Zajimavy text:
https://bendechrai.com/2016/06/09/why-i-moved-from-signal-to-whatsapp/
nejhorsi je, ze nemam na zadnem z "bezpecnych" komunikatoru vic jak 2 kontakty, zato jich mam asi 20. Na jednu stranu je ta distribuovanost dobra pro bezpecnost a hlavne pro nejakou potencialni aktivitu typu big data analysis [statisticka analyza je svine, rikam vzdycky, kdyz jde o crypto]... na druhou stranu je dost pravdepodobne, ze dik pouziti 20 ruznych komunikatoru, tak leakuju hromady metadat na vsechny strany... typicky: kdyz se to vsechno pripoji, mam hromady metadat vsude, ze jsem online, kdyz bych je byl schopen sbirat, zuzuje to jiste okruhy a snizuje bezpecnost...
No proste na jednu stranu Snowden dobry [jeden z mojich podelte dvema kontroverznich nazoru, je ten, ze je to stejne Sovetsky spion, at uz to chtel nebo nechtel... co s nim vlastne je? Nejak se o nem nickde nepise, stejne jako o Assangovi, tedy, pokud to primo nehledam], na druhou stranu se stalo presne to, co vnimam jako neustaly problem:
Nestandardizace cehokoliv.
To se mi deje i v praci, prijdu s tim, ze kdyz uz delam nekde architecturu, tak chci znat vsechna data, ktera do toho vstupuji a vypadavaji, chci aby byla v projektove dokumentaci a ve specifikaci, nez se s nima zacne neco delat. Ktera data jsou potreba pro fungovani jake casti reseni, ktera se opakuji atd.
Tohle je prece vicemene presne to, co udela kazdy databazista, nez navrhuje db... treba.
Pritom vsude, kde se s tim potkavam, tak je to az vec, i ktere se uvazuje az kdyz uz je naimplementovano nejake API pro IN/OUT, vsude je hrozny problem urcit, ktera data jsou mandatory a jaky budou mit presny format [treba i pro nejake bezpecne parsovani].
Dalsi vec co mi pripadne kontraproduktivni, ktera je ale siroce komentovana, ze dik mnoha ruznym "nejlepsim" resenim dochazi k tristeni sil. Ono to je videt i na Linuxu a je to obecne zname, ale v pripade "bezpecnych" komunikatoru je to z meho pohledu dlouhodobe markantni.
V neposledni rade pak je problem s jakoukoliv prenositelnosti dat, coz jsou dusledky plynouci z vyse zmineneho.