd v Paříži tam všechny spurtery udrží když jen trochu můžou.
    To je spíš Giro a Vuelta, ale tam to přímo tak organizátoři staví
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    CUKI: já jen dodám, že se zase objevují etapy na šotolině, kočičích hlavách. že někde v cíli parkuje 30 busů, je v dnešní době tak nějak normální. a to zkracování etap se líbí divákům, žejo.
    a jak píše VITI, existují ultramaraton závody, které ti poskytnou přesně to, co hledáš.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    A ještě, ta vykalkulovaná odstoupení se týkají snad jen těch 3 nejdelších závodů. V kratším pro to není obvykle důvod. Protože ty 3 závody jsou tak dlouhé, že se nemusí vyplatit je dojet a "narušují" sezónu - musí se na ně extra ladit a pak i ještě regenerovat. Souběžně s nimi je obyčejně méně závodů na výběr. Takže raději jedou tohle, i když ne celé, aby pak odstoupili, místo toho, aby nejeli nic.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    CUKI: Stejně jako se vyvinul motosport (rally, F1,...) jako se vyvinula atletika, hokej, všechno...
    Mě to zase na tom baví, že je to vlastně několik závodů v sobě. Jsou tam jak "vytrvalci" na celkové pořadí, tak specialisti na různé etapy - spurtéři, časovkáři, vrchaři... A ti vytrvalci jsou takoví univerzálové, že musí zvládnout vše, dokonce i spurtéři, stačí se podívat, kde jsou v etapě se spurtem lidi na GC.
    A všichni dohromady to musí přetrpět do cíle. Ono zase těch čistě vykalkulovaných odstoupení není zase tak moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam