• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FORELLISilniční cyklistika - "špatným dnem šetříte síly"
    ARXIE
    ARXIE --- ---
    HELLISH: hezke info, ja jezdim klasicke Dura-Ace kliky, ale zaujalo me ze nikdo nezminil inpeaks https://www.inpeakstore.cz/

dostal jsem doporuceni z vice stran (i by mela stacit monotaz na jednu kliku, dopocet vykonu je odpovidajici), chci je dat dat na gravela.. nikdo je nevozite?
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    HELLISH: akorát u těch starších favero to posunovalo "q-faktor", vzdálenost pedálů od sebe, díky tomu "čidlu/zařízení" na ose..ty novější vypadají že už to nemají, tak na to asi pozor. Ale místní faveraci mě kdyžtak doplní :-)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    JAZ: já mám 4iiii a ta mi určitě taky ukazuje míň, než tlačím! Pocitově tak o 50% :)))
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    + děkuji všem za konzultaci samozřejmě
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    IV0:
    RICK:
    JAZ:
    vzácná shoda, lokální mechanik taky doporučuje Favero, takže Ježíšek je letos asi jasnej:)
    WYMA
    WYMA --- ---
    IV0: díky za vyčerpávající info. zkusím se poohlídnout po nějaký podiatrii, to by mě mohlo posunout někam dál...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    COCOBRYCE: UAE ale nejsou vládní strana. Nebo jo ? Nějak to pozadí úplně neznám.
    JAZ
    JAZ --- ---
    SMOKY: tohle si jednoduše zvaliduješ v nějaké hill climb kalkulačce (typu https://arts.md/cycling/power/), nebo přímo ve Strava Sauce.
    Když tam hodím data konkrétního kopce, dosažený čas a zaznamenané watty, vždycky mi vyjde, že musím vážit minimálně o 6 kilo míň, aby to sedělo. Takže jsou dvě možnosti, buď mi hází špatné číslo waťák, nebo váha... a správná je ta první (bohužel). Mám to ověřené i na trenažéru, kde Zwift Hub hází správná čísla, ale i na něm jezdím intervaly a vše kde záleží na výkonu podle Assiomy.

IV0: nene, zkoušel jsem úplně všechno včetně podložek mezi klikama a pedály, a pořád stejné. Ale jak jsem psal, zvykl jsem si a teď by mi po těch letech asi dost vadilo, kdyby se to spravilo a všechno bylo jinak :)
    IV0
    IV0 --- ---
    JAZ: Nemáš náhodou špatně nastavenou délku klik (musel bys mít v appce nastavené delší kliky, než jaké máš reálně)?
    IV0
    IV0 --- ---
    WYMA:
    Měl jsem od fyzioterapeutky nějaká cvičení, ale v podstatě se jednalo o šlapání jednou nohou, to jsem dělal pár měsíců, než jsem tu nohu vůbec dokázal používat základním způsobem, třeba se na ni postavit. Navíc jsem od ní dostal hodně cviků s gumou a závažím.
    Když bylo ukončené cvičení od fyzio, byl jsem na FTP 240W a výkon trvale v poměru cca 65/35% výkonu ve prospěch té nemocné (takže slabší, přitom dle měření silnější) nohy.
    Začal jsem snahou to nějak srovnat selským rozumem, snahou to držet vyrovnané, to bych označil za neúspešný pokus. Vydržím se koukat na hodinky (mám je uchycená jako tachometr a používám k nim pás) jenom chvilku (jezdím na Zwiftu). Bylo to nepřirozené a hrozne mi lezl nahoru tep, i když výkon moc ne.
    Pak jsem to zkoušel řešit bikefittingem, což mě dostalo na cca 55-58% výkonu ve prospěch nemocné nohy.
    Nakonec mi pomohl jeden masér, který mi ukázal, jaké svaly mám přetížené a jaké naopak ochabnuté. Problém byl, že jsem po operaci zatěžoval nemocnou nohu jenom z jedné strany (došlapoval jsem na vnější hranu). To se ho projeví v celém těle. Vědomé zatěžování nemocné nohy rovnomerně, to nakonec vyřešilo. Poměr mám plus mínus 1% 50/50%, přestala mě bolet kyčel na druhé straně (přinutilo mě to nevytáčet na zdravé straně špičku ven) zvedlo se mi FTP o 40W během 4 dnů. Vysvětluju si to tím, že jsem předtím na nemocné noze šlapal hlavně stehnem/hýždí (lýtkem jenom z vnější strany) a na zdravé noze hlavně lýtkem (stehnem/hýždí jenom trochu, jak byla ta noha vytočená ven). Jakmile se to srovnalo, tak jsem dokázal využít svaly na celé noze. Dneska jsem zpátky na FTP těsně pod 300W a hlavně mě přestávají bolet záda, rameno atd.
    Tohle celé trvalo dva a čtvrt roku od operace. Objednal jsem se teď ještě do centra zdravé chůze, tím jsem měl asi začít.
    Bikefitting a kontrolu postavení nohou bych dneska doporučil každému (jezdím od 6 let, do cca 20 let vrcholové závodně, teď je mi padesát).
    Samozřejmě je potřeba si uvědomit, že tohle všechno je hrozně individuální, každý má asi jiný problém.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    HELLISH: taky to chce zvazit, jestli ti staci mereni jedny nohy nebo chces oboustranny. Pokud mas merak jen v jedny klice, dostavas data jen z jedny nohy. Treba ten quarq/sram, kterej je ve spideru meri vykon z obou nohou a pak matematicky dopocitava kazdou nohu zvlast, ale melo by to bejt relativne presny. Pokud mas merak v obou klikach, nebo pedalech pak mas data pro kazdou nohu zvlast. Muze se hodit treba po uraze nebo pokud vis, ze mas nejakou vyraznou asymetrii.

Sam mam sram/quarq a spokojenost, staci jedna CR2032 baterka, ktera vydrzi rok+ , kalibrace je automaticka, takze to neni treba resit.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    JAZ: a jak vis kolik realne tlacis ?
    JAZ
    JAZ --- ---
    HELLISH: přidám se k doporučení na Assiomy, mám je už 4 sezony, nebyl za tu dobu nejmenší problém a výdrž baterie pořád neuvěřitelná, letos 66 hodin ultra bez nabití. Jen přesnost měření není úplně nejlepší. říká mi to zhruba o 6-8% míň, než reálně tlačím (ale protože jiný waťák nepoužvám, je mi to jedno, ta hodnota je pro mě relativní a zóny mám nastavené správně).
    RICK
    RICK --- ---
    HELLISH: double měřič v pedálech Favero Assioma - mám je přes tři roky (kupováno z druhé ruky, asi ne moc jeté) za celou dobu naprosto bez problémů, ukazují co mají, nabíjení přes kabel (speciální vidlicová nabíječka - nutno tahat se sebou), výdrž přes 50 hodin, automatická a okamžitá spárovatelnost (oproti jejich MTB verze, tam to po pauze musím udělat ručně). žádná rutinní kalibrace - jen jednou a dost, jen protočit kliky a hned se chytnou, rozumná cena, mobilní aplikace => TOP produkt
    WYMA
    WYMA --- ---
    IV0: mel jsi na to srovnani zateze nejakej funkcni "postup", nebo sis to proste jenom hlidal na displeji a v pripade potreby ubral/pridal?
    resim to samy, boli me jedna strana zad, a celkem jasne na trenazeru vidim, ze ta strana zabira vic. ale nejak se mi zatim nepodarilo se toho zbavit.
    IV0
    IV0 --- ---
    HELLISH: Já jsem po zranění potřeboval srovnat zátěž na každou nohu a dělat cvičení na tu operovanou. Mám pět kol a dva systémy... Kdybych chtěl mít na každém oboustranný power meter, tak se nedoplatím. Koupil jsem Assioma Favero v silnicni verzi a vždycky na podzim jsem je přestavěl na SPD a na té zpátky. Teď po dvou letech, i když už jsem zdravý, jsem si koupil i SPD. Takže pedály přehazuju 4x - 6x do roka, je to na chvilku. Je to hodně přesné, ve srovnání s trenažérem je rozdíl na konci 1h jízdy maximálně 2-3 Wh. Mám ten systém rád...
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    HELLISH: co je pro tebe priorita? Cena nebo přesnost? Shimano nebo šrám? Já jsem Shimano boy. Takže pro mě to bylo jednoduché. Wattak do levé kliky a vyřešeno (4iii), navíc ji potřebuju víc na několik kol . Je to levné a nepřesné, ale data to dává :-) takže chceš teda dual i do pravé a pak je to "drahé". Na kliku natáhnu ještě gumu/duši, nedostane se do toho žádný bordel, takže na můj bezúdržbový styl ježdění ideal. Případně ten originál Shimano v klikách. Tam je cena vyšší, ale to mi přijde dobré.

Pedály jsou ok v přesnosti, ale já tomu nevěřím, že to nerozbiju nebo nepokazim. Na horaku o šutr, na silnici v dešti a bordelu. Navíc mám rád svoje pedály :-)

No pak jsou ty duální do převodníku (pavouku) + klika, to se obecně jeví jako nejlepší. Mě to ale přijde hnusné:-) Quarq, srm atd. + se teď dívám že dělají i měření v ose DUB. To už hnusné neni, ale dub bych nechtěl vubec..
    Pokud vozis Šram tak bez do toho Škvarku :-)
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    Máte někdo zkušenosti s wattmetry v pedálech/klikách/převodnících?
    Trochu uvažuju o koupi, ale úplně nevím, která varianta má jaký (ne)výhody..
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    COCOBRYCE: no jews, no news
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    COCOBRYCE: Sportswashing jak hovado, proste zadnej stat nema sponzorovt zadnej tym, krom narodniho!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam