• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVELabka : Hackerspace Ostrava : engineering and futurism is about achievable targets in specified amount of time
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    blender je na 3d na 3d uplne ne protoze nemaka ve vektorech.
    B42
    B42 --- ---
    OVERDRIVE: #base48 kdyžtak může poskytnout nějaké základní FreeCAD know-how, na technické kreslení už je to celkem použitelný nástroj. Ale těžko říct jestli je na pouzdro vhodnější než blender.



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OK OK, tak ja se to 3d modelovani naucim teda sam, vzhledem k tomu, ze dnesni ukazka bude v necem, co jede jen pod Windows, coz jako smolik, ale v Labce zadny nejsou, a ani neznam moc nikoho, kdo nejaky ma...

    Zacinam uplne z nuly a tohle je uplne prvni, na co jsem se podival, aspon me to nakoplo, kam koukat dal a co potrebuju vedet o zakladech Blenderu

    3D Printing Tutorial #1 - Basic modeling using blender for printing
    http://www.youtube.com/watch?v=dIAO1zS6oGY


    JVMLOK: v cem ze to modelujes?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    OVERDRIVE: píšu trochu se zpožděním, já na to v poslední době nemám moc čas ani síly (chronická nemoc se zase ozývá), ale můžu dát nějaký tipy. Základnu nevím jakou myslíš, vodojemy bohužel skutečně přístupné nejsou, stihl jsem tam jít asi pětkrát dokud to šlo a byl to fakt mazec. Celkově je teď hromada peněz na likvidaci brownfieldů a stavbu nových projektů, takže strašně moc zajímavých urbexů mizí. Vlněna v prdeli, Zbrojovka v prdeli, Moravská typografie už skoro zrekonstruovaná... a spousta dalších menších i věcí v posledních pár letech úplně zmizelo. Průzkumná tramvajová štola pod Špilberkem byla nadobro zadělaná někdy předloni. Ale pár super věcí i víceméně v centru zůstává. Plus hafo drobností, posledně jsme si dali večerní asi hodinovou procházku okolo asi tří nebo čtyř bloků starých bytovek úplně v centru a procházeli otevřené vnitrobloky (což mě baví samo o sobě, není to dobrodružné, ale často jsou to pěkná místa o kterých vůbec nevíš), a narazili jsme za tu hodinu na tři zcela otevřená samostatná 100+m velká stará sklepení.

    -----

    Dotaz k senzorické síti - řešíte kromě měření znečištění pevnými částicemi i nějaké další věci? Já se trochu zajímám o akustiku a přišlo by mi hodně zajímavé měřit hluk. Nevím jestli by ta data měla nějakou přímou aplikaci, ale afaik nic takového taky neexistuje a nejspíš by se taky ukázalo že ve městech jako Brno a Ostrava jsou hygienické limity na mnoha místech překračovány skoro pořád a možná by pomohly nějakým optimalizacím do budoucna při plánování nové výstavby.

    V tuhle chvíli nemám moc čas se tomu věnovat, neumím elektro a i v akustice jsem samouk a musel bych si toho hodně dostudovat, ale myslím že ta podstatná práce by byla pouze najít použitelný mikrofon (+předzesilovač + ADC). Klasické sondy v běžných hlukoměrech jsou drahé jak prase - zásadní potíž je jednak v tom, že si koupíš deset mikrofonních kapslí a dostatečně rovnou frekvenční charakteristiku má jedna z nich, a jednak v tom, že jejich citlivost a frekvenční charakteristika se mění s ohledem na atmosférický tlak a vlhkost. Ale na trhu je čím dál tím víc MEMS mikrofonů, které údajně mají tyto vlastnosti o hodně lepší a navíc některé z nich mají předzesiovač a adc v sobě a komunikují tak rovnou v digitálu. Dostatečně užitečná data srovnávající lepší MEMS mikrofony s klasickými kapslemi, hlukoměry nebo zkalibrovanými měřícími mikrofony (vím zatím o jednom, který MEMS používá) jsem ale zatím nedohledal a tak bude nejspíš prostě potřeba to srovnání udělat.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JINX: rozumim. michame zbytecne dve ruzny veci. Modeluju pouzdro na senzor a delam to v CADu. S timhle dotazem OVERDRIVE: nema muj prispevek zadnou souvislost.
    JINX
    JINX --- ---
    JVMLOK: Ok ale GIS a CAD maji uplne jinou specializaci. Souhlasil bych s tim ze na nektere veci pouzivaji CAD treba geodeti. Ale na to sbirani POI mi prijde lepsi GIS. Pouzival jsem na to kdysi specialni PDA s GPS a predinstalovanou mobilni verzi ArcGISu.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JINX: ajo nene ja se nebavim o GIS, ale o tom pouzdre na senzor.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JINX: zkousim to ve FreeCADu, potrebuju proste jen udelat model pro Slic3r. zatim to mam jen vymodelovany z kartonu. Vcera vecer jsem stahoval Blender kterej se tvari vyrazne uzivatelsky prijemnejsi, ale uz dochazely sily. No, ucim se. tok tomu patri. Profik by mel ten model predelanej do CADu za 10 minut.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JINX: peklo to bylo proto ze to poskytoval comfor :)
    JINX
    JINX --- ---
    JVMLOK: CAD na GIS veci? To se moc neosvedcilo, tusim ze zrovna CEZ takhle pouzival Microstation na data tykajici se site a bylo to prej peklo.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    CAD file almost done :)
    JINX
    JINX --- ---
    JINX: Pokud bys potreboval mapovy server tak existuje https://mapserver.org/download.html#download
    JINX
    JINX --- ---
    OVERDRIVE: QGIS, ArcGIS, GRASS?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mam prosbu, jak byste ukladali mapovou vrstvu, kterou obcas chci s nekym sdilet. Zacinam mit rekneme desitky a jde to az ke stovkam, ruznych starych fabrik, bunkru a podobne. vicemene po cele CR a neco i na SK.
    Chtel jsem Mapy.cz, ale chce to account a mapy si nerady pamatuji ucet, takze se clovek musi furt prihlasovat, google maps zas nejsou kompatibilni s Google Earth, ze?
    A OpenStreet map zas nema appky pro jablecny devices a na Androidu, i kdyz bych jej chtel jen kvuli urbexu, tak se to chova divne...
    Tak se nejak nemuzu rozhodnout, kde zacit stavet vrstvu map, kam bych zaznamenaval lokace, ktery jeste chvili budou existovat, nez umrou, a stoji za videni, ale ne pro kazdyho...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: poslu, az prijde Julie domu...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Sorry kluci resim od patku priser s autem mensi ma to prioritu nebo pridu o stk tak jsem se nikak dal nepohnul s tim pouzdrem od prvniho kodelu conjsem posilal do cajove posty. Ukazuje se jak je důezity pri stehovani do novyho mesta najit nejen hacker, ale hlavne riggerspace :-) kdyby nekdo z vas vedel o sikovnym automechanikovi s pruznou pracovni dobou nevahejte mi dat kontakt :-)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: mmchodem, jeden z tech password manageru, ktere mimochodem pouzovam, tak prave dneska dostal upadte, ale jen pro komp, na malych devices je porad flawed version... chjo.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Researchers warn of serious password manager flaws | bit-tech.net
    https://bit-tech.net/news/tech/software/researchers-warn-of-serious-password-manager-flaws/1/

    a jabka maji neopravenou CoW chybu, vcera zverejnenou GoogleOday projectem
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Rika se v Indii, ze clovek by mel znat pet generaci svojich predku, rozhod jsem se, ze budu zaznamenavat na nejaka trvanliva media sebe sama. Zatim volba padla na M Disk a nahradni vypalovacku v trezoru. Kdyz nad tim premyslim, rad bych nejake rady a napady. Otce jsem obstastnil jednim kusem vypalovadla, diskem a krabici m disku (25gb/kus), a nejakymi komentari, rad si poslechnu vase. Jinak neni to zadna paranoia, z ceho me “obvinil” Pavel, je to proste hackersky pokus zachovat Homo Sappiens Digitus, ci jak by se to reklo. Musim stahnout nekolik svojich starych webu, flickr a podobne. Na co mi wget nestaci, tak na Facebook image, ale mam dojem, ze oni snad nekde poskytuji moznost, stahnout cely aktualni wall id-cka od ktereho mam kredence do offline, ze? (Necham si kdyztak poradit)
    Taky uvazuju, ze bych tam dal celou aktuali Eng. wikipediu (to je nekde ke stazeni?). Samozrejme tam dam i vsechny sve GnuPG klice a veskere archivy hesel a dalsich kredenci. Ono, mohlo by se zdat, ze tim vytvorim choulostive a nesifrovane nebezpecne, a prilis zive, kopie sebe sama, ale ono to stejne vlastne existuje na ruznych discich, holt si nechci nechat vykrast bankovni trezor, no... konecne jsem vzdelanim knihovnik, takze tohle cele mi pripadne jako logicky pokus...

    Jak vymyslim, co ze sebe zalohovat a na jaka media, tak davam sem na peer-review a nejake napady k doplneni (jo, chtel bych tam dat svou genovou mapu, ale poskytne mi to uz dnes nekdo?). Samo tam dam i kopie veskerych svojich dostupnych dokladu...


    ...
    Jinak pokud Te napadne lepsi technologie nez M-Disk, dam se poddat a poradit si. Usb plotnovy disk bude druha zaloha, pokud jej sezenu, tam dam i veci, co nejsou moje, i kdyz to i na to CDcko, pac je asi dobre doplnit to, kym jsem, tim, co jsem poslouchal za hudbu a jake filmy se mi libily. Dam tam i nejake hry, knihy, comixy a taky aktualni verzi Linux ;) jakekoliv napady vitany.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Spetz: hele, dysi jsi mi posilal knizku na tema elektronika a amaterske radio. Nenasel bys ji jeste nekde, prosim?

    Ukazes se s Rainbofem & Bodaxem? Uz jsem si rezervoval weekend, ackoliv jeste nevim, co tady vlastne vymyslime za skopiciny...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam