MAESTRO_007: mně se otevírá kudla v kapse jen když vidím, že tomu říkají Monumenty. Teď na podzim jsem jel v Itálii amatérskou Lomabrdii a nikoho by tam už jen z elementární úcty k historii nenapadlo použít tohle slovo, přestože se to jede na trati monumentu. Ale u nás, vyjedeš na rovinku u Pálavy a už slyšíš, co jsi za hvězdu, žes zvládl cyklistický monument. Tyhle paskvily v ČR (podobně jako zažij Tour de France...) jsou zacílený na sebestředný narcisy, kteří si potřebují hrát na něco, co nejsou. To je jakoby ve fotbalovém pralese hráli na začátku každýho zápasu hymnu Ligy mistrů... což se paradoxně ani v tom povrchním fotbalu neděje, narozdíl od cyklistiky.
Je to tady celý brutální byznys. Zase srovnání s cizinou - moje poslední 3 závody venku (Lombardie, Tre Valli Varesine, Ventoux), startovné měsíc předem mezi 59 a 79 EUR. V ceně pokaždé mimo spousty dalšího luxusní dres buď Castelli nebo Gobik. Tady, startovné měsíc předem 148 EUR, v ceně možná tak klíčenka. Není to vůbec zaměřené na cyklisty, ale na lidi na kolech co se s vyšpulenou tlamou budou fotit v cíli monumentu nebo Tour de France a do konce života o tomto svém heroickém výkonu mluvit.
Ale konec hejtu, máme tu i spoustu krásných závodů - Krakonoš, Beskyd Tour, Mamut, Zeleňák, snad i Sudety se zlepšují. Všechno opravdové závody bez přetvářky a pokrytectví :)