• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FORELLISilniční cyklistika - "špatným dnem šetříte síly"
    CUKI
    CUKI --- ---
    BATY: vítej v klubu, ale já už tedy nedělám ani jedno. :-)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MAESTRO_007: naopak, to JE atletická postava :D

    Jinak to, že jsou to vzhledem ke své výšce vychrtlíci samozřejmě nijak nerozporuji, však jsem to hned v prvním postu psal. Akorát v tom zkrátka nevidím to deformované tělo nebo nějaký zvrácený trend poslední doby :) Však to platí (a vždy platilo) snad pro všechny vrcholové vytrvalostní sportovce.

    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    BINARY_PARANOIC: WvA 190cm/78kg, tipuju, že do těch velkých kopců aby byl konkurence schopný bude mít ještě míň kg a to opravdu neni úplně "atletická" postava. Bude dobře vychrtlý :-)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    BATY: to si pak dej nějaké kompenzující cvičení, např běh, ať si posereš i kolena
    BATY
    BATY --- ---
    ATOMIKS: takže když dělám duatlon ajťák -> cyklistika, tak jsem vlastně vyřízenej :D
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    BINARY_PARANOIC: v roce 1980 šlo ještě o víceméně Francouzský závod. Byly tam dva španělské týmy, jeden holandský a zbytek byl z Francie a Belgie a pár jednotlivců z jiných západních zemí......nebyl tam ani jeden Ital, ani jeden Švýcar
    JAZ
    JAZ --- ---
    BINARY_PARANOIC: u profíků dnes nějaké deformované tělo rozhodně není problém, ti dělají tolik strečinku a kompenzačních cvičení, že přetížené/zkrácené svaly z kola dostanou po každém tréninku lehce do původního stavu. Horší to je určitě u amatérů, spousta z nich na tyhle věci kašle a z toho jsou pak zranění a různý chronický problémy. Cyklistika je super v tom, že je šetrná k tělu a ten pohyb v principu nelikviduje zdraví (viz. nevratně zdecimovaná kolena spousty běžců), ale jen pokud se člověk tělu trochu věnuje i mimo kolo.
    BATY
    BATY --- ---
    D1RABBIT: v 25. letech půjde do důchodu :)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    CUKI: já vím, však jsem taky na začátku reagoval na KEIKINa, ne na tebe :)

    A já tam prostě ten zvrácený trend nevidím. Stejně jako košíkové se logicky věnují jedinci s vyšší výškou, dostihům postavou drobní (myslím žokeje, ne koně :), maratonci nebývají zrovna gorily, mezi hokejisty nebývá moc sušinek — a obdobně prostě v cyklistice je výhodné nebýt úplně mohutný čahoun. Ale naopak si myslím, že díky různým specializacím v rámci cyklistiky jde v tomto ohledu o sport ještě v podstatě tolerantní. Svoji šanci mají jak horské blechy, tak výrazně mohutnější sprinteři.

    Také je dobré si uvědomit, že je dnes cyklistika mnohem mezinárodnější, namátkou třeba v roce 1980 nebyl v pelotonu ani jeden ze 130 závodníků mimoevropský. A je docela logické, že s vyšším počtem účastníků třeba z latinské Ameriky bude klesat i průměrná výška pelotonu — však třeba v Mexiku jsem byl i já „čahoun“ :D (a u nás jsem na třídních fotografiích ze ZŠ spolehlivě obsazoval místo zcela vpravo v řadě).
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    CUKI: tak to mají podobný postižení jako ajťáci .o))
    CUKI
    CUKI --- ---
    BINARY_PARANOIC: Já o deformaci těla nepsal. Jen o tom kam to směřuje. Jasně že postava vytrvalce vypadá jinak jež u sprintera (nejde jen o cyklistiku). Ale oba mají nějaké dané proporce. A tohle mi začíná připadat zvrácené.

    Jinak jasný problémy s páteří, hemeroidy, karpály,... To jsou běžné postižení z vytrvalostní cyklistiky.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PAN_SPRCHA: mimochodem Wiggins dnes (resp. před dvěma týdny) :)

    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    CUKI: u mnoha (zvláště těch divácky vděčných) sportů bývá výška/mohutnost výhodou, tak můžeme mít trochu zkreslenou představu o tom, jak vlastně takový vrcholový sportovec vypadá a co je normální. Cyklistika je holt jeden ze sportů, kde může být naopak výhodná podprůměrná výška — a vždy to tak bylo (jen je to dneska díky většímu důrazu na aerodynamiku zjevnější / skloňovanější). Ale jako pardon, označovat tělo někoho, kdo má naprosto normální a zdravou výšku „deformovaným“ mi přijde fakt mimo. A dost pochybuji, že by za 20 let byl peloton složený ze samých 150cm sportovců, ona i ta „výhodnost“ menší postavy má své limity.

    Co se váhy týče, jasně, že jsou např. na TdF „nezdravě“ tencí — taky ale ty gramy často honí na konkrétní akci, kde prostě tělo funguje v dost extrémním režimu, mimo sezónu jim jde váha nahoru na normálnější čísla. A pořád na tom nevidím nic, co bych nazval deformovaným tělem.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    BINARY_PARANOIC: deformovaná těla měli třeba Wiggins a Froome......ti byli prostě tak nějak divní
    CUKI
    CUKI --- ---
    BINARY_PARANOIC: Tak vrcholový sportovec většinou nebývá průměrný jedinec, že? WvA je dosti výjimka. A jak píšu teprve to krystalizuje. Počkej si za 20let...
    No tak v těch největších rychlostech padají hlavně sprinteři, a těm se takové věci tolik nestávají.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    on je přeci jen rozdíl u lidí, kteří jedou vyhrát třítýdenní GC. tam se loví gramy.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    WvA je mimochodem vyšší a těžší než byl Merckx. A Hinault měl v podstatě stejnou výšku i váhu jako Alaphilippe. Ok, byl o centimetr vyšší. Ale i tak, ženská jedna! :)

    (Beru tedy údje z www.procyclingstats.com).
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    CUKI: myslíš menší pády à la spadne balík, co jede asi tak 50 km/h? :) Upřímnně se spíš dívím, že je tam těch zranění tak málo.

    A jaké máš představy o ideálech mužské nebo ženské postavy nevím, každopádně třeba průměrná výška je v ČR u mužů 177.7 cm a u žen 164.4 cm, takže by byl Alaphilippe se svými 173 i u nás naprosto v mezích normálnosti. A to jsou Francouzi obecně o fous menší (průměr je 175.6 cm u mužů, 162.5 cm u žen). A že má 62 kilo? No tak jasně, protože je to vrcholový cyklista. A WvA má 190 cm a 78 kg. A je mu 26, takže žádná odcházející generace.

    Fakt tam nevidím žádná „deformovaná těla“, jak tu psal KEIKIN.
    JAZ
    JAZ --- ---
    LARS_GUNNER: jasně :)

    Určitě bych začal Philem Gaimonem, to jsou kultovky:
    Pro Cycling on $10 a Day: From Fat Kid to Euro Pro https://www.goodreads.com/en/book/show/22306105-pro-cycling-on-10-a-day
    Draft Animals: Living the Pro Cycling Dream https://www.goodreads.com/book/show/34785403-draft-animals
    a Tomášem Mackem:
    Příběhy Corsa Rosa https://www.kosmas.cz/knihy/239801/pribehy-corsa-rosa/
    Z historie jsou pak skvělé tyhle dvě:
    Gironimo! Riding the Very Terrible 1914 Tour of Italy https://www.goodreads.com/book/show/25069840-gironimo-riding-the-very-terrible-1914-tour-of-italy
    Road to Valor https://www.goodreads.com/book/show/13151172-road-to-valor?ac=1&from_search=true&qid=iKqI2tY90J&rank=1

    Určitě jich bude spousta o Tour, ale ta mě nebere, pro mě je top Itálie a Giro.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BINARY_PARANOIC: Tak zelenej dres není hlavní tahoun večera, že? Alaphilippe má tak sotva 170cm a asi 60Kg. To je spíš ženský ideál postavy :-D

    A jinak bavíme se o tom dneska. Kde to krystalizuje. Takže tam pár normálních bude. Ale co třeba za 20let?
    Při každym menšim pádu jsou běžné zlomeniny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam