Zacinam se VELMI bavit, presne tohle jsem ocekaval, a prislo to kupodivu zrovna v dobe, kdy jsem zacal zverejnovat vysledky prace naseho teamu [copy pasta z facebooku]. Ocekavam dost velkou snahu cely projekt zdiskreditovat, a VELMI me bavi, ze se to opravdu deje. Znamena to, ze delame veci dobre. Psal jsem o tom jinde, ale treba lidi z Noise Bridge si delaji legraci z toho, jak jim neustale chodi do hackerspace policajti, protoze maji TOR exit point, nebo proto, ze kdyz probihaly akce typu "occupy", bylo najednou "nelegalni" cely prubeh akce natocit pomoci kamer na dronech... Tohle bude bolet, ale fakt mam zas jednou pocit "opravdove hackeriny"... jedine, ceho se bojim, abychom to ustali se cti. Sam jsem se vlastni zeny zeptal, jestli je ochotna snaset to, ze se bude dit hromade negativniho PR, a jestli to treba ustoji jeji rodina.
Mel jsem a mam kamarada, ktery kdysi se "svoji" neziskovkou protestoval proti postaveni nakupniho centra v oblasti chranene krajinne oblasti. Melo to zajimavy prubeh, ktery zkoncil tim, ze mu dva panove po zazvoneni vtrhli do bytu, zlomili mu klackem nohu a odesli, s nejakou blyze [nenahranou] vyhruzkou od sveho "zamestnavatele".
Jedine co se s tim da delat je to, ze tym zustane pevny, nebo se vnitrne rozhodne, ze podobne veci nechce zazivat a podstupovat. Dost verim, ze takhle nejak to mel Julian Assange napriklad. Verim, ze za wikiLeaks je veskutecnosti velky team lidi, je dost pravdepodobne, ze nikdy neznasilnil zadou sluzticku a podobne. Miliardy proti milionum, penize za pravniky a podobne, to vsechno je soucasti hry a kazdy, kdo zna pripady za Assangem, Razor 1911, Legion of Doom a podobne vi, ze bylo extreme tezke tohle vsechno ustat. Nekteri clenove techle original hackerskych komunit si posedeli v base, a jedine, cim se tomu dokazu branit ja je to, ze vsechno, cim jsem, tak je naprosto verejne a vsechno co rikam, tak je to, cemu verim. Samozrejme je VELKY zavazek byt ten, kdo to cele podepise, kdo je videt a kdo to cele dostane tim klackem pres nohy.
Velmi si to uvedomuju, a zaroven jsem priznivcem totalni pozitivni motivace. Verim, ze kdyz se lide dokazi dohodnout, a to i hadkou, muzou spolu koexistovat uspesnej, nez kdyz se spolu nebavi, nebo si lzou. Verim, ze Cesko je zeme, ktera se ma natolik dobre, ze se tu muze dobre zit a podnikat, verim, ze moje generace [rok narozeni 1981 a okolo], je ted prave ta generace, ktera by mela byt schopna rozhodovat o svete, ve kterem zije, verim, ze prave tahle generace ma ted moznost a schopnost vychovat deti tak, aby pokracovali v myslenkach, ktere pro nas byly dulezite, nebo se vuci nim vymezili, ale ze je nezbytne nutne, aby se nase deti dozvedely, ze pravda a laska zvitezi nad lzi a nenavisti [stejne jako nad smelem a podelkem]. Mozna to zni jako nejake politicke provolani, a tim to taky do jiste miry je, tak jako kdyz mnozi z nas cetli kdysi Hacker Manifesto a byli uchvaceni tim, ze sila slova a sila technologie muze zmenit cely system. Tak tomu veri v Americe a ted zrovna to mozna neni nazor, ktery vyhrava [a taky to mozna neni nazor, ktery formuje zahranicni politiku ;], kazdopadne treba na tomhle nazoru byl postaven Chaos Computer Club, kteri zalozili 2 lide, kteri si vyzkouseli, jake je to hrat s hraci, kteri lzou a kradou. Jeden z nich za to zaplatil zivotem, druhy vytvoril spolupraci mezi hackerspacy a vubec ideu hackerspace, jako mista, kde opravdu funguje demokracie, stejne jako technologie. Hackerspaces jsou misto, ktere maji bojivat proti utlaku. Neznamena to, ze maji vzdycky pravdu, ale vzdy je mozne, ze budou vytvaret nazor, nazor ktery vychazi z ruznych pohnutek, nazor, ktery meni svet.
Proto jsem Labku zakladal, proto obdivuju RUZU, protoze on do toho s Brmlabem sel taky s timhle kodexem, a proto jsem rad, ze existujeme a ze se spolu bavime [jak ostatni hackerspaces, tak ten "muj"]. Proto taky neudelam krok zpet. Mozna nemam pravdu, mozna delam chyby, mozna jsem lama, jenze jako kolektiv, jako komunita vzajeme propojenych memy vyrabejicich jedincu spojenych na zaklade participace na problemu, muzeme treba jednou udelat tu svitici caru pres horizon, kterou uvidi par mladych.
Dluzno podotknout, ze dekuju vsem, kteri jsou ochotni v dany moment zazarit, i kdyz se pritom spali. At uz jsou videt, nebo zustavaji v pozadi, at uz semnou souhlasi nebo ne, at uz umi psat, nebo programovat nebo se chteji jen ucit. Vsichni jsme duleziti, a jen ted, nejakych par let delame tu caru na obloze, jako kdyz padaji hvezdy, a co zejtra, zejtra bude lip... volove...