• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FORELLISilniční cyklistika - "špatným dnem šetříte síly"
    JAZ
    JAZ --- ---
    Mám to stejný jak píše králík, taky se na ženský nedívám, protože vidět je jak si lámou kosti pro mě není úplně příjemný a vůbec si díky tomu ty jejich závody neužiju. Padá se tam mnohem víc a mnohem zbytečněji. Přitom by stačilo málo, nekopírovat slepě mužskou cyklistiku a připravit ženským zajímavý závody na míru. Jenže to půjde těžko, zaslepeným bijcům za rovnoprávnost asi těžko někdo racionálně vysvětlí, že když vjede 150 chlapů v průměru 72 kg padesátkou do bočního větru, je to něco úplně jiného než když tam vjede 150 holek s průměrem 55 kg. Většina těch pádů na letošní TdFF naštěstí byla menších jen nezkušeností, ale riziko že se stane mnohem, mnohem větší průser je obrovské. Přitom existuje spousta typů závodů, které jsou pro ženský ideální (Fleche Wallone, San Sebastian), protože tam k žádnému stresu v pelotonu ani blbému větru moc nedochází. Stačí z toho při stavbě etap jen trochu vycházet - hodit už na začátek pár kopečků, zkrátit vzdálenost, ať je víc zábavy a závodění a míň zbytečného stresu.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CUKI: hlavně nikdo nikoho nenutí se na to koukat
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jinak je dost úsměvné, že se tu řeší, v několika diskuzích zároveň, gender.

    Ale ruku na srdce, kolik z vás co to čtete, by jste se na tom závodě umístili, byť s ženami? :-D

    Vzhledem jejich platům a finančním možnostem si toho prostě tolik jen tak nevyzkouší. Příležitosti prostě nejsou takové.


    Jinak jedna má oblíbenkyně (sic XC) z časů, kdy jsem na kole jezdil taky: Gunn-Rita Dahle, ta svými výkony pokořila nejednoho muže :-)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    dneska je tu přehlídka cyklistických Věr Pohlových, co by něco zakazovaly?
    CUKI
    CUKI --- ---
    THEFLON: Jak jsem psal její manévr byl dost divnej, o tom se s tebou vůbec nepřu, ale to neznamená že si tohle to auto může dovolit. Prostě auto za žádných okolností NESMÍ!

    Měl poměrně dost času na to reagovat ale on tam čumel jak puk.

    Osobně bych ty doprovodný auta zrušil úplně, co je to za cyklistický závod, když je tam pomalu víc aut než cyklistů?

    Nikdy jsem silniční závody nijak nejezdil. To byli fakt velké výjimky a když jsem se objevil na silničním kole tak spíše v rámci triatlonu, nebo čtyřiadvacítky, kde se v balíku nejezdí. Ale přesně pro tohle bych je nikdy nejezdil. Mám za sebou dlouholeté dennodenní ježdění po Praze na kole, ale tohle je mnohem nebezpečnější.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    D1RABBIT: No, naštěstí jsme ve 21. století a muži už nemohou direktivně rozhodovat, co smí ženy dělat za sporty :)
    DUKED
    DUKED --- ---
    Nejistota kolem Rogliče. Dá se do Vuelty dohromady? A získá ho tým Ineos? - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/primoz-roglic-a-dalsi-hvezdy-pred-vueltou.A220727_180522_cyklistika_tm2
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    D1RABBIT: a co jako čekáš? že tě tu budou všichni chválit za každou pitominu, kterou napíšeš?
    ROMI
    ROMI --- ---
    D1RABBIT: S prvni casti souhlas, palec nahoru. Za druhou palec dolu 🙂
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    "blbost se tvarit, ze takovej zavod zvladnou", "až to bude zajímat lidi", "není to sport pro ženy"

    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    D1RABBIT: u každého vrcholového sportu se trpí, jen je to u některých víc vidět.

    Co je sport pro ženy? Plážový Volejbal?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAESTRO_007: no hlavně letos se na TdF vcelku náhodou zadařilo bez velkých karambolů tak hned zapomene na to že loni se hned v první etapě rozmázlo 26 cyklistů najednou. Což se letos nepodařilo ani těm holkám.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    to je jak sledovat ženský fotbal a rozebírat pokažené přihrávky a střely ve stylu "chlapům by se to nestalo".... kde je pointa? nevím .)

    stejně tak jak mužská TDF i ta ženská je obrovsky nervózní, vyhrocená a má největši mediální pokrytí. Takže je víc pádů a všichni to vidí. Není to nic co by se najednou objevilo a dřív tu nebylo
    ORPA
    ORPA --- ---
    Tady ten střet Garcíi s autem popisují od ní z týmu spíš jako její blbost.

    Proč ale ke střetu s vlastním vozem došlo? „Museli jsme několikrát měnit kolo, všichni byli vystresovaní, tým i Mavi. Problém byl, že najednou přejela napříč silnicí. Auto mělo být o něco dál, ale chystali jsme se jí po výměně kola vyměnit lahve s pitím. Mavi se snažila zachytit unikající balík soupeřek a prostě si auta nevšimla," vysvětloval s krčením ramen Bertogliati.

    Šílené. Cyklistku na Tour srazil vlastní doprovodný vůz - Sport.cz
    https://www.sport.cz/clanek/cyklistika-silene-cyklistku-na-tour-srazil-vlastni-doprovodny-vuz-3513951
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Tak ony jsou v zásadě dvě cesty — buď nejdřív zajistíme ženám stejné výchozí podmínky (tréninkové, materiálové, finanční) počkáme pár (desítek?) let a pak budeme plesat nad výkony v TDF Femme, nebo naopak nejprve „uměle“* zvýšíme povědomí o ženské cyklistice (mediální pozornost ženským závodům apod.) a budeme doufat, že se tím za pár let podmínky alespoň trochu přiblíží té mužské — a s tím půjdou ruku v ruce i jejich výkony (však i v mužské cyklistice udělá „jen“ změna týmu hrozně moc… a šedou zónu dopingu teď nemyslím :)).

    Já jsem osobně rád, že se v posledních letech ženské cyklistice věnuje větší pozornost (a dost mě zaráží, že ČT nekoupila práva i na TdFF). Nejen, že si to historicky tak nějak zaslouží (příběhů cyklistek, jejichž výkony nebyly uznány/respektovány jen proto, že to byly ženy, máme od počátku cykistiky bohužel dost), ale především to zkrátka přivede více lidí na kolo, z čehož benefitují všichni :) Třeba si doma jednou na Vánoce budeme vzájemně dávat nové Dura Ace sady, no nebylo by to krásné? :)

    A krom toho — i té poslední cyklistce z TDF samozřejmě nesahám ani po kufry, takže velký respekt před tím, co a v jakých časech zvládají jet :))

    * ono to samozřejmě zas tak umělé není, Zwift a další si dobře uvědomují, že z ženské cyklistiky také mohou mít příjmy, ale pořád je ten rozdíl mezi financemi v mužské a ženské cyklistice ostudně propastný, viz např. https://www.bicycling.com/racing/a28414741/gender-inequality-cycling/
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    hele, já to úplně nesleduju, ale víte, že se už dlouho jezdí desetidenní Giro pro ženy?
    THEFLON
    THEFLON --- ---
    P.S. víš co nám trenéři dělali, když jsme při jízdě do kopce klovali hlavou? První varování, druhé varování...a pak přišla rána pěstí do zátylku. Jenom trénink dělá mistra...a to platí jak o pohybu v balíku, tak i vedle doprovodných aut. Kdybych já byl její trenér, tak dostane takovou čočku, že by se příště zařazovala až před čelem celé skupiny. 😄
    THEFLON
    THEFLON --- ---
    CUKI: Zažil jsem na silničním kole lecos....ale sorry jako...tohle byla jenom, pouze a naprosto jednoznačně její a pouze její vlastní jezdecká chyba! V mladších žácích chvíli po revoluci by mě za tohle trenér poslal 20x vyběhnout sjezdovku. To auto jelo pořád stejně rychle...a ona si prostě přeložila. Stejně jako by si přeložila o jinou závodnici. Takhle si svojí jezdeckou neschopnost odsrala pouze ona sama a může děkovat bohu, že řidič doprovodného vozidla dokázal tak briskně zareagovat a zabrzdil včas.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JONAS3: Škoda že je ten záběr jen částečnej, ale ona nezajížděla k autu, auto bylo jen pár cm na úrovni jejího zadního kola, nemusela ho vůbec vidět.
    zatím co on ji viděl dobře po celou dobu a nepřibrzdil...
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    JONAS3: Ano, měla klapky na očích, to auto musela periferně vidět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam